Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. április 11., szerda]

Figyelem! Közösségi munka diákoknak

A Madách Imre Művelődési Központ lehetőséget biztosít váci középiskolás diákok számára, hogy kötelező 50 órás közösségi munkájukból könnyű kérdőívezési feladattal teljesíthessenek órákat a XXVI. Váci Világi Vigalom ideje alatt.

Lehetséges időpontok:
- július 20. (péntek) 16 és 19 óra között
- július 21. (szombat) 12 és 15 óra között
- július 21. (szombat) 16 és 19 óra között
- július 22. (vasárnap) 12 és 15 óra között
- július 22. (vasárnap) 16 és 19 óra között

Felkészítő közös megbeszélés: július 10-én, kedden 13 órától.

Jelentkezni e-mailben vagy telefonon is lehet az intézmény PR- és marketing munkatársánál, a bodzas.szabolcs@mimk.vac.hu e-mail címen vagy a +36-30/565-2983-as mobilszámon.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
koz_mimk.pdf

Közélet [2018. április 11., szerda]

Köszöntjük a 90 éves Farkas Istvánnét!

Farkas Istvánné április 6-án betöltötte 90. életévét, jeles születésnapja alkalmából Mokánszky Zoltán alpolgármester és Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője is felköszöntötte, átadva neki az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és az önkormányzat ajándékát.

Magda néni aktív éveiben előbb a szövőgyárban, majd a Forte-nál dolgozott, egyaránt minőségellenőr munkakörben, összességében csaknem negyvenhét éven át.
Manapság a lányával közös otthonuk kis kertjének csinosítása a legkedvesebb elfoglaltsága illetve szívesen részt vesz a főzésben, tévézik és olvas, elsősorban különböző magazinokat.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 10., kedd]

Ismét százakat, ezreket vonzott a váci csata felidézése

Már harminc éves múltra tekint vissza Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénye, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc eseményeit megidéző programsorozat, amelynek a győztes váci csatára emlékező esemény is kiemelkedően fontos állomása.

Az idén az országgyűlési választásokkal egybeeső váci hagyományőrző esemény ezúttal is százakat, sőt ezreket vonzott, a főtéri ünnepélyes megnyitótól kezdve a közreműködő csoportok csatajeleneteket felidéző ütközetein és a táncos, zenei bemutatókon át az eseményt záró koszorúzásig a ligeti honvéd emlékműnél.
A dicsőséges tavaszi hadjárat váci ütközetének eseményeit az idén is a Magyar Hagyományőr Világszövetség és a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium tagjai elevenítették fel.
A múltidéző esemény a hagyományokhoz híven a városháza előtti katonai díszszemlével kezdődött, a főtéren a szokásos nagy érdeklődés kísérte a korhű ruhákban parádézó fegyveres hagyományőrzők sorakozóját, majd a Ligetbe tartó látványos felvonuláshoz a Váci Ifjúsági Fúvószenekar szolgáltatta a zenei aláfestést.
A főtéri toborzón ezúttal Czene Gábor történelemtanár köszöntötte az egybegyűlteket a városháza erkélyéről.
A szónok kiemelte: a tavaszi hadjárat a magyar hadtörténelem egyik legfényesebb időszaka, mivel a kor előtérbe állította a maga hőseit és ők tették a dolgukat.
- Vajon a mi korunkban vannak még hősök, akik egymásra licitálva mennek a csatákban az első sorba a nagy közös cél érdekében? Egész biztosan vannak - hangoztatta a történész.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 7., szombat]

Házi segítségnyújtást segítő eszközöket kaphatnak a rászorulók

Az idősek életminőségének javítását célzó kormányzati törekvés fontos eleme az Országos Idősügyi Infokommunikációs Program, aminek keretében az idén ezer rászoruló kaphat a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz szükséges karpereces eszközt.

