Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. április 3., kedd]

A turizmus fejlesztése munkahelyeket teremthet, javíthatja az életminőséget

Az önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében turisztikai fórumnak adott otthont március 29-én a városháza.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a kormány a kiemelt turisztikai térségek közé sorolta a Dunakanyar régiót, valamint azt, hogy ennek köszönhetően az elkövetkező években rendkívül jelentős összegű forrásokat nyerhetnek el a térség települései a turisztikai vonzerő növelése érdekében.
- A turisztikai célú fejlesztések élénkíthetik az idegenforgalmat, de ezen túlmenően az is lényeges, hogy a beruházások az egyes települések komfortját is növelhetik, javítva a helyiek életminőségét - hangsúlyozta a államtitkár.
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Dunakanyar térségében tervezett beruházások sorában kiemelte többek között a dunai gyorshajózás fejlesztését, a kerékpárút hálózat bővítését, Vác attraktivitásainak fejlesztését, a Börzsöny turisztikai infrastruktúrájának bővítését, a Közép-Duna vidék vízi turizmus feltételeinek komplex fejlesztését, a Duna-parti szabadvízi strandok egységes fejlesztését.
A szakember kiemelte: a turizmus egyre inkább húzó ágazattá válik, amiben kiemelt szerepet játszik a látványosságok, az élménykínálat gazdagsága, az ország biztonsági helyzete, az egyedülálló magyar gasztronómia.
- Még bőven van lehetőség az idegenforgalom fejlesztésében, ami a munkahelyteremtés illetve a GDP-hez való hozzásárulás fokozása szempontjából is jelentős - mondta a vezérigazgató.
Fördős Attila polgármester kiemelte: Vác kész koordináló szerepet vállalni a Dunakanyar illetve Pest megye, mint turisztikai térség fejlesztéseinek tervezésében, a helyi érdekek egyeztetésében.
- Az értékek egymásra építése a lényeg, természetesen az egyes települések érdekeinek összehangolásával - fogalmazott a városvezető.
Kérdésre válaszolva elmondta: Vácnak nagyon fontos egy száznál több szobával rendelkező szálloda felépítése, amire az önkormányzat, az állam és a vállalkozói szféra összefogása adhat esélyt.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 29., csütörtök]

Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Vác Város Önkormányzat nevében minden kedves váci polgárnak nagyon kellemes húsvéti ünnepeket kíván a város vezetése!

Fördős Attila s.k.
polgármester

Pető Tibor s.k.
alpolgármester

Mokánszky Zoltán s.k.
alpolgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 26., hétfő]

Meghívó Komáromba, az "Ezüst gazdaság" kiállításra és vásárra

A Rába - Duna - Vág Európai Területi Társulás (RDV ETT) a városunkban és a térségben tevékenykedő cégeket, vállalkozásokat is várja kiállítóként a komáromi Monostori erőd területén rendezendő „Ezüst gazdaság” című kiállításra és vásárra, illetve a szervezők abban bíznak, hogy látogatóként is sokan ellátogatnak környékünkről az április 20-21-én tartandó eseményre.

Mivel a rendezvényt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatja, így a részvétel a kiállítók és a látogatók számára is díjtalan – ennek köszönhetően nagy érdeklődésre, több ezer látogatóra számít társulás.
Az esemény kiváló alkalmat kínál helyi együttesek, művészeti csoportok bemutatkozására is.
A kiállításon való megjelenésen túl a résztvevő vállalkozások a vásári katalógusban is szerepelhetnek, ez ugyancsak ingyenes bemutatkozási lehetőséget kínál a jelentkező cégeknek.
A kiállításon való részvételhez, valamint a kiadványban való megjelenéshez egyaránt regisztráció szükséges.
A jelentkezési határidő: 2018. március 31.
A kiállítás és vásár főként az 50 év felettiek igényeire alapoz: ez a korosztály hatalmas vásárlóerőt jelent ugyanis, hiszen gyerekeiket már felnevelték, iskoláztatták, így most már saját vágyaik kielégítésére is koncentrálhatnak. Ebből a korosztályból kerülnek ki leginkább az egészséges életmód követői, az átlagnál sokkal többet utaznak, kirándulnak, keresnek fel éttermeket. Nagyobb összeget költenek oktatásra, biztosításra, divattermékekre, luxus-kiegészítőkre, egészséges élelmiszerekre és egészségügyi termékekre, számítás-és biztonságtechnikára, wellness és szépségipari szolgáltatásokra, otthonuk felújítására, unokáik révén gyerekprogramokra és játékokra – a kiállító cégek tehát ezekre az igényekre fókuszálva találhatnak körükben új ügyfelekre.
A programsorozat - gyerekektől egészen a nyugdíjasokig - valamennyi korosztály számára tartalmas időtöltést kínál: várhatóan mintegy 150, a legkülönfélébb területeken tevékenykedő kiállító (pl. egészséges és biotermékek, organikus élelmiszerek és italok, vitaminok, diétás élelmiszerek, gyógyfürdők, egészségügyi kirándulások, akadálymentes épületek, automatikus ajtók, navigációs rendszerek tájékozódási zavarokkal küzdők számára, az idősebb személyek szükségleteihez igazított járművek, segítséghívó riasztók, készenléti rendszerek, okos otthonok, divattermékek, valamint a betegek gondozása során használt technológiák) mutatja be termékeit, szolgáltatásait, egész napos színes kulturális, gasztronómiai és gyermekprogramok, előadások, konferenciák, torna és divatbemutató kíséretében.
Az erőd állandó kiállításai ez idő alatt ugyancsak díjmentesen látogathatóak.
Bővebb információ: Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás: 2800 Tatabánya, Fő tér 4.
Mobil: 00421/905/335074
E-mail: info@rdvegtc.eu

