Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. január 22., hétfő]

Egy jogerős bírósági döntés margójára

Egy, a 2014-es önkormányzati választási kampány egyik fórumán elhangzott kijelentés miatt két per indult, az egyik büntető, a másik polgári ágon, s előbbi esetében a napokban jogerős ítélet született.
- A másodfokon eljáró bíróság - megváltoztatva az elsőfokú, becsületsértést kimondó határozatot - rágalmazás vétségét állapította meg, és ezért megrovásban részesítette Krauze Istvánt, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselőjét. Ez példa nélküli eset. Ezek után pedig véleményem szerint elgondolkodtató kérdés, hogy vajon az elítélt politikus méltó-e a továbbiakban a politikai, közéleti szerepvállalásra - mondta az ügyről tartott sajtótájékoztatóján a felperes Mokánszky Zoltán alpolgármester.
A városvezető hozzátette: a politikában értelemszerűen gyakran ütköznek a vélemények, ám szavai szerint van egy határ, amit nem lehet átlépni.
- Ezért már most jelzem, a jövőben is minden esetben megteszem a szükséges jogi lépéseket, ha velem, a munkámmal kapcsolatban megalapozatlan, hamis megállapítások hangoznak el illetve kapnak nyilvánosságot bármilyen formában - szögezte le az alpolgármester.
Krauze István a januári testületi ülésen, a képviselői hozzászólások keretében reagált az ügy kapcsán.
A politikus elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a jogerős bírósági döntés enyhítette az elsőfokú ítéletet, másrészt megjegyezte, hogy ismeretei szerint az eset nem példa nélküli.
Válaszában Mokánszky Zoltán felszólította Krauze Istvánt, hogy ha tudomása van hasonló súlyú bírósági döntésekről más képviselők esetében, nevezze meg az érintetteket, de erre az ülésen nem hangzott el viszontválasz.
A bírósági ügyre alapot adó kijelentés egy törökhegyi közvilágítási beruházás kapcsán hangzott el.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 22., hétfő]

A januári testületi ülésről jelentjük

A képviselő-testület januári ülésének egyik legfontosabb napirendjeként a grémium megtárgyalta a Külső Rádi út 23. alatti önkormányzati épületekben lakók felhalmozott tartozásainak kezelésére, az esetleges végrehajtásokra, illetve a területen tartósan fennálló köztisztasági-közegészségügyi-közbiztonsági gondok orvoslására vonatkozó előterjesztést.
A Fördős Attila polgármester előterjesztésében tárgyalt és végül nagy többséggel elfogadott javaslatcsomag négy fő feladatot határoz meg.
A határozat értelmében az önkormányzat haladéktalanul megkezdi a kintlévőségek, tartozások behajtására vonatkozó intézkedéseket. A javaslat értelmében az érintett ingatlanoknál illegálisan felhalmozott hulladékokat heti rendszerességgel el kell szállítani, egyúttal - a közterület-felügyelet és a rendőrség bevonásával - gondoskodva a terület rendszeres ellenőrzéséről. További fontos eleme az intézkedésnek, hogy közterületi figyelő kamerákat telepítenek a helyszínen. Még szintén ehhez a döntéshez kapcsolódik, hogy a 2018-as költségvetésben huszonöt millió forintot szociális lakások építésére különít el a képviselő-testület.
A testület jóváhagyta a Kosdi út, Telep utca, Deákvári fasor találkozásához kapcsolódó útszakaszok önkormányzati tulajdonba kerülését célzó határozati javaslatot annak érdekében, hogy végre minden akadály elháruljon a csomópontba tervezett körforgalmú kereszteződés kiépítése kapcsán.
A többség támogatta azt a határozati javaslatot, miszerint az önkormányzat elutasítja a Soros-tervet, ezzel párhuzamosan azt, hogy Vác városában bevándorlás-szervező irodát működtessenek, továbbá az állásfoglalás része még a kormány felkérése a tömeges betelepítés elleni jogszabályi fellépésre.
Március 31-én lejár a Tragor Ignác Múzeum igazgatójának öt évre szóló megbízatása, tehát a testület döntést hozott az intézményvezetői pályázat kiírásáról.
A grémium elfogadta a Váci Dunakanyar Színház 2017-es évre vonatkozó szakmai beszámolóját.
Kiemelkedően fontos döntés, hogy a képviselő-testület jóváhagyta a Vác Város Önkormányzata és a Váci Távhő Nonprofit Közhasznú Kft. közötti közszolgáltatási szerződés módosítását, ugyanis ez is feltétele annak, hogy a szolgáltató cég támogatást nyerhessen el a KEHOP-5.3.1-17 jegyzékszámú, "Távhő-szektor energetikai energetikai korszerűsítése" megnevezésű pályázaton.
A sikeres pályázat függvényében a szolgáltató a következő fejlesztéseket tervezi:
A Deákvári főúti-, az Újhegyi úti-, a Szent István téri, igen régi, korszerűtlen berendezésekkel működő kazánházak teljes rekonstrukciója szerepel a projektben. Ennek tervezett összköltsége 98 millió 263 ezer forint. A szükséges önrész a cég rendelkezésére áll.
A fejlesztések megvalósításával éves szinten 3122 GJ megtakarítást lehetne elérni, ami a mindenkori földgázáraktól függően évi 4-5 millió forint költségcsökkentést eredményezhetne.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 19., péntek]

