Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Pályaépítési munkák (71)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utasokat, hogy 2018. március 24-én és március 25-én Budapest-Nyugati állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest – Vácrátót – Vác vasútvonalon a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A vágányzári időszakban Budapest-Nyugati állomásról vonatok nem indulnak, és oda nem érkeznek! Az érintett vonatok módosított viszonylatban és megállási renddel közlekednek.

Közélet [2018. március 12., hétfő]

Pályaépítési munkák (70)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utasokat, hogy 2018. március 23-án, március 24-én és március 25-én Budapest-Nyugati állomáson végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A vágányzári időszakban Budapest-Nyugati állomásról vonatok nem indulnak, és oda nem érkeznek! Az érintett vonatok módosított viszonylatban és megállási renddel közlekednek.

Közélet [2018. március 9., péntek]

Sportpálya fejlesztés a Földváry Károly általános iskolában

Vadonatúj, korszerű műanyag borítást kapott a Váci Földváry Károly Általános Iskola eddig bitumenes sportpályája.

A Váci KSE férfi kézilabda klub és az önkormányzat összefogásával megvalósult, tizenöt milliós értékű beruházás kapcsán tartott sajtótájékoztatón Steidl Levente önkormányzati képviselő, a művelődési-oktatási és ifjúsági-sport bizottság elnöke kiemelte: a pálya nem csupán az iskolai testnevelés céljait szolgálja, hanem ezen túlmenően a szabadidős sportolásnak is fontos bázisa lehet a sűrűn lakott városrészben.
Fördős Attila polgármester hangsúlyozta, hogy noha a város már nem fenntartó az iskolák vonatkozásában, de az önkormányzat - az ingatlanok tulajdonosaként is - értelemszerűen szoros kapcsolatot ápol az alapfokú oktatási intézményekkel, és a lehetőségek függvényében minden támogatást megad a szükséges javításokhoz, fejlesztésekhez.
Álmos László iskolaigazgató köszönetet mondott a sportpálya korszerűsítéséért, szavai szerint ezzel a fejlesztéssel az iskola nagyot lépett előre, hiszen a korábbinál lényegesen jobb körülmények között tudják megtartani a testnevelési órákat.
Schoffer Attila, a Váci KSE elnöke elmondta, hogy a társasági adókedvezményen és a szükséges önrészen alapuló TAO-program keretében más váci iskolákban szintén terveznek sportpálya fejlesztéseket, a tömegsport támogatása mellett annak érdekében is, hogy új tehetségeket fedezhessenek fel.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 2., péntek]

Kibővült a váci V4 Fesztivál és Színházi Találkozó programkínálata

50 millió forinttal támogatja a kormány az idei V4 fesztivált. Kiállításokkal és bemutatókkal is bővült a program, amelyek előkészítik a hatodik váci színházi találkozót. A rendezvény idén július 5-8. között lesz.

A visegrádi országok együttműködésében példaértékű a váci V4 fesztivál – erről Rétvári Bence beszélt. Az államtitkár elmondta: a kormány szeretné támogatni az értékalapú, nem profitorientált rendezvényeket, így a váci színházi találkozót is.
Fontos, hogy most az elején is már itt volt a V4 fesztivál és a magyar elnökségnek egy valódi méltó ünnepélyes fiatalos több művészeti ágat felölelő lezárása lesz az, hogy a V4 egy fajta kulturális zárórendezvénye is a magyar V4 elnökségnek. Nem csak pár napra fog korlátozódni, de idéntől egy hosszabb előkészítő szakasza is van kiállításokkal rendezvényekkel – mondta Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Váci Dunakanyar Színházban.

Fördős Attila, Vác polgármestere kiemelte: a V4 fesztivál is tovább gazdagítja a város kulturális kínálatát. A cél az, hogy minél több, színvonalas rendezvényt biztosítsanak a váciak és a környéken élők számára. A városvezető arról is beszélt, hogy Vác testvérvárosai révén is megtapasztalta a visegrádi országok közötti kulturális hasonlóságot, ami tovább segítheti az együttműködést.

Megtapasztalva a külkapcsolatainkon keresztül a szlovákok, a csehek és lengyel testvéreinknek a gondolkodását, a mentalitását kifejezetten állítom, hogy nagyon közel álló gondolkodásról, mentalitásról van szó a magyarsághoz és egészen más Nyugat-Európa liberális gondolkodásmódja és egész más mondjuk a keleti despoták gondolkodása. Igenis létezik egy Közép-európai mentalitás ebben a Közép-európai mentalitásban talál egymásra most már ez a négy ország, illetőleg a négy országnak a települései, sőt a településen lévő intézmények és az intézmények különböző rendezvényei. Ez egy jelentős állomása az európai fejlődésnek én azt hiszem a jövőbe mutat fejlődés is ebben mutatkozik meg – tette hozzá a polgármester.