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 26., hétfő]

A márciusi testületi ülésről jelentjük

Csaknem harminc napirendi pontról tárgyaltak a döntéshozók a képviselő-testület márciusi ülésén.

A testület elfogadta a Katona Lajos Városi Könyvtár, Vác Város Levéltára és a Tragor Ignác Múzeum múlt évi tevékenységéről szóló szakmai összegzéseket, s ugyancsak jóváhagyták az önkormányzati fenntartású óvodáknak a nevelési év első félévéről készült beszámolóit.
Fördős Attila polgármester előterjesztése alapján a grémium hozzájárult az önkormányzatok rendkívüli állami támogatását célzó kiíráson való részvételhez, a pályázat benyújtásához szükséges intézkedések megtételéhez.
A testület - köszönetét kifejezve a térségben a háziorvosi teendőket hosszú idő óta ellátó Dr. Szőnyi Mihálynak - jóváhagyta a Deákvári főtér 29. szám alatti körzet praxisjogának átadását Dr. Virág Laura háziorvos részére.
Pető Tibor alpolgármester előterjesztése alapján a grémium hozzájárult ahhoz, hogy a Vác FC Kft. újabb öt évre jogot kapjon a ligeti stadion komplexum ingyenes használatára.
A képviselő-testület elfogadta Vác Város Önkormányzat különböző beruházásokhoz kötődő 2018. évi közbeszerzési tervét.
A grémium megtárgyalta a Tragor Ignác Múzeum vezetői álláshelyére kiírt pályázatot, majd titkos urnás szavazással újabb öt évre bizalmat szavaztak az intézményt irányító Forró Katalin igazgatónak.
Döntés született arról, hogy a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. pénzügyi helyzetének finanszírozása érdekében 500 ezer forinttal növelik a társaság jegyzett tőkéjét, továbbá a saját tőke további emeléséhez 39 millió 500 ezer forintot tőketartalékba helyeznek.
A Váci Szakképzési Centrum Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája - a rendezvény kiválasztott házigazdájaként - támogatást kért a XXI. Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencia megrendezéséhez, s a testület 300 ezer forint hozzájárulást biztosított a költségekhez.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 23., péntek]

Vácon is kiköt a Lajta Monitor Múzeumhajó

A Magyar Honvédség fennállásának 170. évfordulójához kapcsolódó programok keretében április 19-én Vácon is kiköt a Lajta Monitor Múzeumhajó.

A Lajta Monitor Múzeumhajó a MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tiszteletbeli zászlóshajója, melynek bemutatója az első világháború történetéről, valamint a hadihajózás históriájáról is képet ad az érdeklődőknek.
A hajó Vácot is érintő útját az elmúlt 170 év történetével foglalkozó kiállítással, hozzá csatlakozó múzeumpedagógiai foglalkozással, fegyverbemutatóval, megemlékezésekkel és hagyományőrző rendezvényekkel színesítik a szervezők.
A múzeumhajó április 2. és május 21. között tizenegy városban köt ki a Duna 417 kilométeres magyarországi szakaszán, az állomások: Győr, Komárom, Esztergom, Visegrád, Vác, Szentendre, Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Baja, Mohács.
A hajó április 19-én Vácott köt ki, tárlatvezetések azonban április 20-22 között lesznek, 9 órától 17 óráig.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Lajta.5.jpg

Közélet [2018. március 23., péntek]

Pályaépítési munkák (70)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utazókat, hogy 2018. március 28-tól május 4-ig, május 7-től május 11-ig és május 14-től május 31-ig Isaszeg – Gödöllő és Aszód - Tura állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
70_Isaszeg_Godollo_Aszod_Tura_0328_0531.pdf

Közélet [2018. március 21., szerda]

Hirdetmény - KSH önkéntes adatgyűjtés Vácon

A Központi Statisztikai Hivatal Vác településen a KSH elnöke által 2018-ra engedélyezett önkéntes adatszolgáltatáson alapuló lakossági adatfelvételeket hajt végre a korábbi évek gyakorlata szerint. Az adatgyűjtés célja a társadalmi jellemzők feltérképezése, például a foglalkoztatottság és munkanélküliség nemzetközi standardoknak megfelelő mérése.

Az összeírási munkát a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a Statek Kft. fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik. A válaszadásra kijelölt háztartások címei véletlenszerűen, a statisztikai mintavétel reprezentativitásának szabályait követve lettek kiválasztva, a válaszadás önkéntes. A szolgáltatott adatokat bizalmasan, mások számára hozzá nem férhető módon kezelik.