Már várják a nevezéseket a "Virágos Vácért" környezetszépítő versenyre

Immár másfél évtizedes hagyománya van a "Virágos Vácért" közösségi környezetszépítő versenynek, melyet az idén tizenhatodik alkalommal hirdetnek meg a szervezők.

A Virágos Vác Verseny idén két új kategóriával bővült, ennek jelentkezési feltételei olvashatóak a jelentkezési lap utáni oldalon.

A jelentkezési lapok átvehetőek a Polgármesteri Hivatal portáján, illetve letölthető és kinyomtatható az alábbi csatolt dokumentumban és a Váci Városfejlesztő Kft. honlapjáról.

Fontos tudnivaló, hogy a jelentkezési határidő február 12. (hétfő) 18 óra.

A kiírásra a hagyományokhoz híven ezúttal is három kategóriában - kertes házak; lakásszövetkezetek, társasházak, lépcsőházak; intézmények és cégek - lehet nevezni.

Az önkormányzat és a Váci Városfejlesztő Kft. biztosította palántákat májusban vehetik át a verseny résztvevői.

- A verseny életre hívását az a gondolat sugallta, hogy a város ösztönözze a lakosságot közvetlen környezetük és ezzel együtt az egész város virágos szépítésére. Az elmúlt másfél évtized tapasztalatai alapján évről évre nagyon sokan beneveznek. Számos résztvevő rendszeresen csatlakozik a programhoz, többen a kezdetektől fogva minden esztendőben részt vesznek a mozgalomban, és örömünkre mindig vannak új jelentkezők is - mondta Mezei Helga főkertész, a verseny főszervezője.

A virágosztás tehát májusban esedékes, a zsűri tagjai augusztus és szeptember során szemlézik az eredményt, az ősz közepe táján rendezendő ünnepélyes díjkiosztáson pedig minden kategóriában számos oklevél, "Virágos Vác - Virágos Ház" tábla talál gazdára.

További információ a 30/583-2805-ös telefonszámon kérhető.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
JELENTKEZESI_LAP_2018_.pdf

Tisztelt Leendő Partnereink!

Honlapunkon a „Hírek” menüpontban a ”Településrendezési tervmódosítások” cím alatt Előzetes tájékoztatást és Telepítési Tanulmánytervet tettünk közzé a Vác, Törökhegyi u - Mező u. sarok: volt Tungsram sporttelep ingatlanára vonatkozó településrendezési eszközök módosítási eljárásával, és az arculati eljárásával kapcsolatban.
Az eljárás célja: a Vác 4224/2 hrsz.-ú ingatlannak a Telepítési Tanulmánytervben foglalt befektetői elképzelés szerinti beépítéséhez szükséges településrendezési és arculati feltételek megteremtése.