A program keretében a deákvári Idősek Otthona és Klubjában pénteken tartott eseményen öt rászoruló bejáró klubtag vehette át az igényelt berendezést.
Rétvári Bence, az EMMI államtitkára elmondta: az ország javuló gazdasági helyzetében minden társadalmi rétegnek részesülnie kell a javakból, értelemszerű kötelesség, hogy a legkiszolgáltatottabb, rászoruló embereket különös odafigyeléssel segítse az állam.
- A jelzőrendszeres karperec a szociális alapellátás hasznos kiegészítője, amely a tervek szerint fokozatosan szélesebb körben is elterjedhet majd - emelte ki az államtitkár.
Mokánszky Zoltán alpolgármester elmondta: Vácott az első körben negyven rászoruló részesülhet ily módon az új típusú állami szociális segítségben, a jogosultak elsősorban a polgármesteri hivatal Intézményfelügyeleti és Humán Osztályán igényelhetik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást segítő eszközöket, tehát még várják az érdeklődők jelentkezését.
A berendezésről tudni kell, hogy elsődleges szerepe a vészjelzés és a segélyhívás, de ezen túlmenően képet ad a programban közreműködő szakápolóknak (akiknek Vác esetében Sződligeten van a központjuk) a használók egészségügyi állapotáról is.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 6., péntek]

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

Az enyhülő időjárás miatt egyre többen kezdenek neki a kerti munkálatoknak, emiatt az elmúlt napokban egyre több helyen gyulladt meg az aljnövényzet. A szabadtéri tűz kialakulásának különösen kedvez a most következő időszak, hiszen a még száraz növényi részek könnyen lángra kapnak, a szeles időben pedig a legkisebb tüzek is gyorsan tovább terjedhetnek.

A szabadtéri tüzek szinte mindegyikét emberi gondatlanság, felelőtlenség okozza, pedig sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk környezetünket és a levegő tisztaságát. Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

•Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül.
•Legyen a közelben megfelelő mennyiségű oltóanyag (víz, homok, tűzoltókészülék).
•Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
•Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet.
•Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés.
•Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!
•A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése engedélyhez kötött, amelyet a munkálatok előtt tíz nappal kell a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségnél igényelni.
•Baj esetén hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható, amely – az okozott károk megtérítésén felül – az előidézett káresettől függően 20 ezer forinttól 3 millió forintig is terjedhet.

Meskó László tű. ezredes s.k.
kirendeltség-vezető

Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 5., csütörtök]

M2 gyorsforgalmi út Budapest-Vác-ideiglenes forgalomterelés kiépítése

Az STR+S-M2 Konzorcium ezúton tájékoztatja Önöket, hogy az M2 gyorsforgalmi út kivitelezési munkáival kapcsolatban a főpályán a meglévő 2x2 sávos szakaszon Dunakeszi és Fót települések térségében (17+535-21+900 km szelvények között) ideiglenes forgalomelterelés kiépítését kezdi meg várhatóan április 9-én:

Az építési és felújítási munkák elvégzése érdekében a terelés kiépítését követően 2x1 sávon haladhat a forgalom várhatóan 2018. szeptemberig, így Budapest és Vác irányába is 1 forgalmi sávon.

A Dunakeszi-Fót csomópontban a le-és felhajtás lehetősége folyamatosan biztosított lesz az M2 gyorsforgalmi úton.

Sebességkorlátozásként max. 60 km/h kerül bevezetésre.

A forgalomkorlátozás várható 2018. április 9-i kezdési időpontja a forgalomelterelés kiépítésének kezdési időpontját jelenti, melynek időtartama előre láthatóan 14 nap.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 4., szerda]

Elmarad a Zorán koncert!

A Madách Imre Művelődési Központ sajnálattal értesíti a kedves közönségét, hogy az április 5-ére meghirdetett Zorán koncert betegség miatt elmarad.

A koncert új időpontja: május 10. csütörtök 19 óra.

A megvásárolt belépőjegyek érvényesek az új időpontra, illetve visszaválhatóak a az előadás napjától (április 5.) a Madách Imre Művelődési Központ jegypénztárában nyitvatartási időben április 13-ig! Megértésüket köszönjük!

Bővebb információ: 06-27-316-411

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 4., szerda]

Készülődés a váci csatára

Két buszvonal járatai is terelt útvonalon közlekednek vasárnap, a váci csata gyülekezője és felvonulása idején.

Április 8-án vasárnap délután a hagyományokhoz híven a főtéri gyülekezővel és seregszemlével kezdődik a dicsőséges tavaszi hadjárat váci csatájának momentumait megelevenítő nagyszabású hagyományőrző rendezvény, a kezdési időpont negyed öt.
Az esemény – Czene Gábor, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma történelem-földrajz szakos tanár köszöntője után –látványos felvonulással folytatódik, majd a Ligetben 17.30-kor kezdődik a csatajelenetek sora, végül a Honvédemlékmű megkoszorúzásával zárul a program.

