Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. május 2., szerda]

Köszöntjük a 95 éves Faluhelyi Józsefnét

Vidám hangulatú találkozót tartott április 26-án a Váci Pedagógus Nyugdíjas Klub - az összejövetelen családtagok, klubtársak, továbbá - az önkormányzat nevében - Mokánszky Zoltán alpolgármester és Mohácsiné Dim Rita is felköszöntötték a 95. életévébe lépett Faluhelyi Józsefnét.

Ilonka néni Budapesten született, s általános- és középiskolai tanulmányai után a Kertészeti Akadémián, majd a Műszaki Egyetem Tanárképző Intézetében is diplomát szerzett, aztán hosszú-hosszú éveken át dolgozott kertészmérnök tanérként, utolsó munkahelye a váci mezőgazdasági szakközépiskola volt, férjével együtt.
Három gyermekük született, s Ilonka néni az unokák és a dédunokák mellett már egy ükunokával is büszkélkedhet.
Az ünnepelt, visszanézve életére kiemelte, hogy hálás, amiért azt csinálhatta, amit szeretett, hiszen szerette és szereti a növényeket, így nagyszerű élményt jelentett neki, hogy taníthatta a gondozásukat.
- Szerettem a diákokat is, három saját gyerekünk mellett az évtizedek során több mint kétezer tanulóval kerültem kapcsolatba. Jól esik, hogy öreg koromban sem felejtettek el, még most is sokan telefonálnak, írnak, többen személyesen is meg-meglátogatnak. Tanítványaim szeretete és ragaszkodása a legszebb elismerése szakmai és oktató munkámnak - fogalmazott Ilonka néni.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 27., péntek]

Felhívás - Rendvédelmi pályát népszerűsítő tábor hátrányos helyzetű fiatalok számára

A Belügyminisztérium rendvédelmi pályát népszerűsítő tábort szervez azoknak a hátrányos helyzetű fiataloknak, akik érdeklődnek a rendvédelmi hivatás (rendőrség, katasztrófavédelem, büntetés-végrehajtás) iránt.

A tábor időtartama: 2018. július 15-től július 20-ig
Helyszíne: Remeteszőlős, Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium

A résztvevők áttekintést kapnak a rendvédelmi szervek munkájáról, a felvételi követelményekről. A tábor a résztvevők számára térítésmentes.

A részletes tájékoztató a csatolt dokumentumban olvasható!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
rendvedelmi_tabor2018.pdf

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utasokat, hogy 2018. május 4-én és 2018. május 11-én, 2018. május 5-től 2018. május 6-ig, valamint 2018. május 12-től 2018. május 13-ig, és 2018. május 7-én és 2018. május 14-én Dunakeszi - Göd állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmények tartalmazzák.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utasokat, hogy 2018. május 5-től 2018. május 6-ig, valamint 2018. május 12-től 2018. május 13-ig Dunakeszi - Göd állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
71_Dunakesz_God_0505_0506__0512_0513.pdf

Közélet [2018. április 26., csütörtök]

Vadgesztenyefák és vegyes fák permetezése Vác város közterületein

Tájékoztatjuk Vác város polgárait, hogy 2018. április 28. – 2018. május 20. között (az időjárás függvényében) Vác város közterületein Vadgesztenyefák és vegyes fák permetezését végezzük.

Munkavégzés helye: Vác város közterületein

Alkalmazott szer: Dimilin 25 WP (rovarölő)
Vektafid A (rovarölő)


Élelmezés egészségügyi várakozási idő: 14 nap
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
A szerek méhekre veszélyességi kategóriája: Nem veszélyes
A szerek vizekre veszélyességi kategóriája: Kifejezetten veszélyes

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 26., csütörtök]

Maglódi Ádám az új diákpolgármester

A tizennyolcadik alkalommal megrendezett - a Föld Napjához kapcsolódó - diákpolgármester választáson Maglódi Ádám, a Váci Szakképzési Centrum Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája jelöltje nyerte el a kitüntető címet és az ezzel járó feladatot.