Tisztelettel:
Fördős Attila sk.
polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 18., csütörtök]

Országos állat- és kirakodóvásár

Vácon a vásártéren 2018. január 21-én az országos állat- és kirakodóvásár 7-13 óráig lesz megrendezve.

Szeretettel várjuk a vásárlókat és az árusítókat is!

Rendezvény szervező: Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 18., csütörtök]

Korszerű sportbázissá válik a Reménység-pálya

Mind a futópálya, mind a labdarúgópálya megújul a Váci Reménység Egyesület sporttelepén, de a legnagyobb léptékű fejlesztés, hogy a Kosdi út felőli oldalon felépül egy munkacsarnok, benne futófolyosóval, edzőteremmel és természetesen a szükséges kiszolgáló helyiségekkel - derült ki a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

- Az állam csaknem 780 millió forintos támogatásának köszönhetően egy igazán korszerű, komoly sportbázis jöhet itt létre, amely a klub sportolóin kívül az iskoláknak, illetve minden sportolni vágyónak nagyszerű lehetőséget biztosít majd a testedzésre - mondta a szerdai sajtóeseményen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.
Mokánszky Zoltán alpolgármester úgy fogalmazott, hogy Vác a "Nemzet Sportvárosa" címet eddig elsősorban az iskolákban, klubokban zajló kiváló utánpótlás nevelő munkának, helyi sportolók kimagasló eredményeinek köszönhetően érdemelte ki, de az utóbbi időszakban megvalósult, illetve az elkövetkező pár évben megvalósuló beruházásoknak köszönhetően a sport infrastruktúra színvonala is méltóvá teheti a települést a titulusra.
Moys Csaba egyesületi elnök elsőként köszönetet mondott az állami támogatásért, majd hozzátette: az esetleges ellendrukkereknek nem lesz okuk kritikára, mert a megújuló sporttelepet mind a klub, mind az iskolák, mind a civil lakosság a magáénak érezheti majd, kellőképpen kihasználva a lehetőségeket.
- Még annyit szeretnék mondani, hogy elképzelésünk szerint a sporttelep a Váci Reménység Egyesület - Dr. Vanyek Béla Sporttelep nevet viseli majd, tiszteletet adva az egyesület alapítójának - jelentette be az elnök.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 17., szerda]

Elkezdődött a parkolóbérletek értékesítése

Az utolsó technikai simításokat is elvégezték a szakemberek a mélygarázs üzemeltetése kapcsán, párhuzamosan elkezdődött a bérletek árusítása - tehát a fizetős belvárosi parkolási rend bevezetésének február elejei határideje már kőbe vésett dátum - hangzott el Fördős Attila polgármester szerdai sajtótájékoztatóján.

A legutóbbi időszak fejlesztései, kiemelt javításai kapcsán a városvezető elmondta: elkészült húsz új parkolóhely a Kölcsey utcában, illetve az elmúlt hetekben számos helyszínen visszafestették a szakemberek az elkopott útburkolati jeleket.
A mélygarázs kapcsán Fördős Attila elmondta még, hogy a város megtette az áfa-visszaigényléseket, az összegek beérkezésével tehát pénzügyileg is megnyugtatóan zárul majd a beruházás.
A polgármester bejelentette, hogy Vác is képviselteti magát a csehországi testvérvárosban, Otrokovicében májusban tartandó "templomok éjszakája" rendezvényen, éspedig az idén 80 éves Vox Humana Énekkar öregbítheti az eseményen városunk hírnevét.
- A kórus jubileuma kapcsán ezúton is kifejezem tiszteletemet az alapítóknak, a korábbi és a jelenlegi kórustagoknak, a kiváló karnagyoknak - mondta a városvezető, hozzátéve, hogy az önkormányzat minden segítséget megad ahhoz, hogy a nemzetközi hírű énekkar méltó módon megemlékezhessen a nyolc évtizedes évfordulóról.
Kérdésre válaszolva Fördős Attila nagyra értékelte azt a döntést, melynek alapján a kormány közel két és fél milliárd forintos keretösszegű támogatást biztosít Vác erdélyi testvérvárosának, Székelyudvarhelynek különböző felújító illetve fejlesztő beruházások megvalósításához.
- A székely anyaváros meghatározó szereppel bír, minden oda juttatott hazai támogatás rendkívül fontos segítséget jelent az erdélyi magyarság egészének - mondta a polgármester.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 16., kedd]

