Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. február 26., hétfő]

"Többes számban" a félgömb alakú sátorban

A nagy háború befejezésének centenáriuma alkalmából szervezett vándorkiállítás Vácra érkezett, a csütörtöki megnyitót követően a hónap végéig hátralévő napokban tekinthetik meg a bemutatót az érdeklődők a Duna-parti zenepavilon előtti térségen felállított félgömb alakú sátorban.

Többes számban: a kiállítás címe is utal arra, hogy a 20. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda első századában ebből a háborúból a frontra vezényelt katonák mellett az otthon, családfő nélkül maradt családtagok, így a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenkinek az élete megváltozott. Ez már valóban a tömegek háborúja volt, rengeteg katona és civil véráldozatával. A nemzetek háborújában valamiképpen mindenki részt vett, aki nem fegyverrel, az az otthon maradottak áldozatos munkájával.
A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk között lehet megismerni a korszakot.
A kiállítótérben helyet kapott a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú, békés 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriás írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. Emellett ki lehet próbálni, milyen nehéz volt egy háborúban szolgáló katona menetfelszerelése, a több mint 700 kiállított eredeti tárgy között pedig megnézhetik a látogatók a későbbi miniszterelnök, Nagy Imre tábori levelezőlapját, Horthy Miklós sorhajókapitány levelét, illetve Szabó Lőrinc költő fényképes igazolványát, valamint cenzúrázott újságoldalak hosszú sorát.
A 10-18 óra között látogatható félgömb sátorban kialakított kiállítás megtekintése ingyenes!

Feladó: Városháza

A nemzetgazdasági miniszter 9/2017. (V. 19.) NGM rendelete alapján 2018. március 10., szombat munkanap, 2018. március 16., péntek pihenőnap.

Felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatal
a március 10-i (szombat) napot március 02-án (pénteken),
7:30-16:30 óráig tartó munkarenddel dolgozza le.

AZ ÜGYGÉLFOGADÁS 8:00-12:00-ig tart.

Vác, 2018. február 23.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a következő településrendezési és településképi rendeletmódosítási eljárások lefolytatását határozta el:

- A Törökhegyi u. – Mező u. sarok, volt Tungsram sporttelep 4224/2 hrsz.-ú ingatlanának lakóövezetbe sorolása;
- A Tízes Csemege 3198/2 hrsz.-ú ingatlana építési mutatóinak módosítása;
- Az Iskolavárosban létesítendő Multifunkciós Sport- és Rendezvénycsarnok építési telkének kialakítása, a kapcsolódó településrész rendezése;
- A hatályos Helyi Építési Szabályzatnak a Településképi Rendelet megalkotását követő jogharmonizációs célú módosítása.
- A fenti településrendezési eljárásokhoz kapcsolódóan a településképi eszközök módosítási eljárása;

A Város Honlapján a „Hírek” menüpontban a Településrendezési tervmódosítások” cím alatt, és ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Főépítési irodán (emelet 114/B ajtó) a következő dokumentációk tekinthetők meg:

- A Törökhegyi u. – Mező u. sarok, volt Tungsram sporttelep 4224/2 hrsz.-ú ingatlanának lakóövezetbe sorolására vonatkozó Telepítési Tanulmány
- A Tízes Csemege 3198/2 hrsz.-ú ingatlana építési mutatóinak módosítására vonatkozó Telepítési Tanulmány
- Az Iskolavárosban létesítendő Multifunkciós Sport- és Rendezvénycsarnok építési telkének kialakítására, a kapcsolódó településrész rendezésére vonatkozóan körülhatárolt településrendezési terület térképe
- A hatályos Helyi Építési Szabályzatnak a Településképi Rendelet megalkotását követő jogharmonizációs célú módosítására vonatkozó tervezete.

Kérjük Tisztelt Partnereinket, hogy módosítási elképzelésekkel kapcsolatos javaslataikat és észrevételeiket 2018. március 28-ig juttassák el az alábbiak szerint:
- e-mailben a foepitesz@varoshaza.vac.hu címre, vagy
- postán, illetve ügyfélfogadási időben személyesen a Váci Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjához.