Az idén is három jelölt mérettette meg magát: Bahil Botond (Boronkay-iskola), Homonnai Csenger (Madách-gimnázium) és Maglódi Ádám (Király Endre-iskola) szállt ringbe.
A nap programja a jelöltek kampányműsoraival kezdődött, majd kommunikációs és környezetvédelmi versennyel folytatódott, utóbbiakon a jelöltet állító iskolák mellett más intézmények is indítottak csapatokat.
A kommunikációs verseny vándorkupáját a Boronkay iskola csapata érdemelte ki, a második helyen a Madách gimnázium, a harmadikon a Király Endre szakképző iskola csapata végzett.
A délutáni díjkiosztón Mokánszky Zoltán alpolgármester is köszöntötte a jelenlévőket, köszönetet mondva a szervezőknek és a résztvevő iskoláknak, a diákoknak és a felkészítő tanároknak egyaránt.
- Ez az esemény három az egyben jellegű program, hiszen a diákpolgármester-jelöltek kampányműsora mellett a kommunikációs és a környezetvédelmi verseny ugyanolyan fontos. Nagyszerű volt látni az aktivitást. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a rendezvényt a demokrácia ünnepeként élhettük meg, bízunk benne, hogy a mostani fiatalok felnőttként ugyancsak fontosnak tartják majd a szabad választásokon való részvételt, azaz tudatos állampolgárok lesznek - fogalmazott a városvezető.
Bíró György főszervező kiemelte, hogy az idén különösen aktívak voltak az iskolák, a diákpolgármester-jelöltek pedig tanúbizonyságát adták, hogy bár riválisokként vágtak neki a napnak, de készek az összefogásra, ami előrevetíti, hogy az elkövetkező egy évben jelentős eredményeket érhetnek el.
A program végén Maglódi Ádám közkívánatra ismét előadta rap stílusú kampányszámát, ami ismét magával ragadta a hallgatóságot.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 24., kedd]

Köszöntjük a 100 éves Bihari Józsefet

Bihari József áprilisban betöltötte 100. életévét, jeles születésnapja alkalmából Mokánszky Zoltán alpolgármester és Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője is felköszöntötte, átadva neki az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és az önkormányzat ajándékát.

Bihari József a mai Románia területén, Zsidovin (Berzovia, Boldogasszonyfalva) faluban született, de még nem volt öt éves, amikor családjukkal áttelepültek Magyarországra.
Józsi bácsi aktív éveit adóellenőrként kezdte, majd ezt követően a deszki gyógyintézetben dolgozott előbb könyvelőként, később főkönyvelőként, s csaknem fél évszázadnyi munkaviszony után innen ment nyugdíjba.
Már nyugdíjasként, 1980-ban költözött Vácra, s azóta is ugyanabban a Földváry téri tömbházi lakásban él, mint elmondta, nagyon megszerette a várost.

Ami a családot illeti, az ünnepeltnek két unokája a legközvetlenebb rokona, mindketten Angliában élnek, de tartják a kapcsolatot, gyakorta beszélnek telefonon, s a lassan a negyedik ikszet betöltő "fiúk" természetesen mindig meglátogatják nagyapjukat, amikor itthon vannak látogatóban.
Józsi bácsi legszívesebben olvasással, rejtvényfejtéssel, tévézéssel tölti az idejét, de ki-kijár sétálni is, ilyenkor élete harmadik párja, kedves felesége a fő támasza, no meg - mint cinkos mosollyal megjegyezte - régi jó barátja, a mankója.

A hosszú élet titkát firtató kérdésre annyit mondott, hogy a szeretetteljes otthoni légkör, a családi, baráti kapcsolatok ápolása elengedhetetlen feltétele a boldogulásnak.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 19., csütörtök]

Vegyes fák permetezése Vác város közterületein

Tájékoztatjuk Vác város polgárait, hogy 2018. április 19. - 2018. május 02. között (az időjárás függvényében) Vác város közterületein Vegyes fák permetezését végezzük.