Márciusban a V4 plakátkiállítás és filmbemutató, turisztikai kiállítás, áprilisban a színház V4 külkapcsolatairól szóló tárlat, májusban kézműves és gasztronómiai bemutató is lesz – erről Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó ötletgazdája beszélt.

Az idei V4 zenei főattrakciói a Tankcsapda, a Quimby, a Punnani Massif, a Vad Fruttik és a Belga, a színházi előadások pedig jelenleg szervezés alatt állnak- hangzott el a Váci Dunakanyar Színház sajtótájékoztatóján.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 1., csütörtök]

Tájékoztatás általános iskolák 2018/2019. tanévre kijelölt felvételi körzetéről

Az alábbi csatolt dokumentumban letölthető a váci általános iskolák 2018/2019. tanévre kijelölt felvételi körzetei.

Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola, 2600 Vác, Árpád köz 1.

Váci Földváry Károly Általános Iskola, 2600 Vác, Nagymező u. 14.

Váci Juhász Gyula Általános Iskola, 2600 Vác, Báthori u. 17-19.

Váci Petőfi Sándor Általános Iskola, 2600 Vác, Deákvári főtér 5.

Váci Radnóti Miklós Általános Iskola, 2600 Vác, Radnóti út 7.

Karolina Katolikus Általános Iskola, 2600 Vác, Konstantin tér 7.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Vac_iskolakorzet_2018-2019.pdf

Közélet [2018. február 27., kedd]

A februári testületi ülésről jelentjük

A februári ülésen az önkormányzati képviselő-testület elfogadta a város 2018-as költségvetését.

A költségvetés bevételi és kiadási főösszege kerekítve 8 milliárd 967 millió forint.
Felújítási kiadásokra 53 millió 195 ezer forint szerepel az elfogadott költségvetésben. Tíz millió forint juthat a Kőszentes híd három, még felújítandó szobrának restaurálására, járda-, parkoló- és úthálózati javításokra csaknem 29 milliót irányoz elő a rendelet, közmű és egyéb felújításokra 8,5, intézményi javító feladatokra 6 millió forintot.
Beruházásokra - az uniós és állami támogatást elnyert kiemelt fejlesztésekre rendelkezésre álló forrásokkal együtt - valamivel több mint 3 milliárd forint szerepel a költségvetésben.
A saját, önkormányzati forrású fejlesztések közül a következő beruházások emelkednek ki a betervezett költségösszegek alapján:
A Damjanich téri forgalmas csomópont jelzőlámpás fejlesztése áll a lista élén, 28 millió forintos összeggel. A második helyen megcímkézett beruházási feladat fa- vagy könnyűszerkezetes szociális bérlakások építése, erre 25 milliót irányoz elő a költségvetési rendelet. Szintén kiemelt tétel a belváros-főtér forgalmát szabályozó süllyedő oszlopok beépítésére előirányzott csaknem 19 millió forint.
Tíz milliós keretösszeg állhat rendelkezésre a közvilágítási rendszer további fejlesztésére, újabb lámpatestek telepítésére. Csaknem 9 millió forint juthat parkolók kialakítására a Kölcsey utcában. Hozzávetőleg 7, 5 millióból újabb elektromos gépjármű-töltőállomások létesülhetnek három újabb helyen. Hat és fél millió forint előirányzat szerepel a rendeletben az Ambró Ferenc utca közvilágítási munkáira.
A testület módosította a parkolás szabályozásáról és a várakozóhelyek igénybevételének rendjéről szóló korábbi rendeletet.
A módosítás egyik legfontosabb eleme a mélygarázs kedvezményes bérleti használatára jogosultak körének meghatározása.
Jogosultak: a Március 15. téren, a Köztársaság út főtértől a Dombay utcáig tartó részén, a Széchenyi utca főtértől a Dr. Csányi László körútig terjedő szakaszán, a Görgey utcának a Széchenyi utcától a Posta parkkal bezárólag végződő területén, a Káptalan utcának a főtértől a Piarista utcáig tartó szakaszán ingatlan-tulajdonnal bíró lakosok.
A testület nagy többséggel elfogadta a Váci Polgármesteri Hivatal múlt évi tevékenységéről szóló beszámolót, és egyúttal az idei évre vonatkozó feladatokat összegző tervezetet.
Döntés született arról, hogy az önkormányzat elviekben támogatja a magántulajdonú Sajdik Ferenc-gyűjtemény, a Március 15. tér 20. szám alatt látható Váci Mosolyalbum kiállítás kollekciójának városi tulajdonba kerülését, a határozat értelmében az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály megrendeli a döntéshozatalhoz szükséges szakértői értékbecslést.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 26., hétfő]

Méltó megemlékezés a rabtemetőben

A kommunizmus áldozatainak emléknapja váci megemlékezésén az önkormányzat nevében Pető Tibor alpolgármester és Kovács Ágnes önkormányzati képviselő koszorúzott a rabtemető emlékkövénél, s koszorút, virágot helyezett el a mementónál Rétvári Bence államtitkár, több intézmény, civil szervezet képviselője és számos magánszemély.