A módosítási elképzelésekkel kapcsolatban a Madách Imre Művelődési Központban 2018. március 19-én 17 órakor lakossági fórumot tartunk, melyen számítunk szíves megjelenésükre!

Tájékoztatjuk Tisztelt Partnereinket, hogy a volt Tungsram sporttelep 4224/2 hrsz.-ú ingatlanának lakóövezetbe sorolása kapcsán 2018. januártól benyújtott partnerségi észrevételek iktatásra kerültek.

Vác, 2018. február 23.

Tisztelettel:
Breczné Zsigmond Jolán sk.
főépítész

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 16., péntek]

Pályakarbantartási munkák a Isaszeg-Gödöllő vasútvonalon

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. március 1-től március 2-ig, március 5-től március 10-ig és március 12-től március 27-ig Isaszeg – Gödöllő állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hirdetmény_70_Isaszeg - Gödöllő_0301-0327.pdf

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Tájékoztató kiemelt beruházásokról, programokról

A napokban befejeződő szezonban közel 10 ezer sportolni vágyó használta a főtéren kialakított jégpályát - hangzott el összegzésként a városházán szerdán tartott sajtótájékoztatón.

- Értelemszerű, hogy zömmel váci lakosok éltek a korcsolyázási lehetőséggel, de beszédes, hogy a látogatók több mint harmada más településekről érkezett, tehát a jégpálya üzemeltetése ebben a gyönyörű környezetben idegenforgalmi szempontból is fontos - emelte ki a sajtótájékoztatón Fördős Attila polgármester.
A városvezető hangsúlyozta, hogy a mostani szezonban az oktatási intézmények a korábbiaknál is jobban kihasználták az iskolai testnevelés keretében a jégpálya kínálta téli sportolási lehetőséget.
Elhangzott a sajtótájékoztatón az is, hogy igen nagy az érdeklődés a sportcsarnokban február 24-én tartandó, az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából szervezett nagy koncert iránt - a programban a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar művészei és több száz énekes szólaltatják meg a zeneműveket.
Az állami támogatásból felépülő új bölcsőde projektje jelenleg az engedélyes- és kiviteli tervek kidolgozásának szakaszában tart, e tervek március közepén esedékes átvételét követően indítható el a kivitelező cég kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás, melynek eredményes lefolytatása után - várhatóan június elején - lehet megkezdeni a Bauer Mihály utcai beruházás építési munkálatait.
A kiemelt állami projektek közé sorolt szérűskerti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok beruházásával kapcsolatos támogatási szerződés aláírása március elején várható.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Pályakarbantartási munkák a Budapest-Vácrátót-Vác vasútvonalon

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. március 3-tól 2018. március 4-ig Göd – Vác állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Vácrátót - Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Feladó: Városháza

hirdetmeny71.pdf

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Pályakarbantartási munkák a Budapest-Szob vasútvonalon

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy 2018. március 3-tól 2018. március 4-ig Göd – Vác állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Szob vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Feladó: Városháza

hirdetmeny70.pdf

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Országos Állat- és kirakodóvásár Vácon

Vácon a Vásártér területén 2018. február 18-án 7-13 óráig országos állat- és kirakodóvásárt rendezünk.

Továbbá tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy ugyanitt, minden pénteken 7 órától állatpiacot tartunk.

Szeretettel várjuk a vásárlókat és az árusítókat is.

Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 15., csütörtök]

Süllyedő oszlopok a főtér határpontjain

Március első napjaiban egy-egy forgalomcsillapító süllyedő oszlopot szerelnek fel a szakemberek a főtér két határpontján, az úgynevezett bécsi kapunál és a piaci torkolatnál.