Fontos tudnivaló, hogy a rendezvényhez kapcsolódóan a gyülekező, a seregszemle és a lovas hagyományőrzők vezette felvonulás ideje alatt, 16 óra és 17.20 között a 364-es és a 365-ös buszvonalak járatai terelt útvonalon közlekednek, nem érintik a Köztársaság út 40. alatti, a Március 15-e téri, a Konstantin téri és a Budapesti főúti megállókat.

Részletes program (nagyítható változat) az alábbi csatolt dokumentumban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
reszletes_program.pdf

Közélet [2018. április 3., kedd]

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

TISZTELT PARTNEREINK!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Vác Város Honlapján a „Hírek” menüpontban a Településrendezési tervmódosítások” cím alatt, és ügyfélfogadási időben a Polgármesteri Hivatal Főépítési irodán (emelet 114/B ajtó) a következő dokumentációk tekinthetők meg 2018. április 03-ától:

1. A Törökhegyi u. – Mező u. sarok, volt Tungsram sporttelep 4224/2 hrsz.-ú ingatlanának lakóövezetbe sorolására vonatkozó településrendezési tervmódosítás tervezete és a településképi rendelet-módosítás tervezete
2. A Tízes Csemege 3198/2 hrsz.-ú ingatlana építési mutatóinak módosítására vonatkozó településrendezési terv tervezete

Kérjük Tisztelt Partnereinket, hogy módosítási tervezetekkel kapcsolatos javaslataikat és észrevételeiket 2018. április 26.-áig juttassák el az alábbiak szerint:
1. e-mailben a foepitesz@varoshaza.vac.hu címre, vagy
2. postán, vagy ügyfélfogadási időben személyesen a Váci Polgármesteri Hivatal Főépítészi Csoportjához.

A módosítási tervezetekkel kapcsolatban a Madách Imre Művelődési Központban
2018. április 16-án 17 órakor
lakossági fórumot tartunk, melyen számítunk szíves megjelenésükre!


Vác, 2018. március 27.

Tisztelettel:

Fördős Attila sk.
polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 3., kedd]

A turizmus fejlesztése munkahelyeket teremthet, javíthatja az életminőséget

Az önkormányzat és a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében turisztikai fórumnak adott otthont március 29-én a városháza.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a kormány a kiemelt turisztikai térségek közé sorolta a Dunakanyar régiót, valamint azt, hogy ennek köszönhetően az elkövetkező években rendkívül jelentős összegű forrásokat nyerhetnek el a térség települései a turisztikai vonzerő növelése érdekében.
- A turisztikai célú fejlesztések élénkíthetik az idegenforgalmat, de ezen túlmenően az is lényeges, hogy a beruházások az egyes települések komfortját is növelhetik, javítva a helyiek életminőségét - hangsúlyozta a államtitkár.
Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Dunakanyar térségében tervezett beruházások sorában kiemelte többek között a dunai gyorshajózás fejlesztését, a kerékpárút hálózat bővítését, Vác attraktivitásainak fejlesztését, a Börzsöny turisztikai infrastruktúrájának bővítését, a Közép-Duna vidék vízi turizmus feltételeinek komplex fejlesztését, a Duna-parti szabadvízi strandok egységes fejlesztését.
A szakember kiemelte: a turizmus egyre inkább húzó ágazattá válik, amiben kiemelt szerepet játszik a látványosságok, az élménykínálat gazdagsága, az ország biztonsági helyzete, az egyedülálló magyar gasztronómia.
- Még bőven van lehetőség az idegenforgalom fejlesztésében, ami a munkahelyteremtés illetve a GDP-hez való hozzásárulás fokozása szempontjából is jelentős - mondta a vezérigazgató.
Fördős Attila polgármester kiemelte: Vác kész koordináló szerepet vállalni a Dunakanyar illetve Pest megye, mint turisztikai térség fejlesztéseinek tervezésében, a helyi érdekek egyeztetésében.
- Az értékek egymásra építése a lényeg, természetesen az egyes települések érdekeinek összehangolásával - fogalmazott a városvezető.
Kérdésre válaszolva elmondta: Vácnak nagyon fontos egy száznál több szobával rendelkező szálloda felépítése, amire az önkormányzat, az állam és a vállalkozói szféra összefogása adhat esélyt.

Feladó: Városháza