Munkavégzés helye: Vác város közterületein

Alkalmazott szer:Vektafid A
Champ DP


Élelmezés egészségügyi várakozási idő:nk
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
A szerek méhekre veszélyességi kategóriája:Nem veszélyes
A szerek vizekre veszélyességi kategóriája:Kifejezetten veszélyes

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a városban tartósan végzett kiemelkedő egészségügyi munka elismerésére „Vác Város Egészségügyéért” kitüntető címet alapított.

A cím adományozható a város közigazgatási területén működő egészségügyi intézmények, vállalkozások és civil szervezetek dolgozóinak, önkénteseinek.

A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek részletes indoklással az egészségügyi intézmények, vállalkozások, civil szervezetek vezetői, közösségei és Vác város polgárai.

A kitüntetést évente egy személy kaphatja meg.

A javaslatokat 2018. április 30-ig lehet benyújtani Dr. Manninger Péter az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnökének címezve.

Személyesen: a javaslatok az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetőjénél - Mohácsiné Dim Rita - adhatók le a 2600 Vác, Március 15. tér. 11. szám alatt a 40-es irodába.
E-mail-es formátumban pedig: szoc-segely2@varoshaza.vac.hu címre küldhetők be.

A kitüntető címet Semmelweis napi ünnepségen a polgármester adja át.


Fördős Attila s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2018. április 18., szerda]

Motoros majális a Fekete bárányok sztárjaival

Május 19-21. között minden korábbinál gazdagabb programot kínál az érdeklődőknek - díjtalanul - a már hagyományos dunakanyari motoros majális és pünkösdi családi napok műsora, az esemény bázisa a zenepavilon előtti térség lesz.

Fördős Attila polgármester kezdeményezésére az eseménysorozat zenei programjának főszereplői ezúttal a legendás, "magyar Woodstock" titulussal is illetett 1980-as "Fekete bárányok" fesztivál sztárjai lesznek, azon az eseményen - az elhallgatás ellenére - csaknem huszonötezren gyűltek össze, látni és hallani a Beatrice, a Hobo Blues Band és a P. Mobil számait, sztárjait.
- Abban a korban, még korábbi örökségként az angolszász rock-zene volt a meghatározó és irányadó, de az akkori generációknak megadatott, hogy hazai zenekarok, előadók is hihetetlenül nagy hatású koncertélményeket adtak, nem mellesleg fontos üzeneteket is közvetítve dalaikkal. Ezúton is köszönetet mondok nekik ezért. Ez a hálás érzés adta az ötletet a legendás előadók váci fellépésének megszervezéséhez - mondta az ötletgazda városvezető.
Nagy Feró (Beatrice) elmondta: először - hiába, hogy jó barátjának, ősrocker társának vallhatja a polgármestert - kissé szkeptikusan fogadta az ötletet, de hagyta magát felpörgetni, és most már biztos benne, hogy oltári nagy durranás lesz a fesztivál.
Deák Bill Gyula - megszellőztetve, hogy meglepetésre is készül - azt ígérte: lesz ám itt dübörgés, annál inkább, mivel őszi jubileumi nagy koncertje mellett a váci fellépés szintén csúcsesemény az idei programjában.
Wernke Ádám főszervező kiemelte: a várhatóan több száz motorost Vácra csábító, az ő felvonulásukkal, püspöki megáldásukkal teljes program összeállításakor fontos szempontjuk volt, hogy a legendás főszereplők mellett előzenekarokként is kiemelkedő együtteseket vonultassanak fel.
- Ezúton is köszönetet mondok fő támogatónknak, a váci önkormányzatnak és persze a rendezvény minden szponzorának, hiszen nekik köszönhető, hogy a pünkösdi hétvégén egy igazán nagyszabású eseményre várhatjuk az érdeklődőket - hangsúlyozta a Dunakanyar Rendezvényiroda vezetője.
A program sajtótájékoztatóján Fördős Attila egy különleges, személyre szóló ajándékkal lepte meg a résztvevő sztárokat: míves kis gravírozott fa szárnyas oltárral.

Feladó: Városháza