- A munkálatok miatt március első hétvégéjén, péntektől vasárnapig a Március 15. teret le kell zárni a gépjármű forgalom el, a Rév köztől az Althann utcáig. Rendkívüli esetben a főtér megközelítése az Eötvös utca - Széchenyi utca, vagy a Görgey utca és Széchenyi utca útvonalon történhet. Ugyanezen időszak alatt az autóbuszok sem hajthatnak át a területen, az érintett járatok a Március 15. tér, Báthori utca és a Konstantin tér – Budapesti főút kihagyásával közlekednek, mert a készülő új káptalani levéltár közműbekötési munkája, valamint a Petőfi utca földkábel fejlesztése is ezekben a napokban esedékes. Az autóbuszok március 5-én hétfőn üzemkezdettől az eredeti útvonalon közlekednek. Mindenkitől megértést és türelmet kérünk az átmeneti forgalmi változások kapcsán - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Fördős Attila polgármester.
A városvezető kiemelte: a főtéri süllyedő oszlopok felszerelésétől azt várhatja a lakosság, hogy sokkal rendezettebbé válik a terület már eddig is korlátozott, de a szabálytalankodók miatt egyelőre mégis nehezen kezelhető forgalmi helyzete.
Fördős Attila a sajtótájékoztatón bejelentette: az önkormányzat mindaddig módosítja a belvárosi fizetős parkolást szabályozó rendeletet, ameddig ki nem alakul a lehető legideálisabb állapot.
- Mondom ezt azért, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy miközben a díjzónákban érezhetően javul a helyzet, addig vannak olyan, még szintén a szűken vett belvároshoz tartozó helyek, ahol túlzottan megnövekedett a parkolási terhelés. Elsősorban a Duna-part zenepavilon utáni részét kell kiemelni ebben a vonatkozásban, de más helyszíneket is említhetünk. Tehát napirenden van a fizetős parkolási zónák kiterjesztése, a hivatal szakemberei már javában dolgoznak ezen a tervezeten - mondta a polgármester.
Elhangzott: az eddigi tapasztalatok alapján a térfelszíni fizetős parkolóhelyek kihasználtsága nagyjából tizenöt százalékos, az olcsóbban igénybe vehető mélygarázsé viszont értelemszerűen jóval nagyobb, napközben a csaknem 300 férőhelyből ötven-hatvan marad szabadon.
- Ez a tény abból a szempontból is meghatározó, hogy a parkolóbérleteket ezen forgalmi mutatók alapján lehet értékesíteni, hiszen nem vehetjük el a helyeket az alkalmi használók elől - emelte ki Fördős Attila.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 14., szerda]

Köszöntjük a szépkorú ünnepelteket

Móré Ferencné a 90., Fekecs Istvánné a 95. életévét töltötte be a napokban, s születésnapjuk alkalmából az önkormányzat nevében Mokánszky Zoltán alpolgármester és Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője is felköszöntötte őket, átadva nekik az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és a város ajándékát.

Móré Ferencné aktív éveiben csaknem negyven éven át a kötöttárugyárban dolgozott, néhány évig pedig a kórházban.
Marika néni manapság legszívesebben tévézéssel, olvasással, sétálással tölti az idejét.
Ami a családot illeti, sok aprótalpú társaságát élvezheti folyamatosan vagy különlegesebb alkalmakkor, hiszen már hét dédunokával és két ükunokával is büszkélkedhet.
Fekecs Istvánné Erdélyben, Nagyváradon született, és ahogy azt a köszöntő találkozáskor elmondta, a múlt század történelmi viharaitól áthatottan igencsak mozgalmas, családi tragédiákkal is felhőzött évtizedeket élt meg.
Ezzel együtt mindmáig derűs az életszemlélete, amit szavai szerint a hit erejének köszönhet elsősorban.
Magda néni a Naszály úti szociális intézményben él, mint elmondta, mindig korán kel, mert sajnálja az időt az alvásra és az állandó pihenésre, inkább olvas, tévézik, szívesen el-eljár különböző programokra, és hát soha nem mulasztaná el a vasárnapi istentiszteletet.

Feladó: Városháza