A lakosság részére munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:00 óra között, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a +36 80 200-766 telefonszámon, illetve a lakinfo@ksh.hu email címen lehet kérni további felvilágosítást. Az adatgyűjtés módszertanával és a kutatási eredményekkel kapcsolatosan a www.ksh.hu internetes oldal nyújt tájékoztatást.

Köszönjük együttműködésüket, támogatásukat, amellyel hozzájárulnak a felmérés sikeres végrehajtásához.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 21., szerda]

Lakossági tájékoztató - a DDC Kft. Váci Cement Gyárra vonatkozó egységes környezethasználati engedélyének módosítási eljárásáról

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal, tájékoztató levelében ismerteti, a Vác, Kőhídpart dűlő 2. szám alatt üzemelő Duna Dráva Cement Kft. Váci Cement Gyárra vonatkozó egységes környezethasználati engedélyének módosítási eljárásának határozatát.

A részletes tájékoztató a csatolt dokumentumban érhető el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
552-13_2018.pdf

Közélet [2018. március 20., kedd]

Nemzetközi diákcsoport vendégeskedik Vácott

Hétfőtől csaknem egy héten át török, görög, német, olasz és lengyel diákok és kísérőik vendégeskednek Vácott az „Eat-Compeat-Get fit” elnevezésű, az egészséges életmódot a középpontba állító Erasmus-projekt keretében, amelynek a Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium is részese.

A külföldi vendég diákok helyi társaikkal együtt számos szakmai gyakorlaton vettek és vesznek részt az iskolában: elsősegélynyújtással, csecsemőgondozással kapcsolatos és egyéb más feladatokat gyakorolnak, prezentációkat tartanak, továbbá természetesen látogatást tesznek a Jávorszky Ödön Kórházban.
Az egymás jobb megismerésére is alkalmat adó szabadidős programok sorában helyi városnézés, budapesti, dunakanyari kirándulás szerepelt és szerepel, továbbá a vácrátóti botanikus kert és a gödöllői királyi kastély megtekintése.
A külföldi vendég diákok és kísérő tanáraik hétfőn délután a városházára is ellátogattak, ahol Fördős Attila polgármester fogadta őket, s tájékoztatást adott nekik a város történelméről, gazdag építészeti örökségéről és más büszkeségeiről, illetve meginvitálta őket a patinás épület folyosóin látható nemzetközi Mobil MADI kiállítás megtekintésére.
A városvezető egyúttal köszönetet mondott az egészségügyi szakgimnáziumnak, amiért segítik diákjaik külföldi tapasztalatszerzését, egyúttal a város nemzetközi kapcsolatait is színesítve.
A program váci projektgazdája, a Selye János iskola szakmai igazgatóhelyettese, Rodney Ágnes elmondta, hogy a mostani projekt keretében tavaly ősszel három diákjuk látogathatott el hasonló programra Törökországba, az idei év során több tanulójuk juthat el Olaszországba vagy Görögországba, a németországi és lengyelországi viszontlátogatás pedig 2019-ben esedékes.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. március 17., szombat]

Megemlékezés a nemzeti ünnepen

Március 15-e nemzeti ünnepén a már évek óta jól kiforrott menetrend szerint emlékezhettek meg a váciak az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kitöréséről.

Az események sorozata ezúttal is a Báthori utcai Petőfi emléktáblánál kezdődött a Juhász Gyula Iskola diákjainak műsorával, a mementó megkoszorúzásával. A folytatásban - a helyi sajtó képviselőinek vezetésével - szintén koszorúk kerültek az egykor a 12 pontot és a Nemzeti dalt kinyomtató Landerer Lajos nyomdásznak a róla elnevezett utcában lévő emléktáblájához, közben a művelődési központban történelmi játszóház kezdődött.
Délután, a Kossuth téri toborzón a hagyományokhoz híven -gyalogosan vagy lóháton - ezúttal is felsorakoztak a Váci Huszár- és Nemzetőr Bandérium hagyományőrzői, indulókat játszott a Váci Ifjúsági Fúvószenekar, a Nemzeti dalt - mint évről évre szokás - a Váci Reménység Egyesület ünnephez kötődő szavalóversenyének nyertese, ezúttal Ősi Péter szavalta el.
A ligeti honvéd emlékműnél rendezett ünnepi műsorban közreműködött Plásztán Anett énekes, a Váczi Néptáncegyüttes, a Fónay-HUMÁNIA Társulat és a Bartók-Pikéthy zeneművészeti konzervatórium számos növendéke.
Az ünnepi beszédben egyebek mellett elhangzott: a történelem során Magyarország sokszor nem állhatott a saját lábán, hosszabb-rövidebb ideig idegen nagyhatalmak vagy külföldi pénzintézetek befolyásolták a haza sorsát, de mára talpra állt az ország, a nemzet, amelynek nagy erőre van szüksége, mert 2015 táján olyan korszak kezdődött, amelyben ismét veszély fenyegeti a függetlenséget.
A városi megemlékezés sorozat a mementó megkoszorúzásával zárult.

Feladó: Városháza