Tiszteletadás Brusznyai Árpádnak

Január 9-én volt hatvan éve annak, hogy a forradalom leverése után tomboló vörös terror újabb áldozatot követelt, kioltva Brusznyai Árpád, a veszprémi, majd a váci gimnázium fiatal, tudós tanárának az életét.

A Brusznyai Alapítvány január 13-án egy csodálatos hangversennyel emlékezett Veszprém város és a magyar szabadság mártírjára, akit egyben városunk egykori polgáraként is tisztelünk.
Az emlékhangverseny - amelyen megjelent Márfi Gyula veszprémi érsek és Porga Gyula polgármester is - a Pannon Egyetem zsúfolásig megtelt aulájában ebben az évben is Ludwig van Beethoven Egmont-nyitányával kezdődött, majd a veszprémi kitüntetettek Inotay Nórától, Brusznyai Árpád unokájától vehették át a Brusznyai-díjat.
Emelte az emlékezés méltóságát, hogy felkért ünnepi szónok gondolatai helyett Brusznyai Árpád özvegyének, Honti Ilonának erre az alkalomra megjelentetett Naplójából hallhattunk részleteket, Rábai Zsanett, a Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjának tolmácsolásában.
Ezt követően veszprémi művészek és a Mendelssohn Kamarazenekar előadásában Schubert B-dúr miséje hangzott fel, Kováts Péter vezényletével és a 200 tagú Brusznyai Oratóriumkórus közreműködésével.
Az emlékhangversenyen - mely természetesen a Himnusz elhangzásával zárult - Vác városa is képviseltette magát egy népes delegációval.
Köszönet a Polgármesteri Hivatal támogatásáért és Sebő József tanár úrnak, aki részvételünket szervezte és bemutatta a városi emlékhelyeket.

Dr. Somorjai Gábor

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a váci fogyatékossággal élő emberek érdekében tartósan kiemelkedő tevékenység elismerésére „A Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért” kitüntető címet alapított.

A kitüntetés adományozására bárki javaslatot tehet. A javaslatokat - részletes írásos indokolással – minden év január hó 31. napjáig lehet benyújtani a Váci Fogyatékosügyi Tanács elnökének.

A javaslatokat 2018. január 31-ig lehet benyújtani.

Személyesen: a javaslatok az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetőjénél - Mohácsiné Dim Rita - adhatók le a 2600 Vác, Március 15. tér. 11. szám alatt a 40-es irodába,
e-mail-es formátumban pedig: szoc-segely2@varoshaza.vac.hu címre küldhetők be.

Vác, 2018. január 8.

Fördős Attila s.k. polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2018. január 8., hétfő]

Sálak, sapkák a főtéren a rászorulóknak

Ahogyan 2017-ben, úgy az idei év elején is nagyon sok sálat, illetve ezeken kívül újdonságként ezúttal sapkákat is kirakott a főtéren a Vác-Alsóvárosi Plébánia Szent Anna Karitász Csoportja, hogy akiknek szükségük van ilyen holmira, nyugodtan elvihessenek belőlük.

- Sokan vannak, akik bár rászorulnak a segítségre, nem veszik a bátorságot, hogy karitatív szervezetekhez forduljanak, ez az akció a névtelen adományozásnak egy kiváló formája - mondta a pénteki sálkötözéskor Székely Sándor, a karitászcsoport vezetője.
Hozzátette: ha elfogynak a sálak, sapkák, igyekeznek újabbakat kihelyezni a főtéren és lehetőség szerint a főutcán is.

Feladó: Városháza