A kegyeleti eseményen ezúttal Rétvári Bence államtitkár volt a szónok, aki kiemelte: az átkos rendszer bűnei miatt áldozatként kell gondolni a kivégzettekre, bebörtönzöttekre, kényszermunkatáborba hurcoltakra, internáltakra, kisemmizettekre vagy az elnyomó hatalom részéről bármilyen módon hátrányosan megkülönböztetett százezrekre.
- Az elmúlt években kiemelt kormányzati törekvés volt, hogy anyagi kárpótlással, a nyugdíjpótlék bevezetésével, erkölcsi igazságszolgáltatással, illetve az érdemtelenül kivételezett előjogokat élvező volt funkcionáriusok privilégiumainak megvonásával amennyire lehet, segítsük az egész társadalmat az általános igazságérzet visszanyerésében - fogalmazott a politikus.
Hozzátette: az antikommunizmusnak ugyanolyan alapeszménynek kell lennie, mint a nemzetiszocialista, fasiszta eszmék elutasításának, nem szabad elnéző különbséget tenni ezen a téren.
A megemlékezésen közreműködött Smál-Szilaj Gábor előadóművész, illetve népdalokat, rabénekeket adott elő Horváth Éva Sára és Szoboszlai Balázs.

Feladó: Városháza

Tájékoztatjuk a Tisztelt Utazókat, hogy társaságunk 2018. március 2-án 9:00-tól 5-én üzemkezdetig a

- 360 Szérűskert-Nagymező u.-Kórház
- 364 Autóbusz-állomás-Március 15.tér-Kórház-Autóbusz-állomás
- 365 Autóbusz-állomás-Kórház-Március 15.tér-Autóbusz-állomás

helyi autóbuszjáratokat terelőúton közlekedteti.
A terelés miatt a járatok nem érintik a Köztársaság út 40., Március 15. tér, Konstantin tér és Budapesti főút megállóhelyeket. A megállóhelyek kimaradásáról utasainkat tájékoztatjuk.
Tájékoztatjuk továbbá, hogy a terelő útvonalon történő közlekedésből adódó többletköltségeket (teljesítményváltozás, utastájékoztatás)a tárgy év elszámolásakor figyelembe vesszük.

Kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.

Volánbusz Zrt.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. február 26., hétfő]

"Többes számban" a félgömb alakú sátorban

A nagy háború befejezésének centenáriuma alkalmából szervezett vándorkiállítás Vácra érkezett, a csütörtöki megnyitót követően a hónap végéig hátralévő napokban tekinthetik meg a bemutatót az érdeklődők a Duna-parti zenepavilon előtti térségen felállított félgömb alakú sátorban.

Többes számban: a kiállítás címe is utal arra, hogy a 20. században, a tömeggyártás, a tömegpusztítás és a tömegpropaganda első századában ebből a háborúból a frontra vezényelt katonák mellett az otthon, családfő nélkül maradt családtagok, így a gyerekek sem maradhattak ki. A háború miatt mindenkinek az élete megváltozott. Ez már valóban a tömegek háborúja volt, rengeteg katona és civil véráldozatával. A nemzetek háborújában valamiképpen mindenki részt vett, aki nem fegyverrel, az az otthon maradottak áldozatos munkájával.
A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk között lehet megismerni a korszakot.
A kiállítótérben helyet kapott a frontra induló katonák sorsát jelképező vonatkocsi, a hosszú, békés 19. századot megidéző, de idővel darabjaira hulló körhinta, a háborús propagandahivatalra utaló, óriás írógép és a családfenntartó nélkül maradt otthoniak megváltozott életét bemutató villamoskocsi is. Emellett ki lehet próbálni, milyen nehéz volt egy háborúban szolgáló katona menetfelszerelése, a több mint 700 kiállított eredeti tárgy között pedig megnézhetik a látogatók a későbbi miniszterelnök, Nagy Imre tábori levelezőlapját, Horthy Miklós sorhajókapitány levelét, illetve Szabó Lőrinc költő fényképes igazolványát, valamint cenzúrázott újságoldalak hosszú sorát.
A 10-18 óra között látogatható félgömb sátorban kialakított kiállítás megtekintése ingyenes!

Feladó: Városháza

A nemzetgazdasági miniszter 9/2017. (V. 19.) NGM rendelete alapján 2018. március 10., szombat munkanap, 2018. március 16., péntek pihenőnap.

Felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Polgármesteri Hivatal
a március 10-i (szombat) napot március 02-án (pénteken),
7:30-16:30 óráig tartó munkarenddel dolgozza le.

AZ ÜGYGÉLFOGADÁS 8:00-12:00-ig tart.

Vác, 2018. február 23.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza