Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. június 8., péntek]

Hamarosan kezdődik a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

A Váci Dunakanyar Színház a Várkert Bazárban mutatta be az idei VéNégy fesztivál programját. A sajtótájékoztatón a nagyközönség megismerhette a rendezvény elmúlt öt évéről szóló kiadványt és kisfilmet, amelyekben nyomon követhetjük, hogy honnan hova fejlődött a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Június 29-én ünnepi díszelőadással, Közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a hatodik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a V4 országok kultúrpolitikai képviselőivel, valamint a régió legjelentősebb színházi szakembereinek részvételével a V4 elnökség átadása alkalmából. A Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap koradélutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a résztvevőket. A Nyárfák alatti színpadon közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs tánc performance-ok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat lembergből, Találkozás Prosperoval, Cseresznyéskert, illetve az Álmok c. színdarabokat.
Július 5-én csütörtökön a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká: Sírj bébi, sírj! című előadását 17 órakor. Az előadás után a Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, Belga és Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség. Július 6-án pénteken a lengyel színház előadásával, a ŁódĽ-i székhelyű CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, Ivan and the Parazol és a Tankcsapda frenetikus koncertje szórakoztatja a fesztiválozókat. A pozsonyi Colorato Színház Shakespeare: Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál szombati napján, július 7-én. Az előadás után a Minimyst, a Péterfy Bori és Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába. A június 25-től a fesztivál végéig, július 8-ig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színész hallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak.

Teljes program és jegyek: http://v4fest.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/venegyfesztival/
Youtube: V4 Fesztivál Official

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 6., szerda]

Irány a Sereg! - Felhívás önkéntes tartalékoskatonai szolgálatra

Hazánknak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik tanulmányaik, vagy civil foglalkozásuk megtartása mellett támogatják a honvédelem ügyét!

Szereti a kihívásokat és szeretne tenni otthona és környezete biztonságáért? Kipróbálná a katonai szolgálatot? Jelentkezzen önkéntes tartalékos katonának!

Tartalékos katonák nélkül nem létezhet ütőképes haderő. Az ország valamennyi járásában és fővárosi kerületében szerveződő területvédelmi tartalékos századok folyamatosan várják a jelentkezőket.
Jelentkezzen Ön is, ha úgy érzi, szeretne részt vállalni a honvédelmi feladatokban, és szükség esetén kész segítséget nyújtani lakókörnyezetének.

Részletek az alábbi csatolt dokumentumban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
201806051559.pdf

Közélet [2018. június 6., szerda]

Méltó megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napjának - hagyományosan a Duna-parti országzászló emlékműnél tartott - megemlékezésén ezúttal Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező volt a szónok, az ünnepi műsorban közreműködött Toldi Tamás énekes, illetve Karánsebessy Orsolya és Karánsebessy Balázs, a Váczi Néptáncegyüttes két vezetője.

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert a családunkban olyan történelmi tényekről is hallhattam, amelyekről az iskolában, a közbeszédben nem esett szó. De soha nem feledem, ahogy édesanyám csak suttogva beszélt a magyarsággal szembeni igazságtalanságról, mondván, hogy az igazság kimondása államellenes bűn a regnáló hatalom megítélése szerint. Sokan szocializálódtunk ebben a félelmetes légkörben, és a félelem még mindig nem múlt el teljesen - kezdte beszédét Koltay Gábor.
Aztán kiemelte, hogy a trianoni békediktátumnak nem lehet jobb- vagy baloldali megközelítése, hiszen nemzeti sorstragédia az ország megcsonkítása, a magyarság szétszóratása.
- Ha nincs a versailles-i békerendszer, nincs a gyászos, szégyenletes trianoni döntés, akkor egészen másképp alakulhatott volna a huszadik század históriája. De a történelemre is igaz, hogy nem érdemes a mi lett volna, ha kérdéssel foglalkozni. A gyalázatos jogfosztás megtörtént, tehát menteni kell a menthetőt, csaknem egy évszázad távlatában is - hangsúlyozta a szónok.
Koltay Gábor ezután kiemelte, hogy az elhallgattatás, a hazugság, a szocializmusnak nevezett társadalom- és emberkísérlet évtizedei után azért nehéz továbbra is a trianoni trauma feldolgozása, mert a rendszerváltás, az uniós csatlakozás sem hozta el a remélt történelmi igazságtételt.
- A magyar nemzetegyesítési törekvések kapcsán mindmáig hihetetlen félreértésekkel, félelmekkel, ellenállással kell szembesülni, ami meggyőződésem szerint abból ered, hogy nem tiszta a lelkiismeret ebben a kérdésben - folytatta a szónok.
Koltay Gábor végezetül arról szólt, hogy magyar szempontból a lelki, szellemi, kulturális, gazdasági megerősödés a kibontakozás kulcsa, aminek a határokon átívelő nemzeti egyetértés és összefogás a legfontosabb záloga.
A megemlékezés koszorúzással zárult, és az önkormányzat vezetői, több intézmény-, párt- és civil szervezet képviselői, illetve magánszemélyek mellett virágcsokrot helyezett el az emlékműnél az ipolysági magyar tannyelvű gimnáziumnak a "Határtalanul" program keretében Vácott vendégeskedő delegációja is.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 5., kedd]

Fördős Attila: Előkészítés alatt a multifunkciós sportcsarnok és a többmilliárdos turisztikai fejlesztés

Május utolsó napján tartotta a hónap tevékenységét összegző aktuális sajtótájékoztatóját Vác polgármestere. Fördős Attila ezúttal is számos, nagy volumenű, az előkészítés stádiumában tartó projektről adott áttekintést, melyek közül kiemelten beszélt a Szérűskertben megvalósuló ötmilliárdos sportcsarnok építésének előkészítéséről és a belváros többmilliárdos turisztikai fejlesztéséről. Bejelentette, hogy az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály sikeres pályázatának köszönhetően a város elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet, amely immár a tizenkettedik országos elismerése Vácnak.

Fördős Attila bejelentette, hogy Deákné dr. Szarka Anita jegyző asszony vezetésével sikeresen pályáztak az Új Nemzedék Központ által kiírt országos pályázaton, melyen a város elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet. - Az erkölcsi, szakmai elismerés mellett három millió forint is a nyertes pályázó jutalma, melyet tehetséggondozó táborok szervezésére, művészeti eszközök vásárlására fordítunk – mondta a városvezető, aki hosszasan sorolta a sikert megalapozó eredményeket.

A fejlesztésekkel, a műszaki kivitelezésekkel kapcsolatban elmonda, hogy folyamatban van a főtéri süllyedő sorompó kiépítése és a piac bejáratánál a körforgalom kialakítása. A polgármester kiemelete az üzembehelyezés attól függ, hogy mikorra készül el a körforgalom. Fördős Attila itt jegyezte meg; az átadás után szigorúbb ellenőrzések várhatóak, a szabálytalankodókkal szemben a kerékbilincs alkalmazását sem vetik el, amire felkészültek a 24 órás szolgálat megszervezésével.
A nagy volumenű projektekről kifejtette; a hivatal a multifunkciós sportcsarnok és a belváros életében jelentős fejlődést generáló többmilliárdos turisztikai beruházás előkészítő munkálatain dolgozik. - A Bauer utcai bölcsőde megvalósítása is folyamatban van – tette hozzá a polgármester.

Fördős Attila tájékoztatást adott arról is, hogy a hivatal szervezési osztályának koordinálása mellett az elmúlt időszakban számos programon képviselték a várost. Mint elhangzott a képviselők egy csoportja május 4-6. között a francia testvérvárosba, Deuil-La Barre-ba látogatott, melynek tagjai részt vettek az ott megrendezett természeti környezeti vásáron, aminek témája a klímaváltozás, a Föld jövője és fenntartható fejlődés lehetőségei. Kiemelten szólt Vác erdélyi testvérvárosában, Székelyudvarhelyen, az 52. Szejkei Néptánc- és népzene Fesztiválon Karánsebessy Balázs vezetésével nagy sikerrel vendégszereplő Váczi Néptáncegyüttes fellépéséről, melyhez gratulált a polgármester. Május 25-27. között a másik két testvértelepülésen, a csehországi Otrokovicében a Templomok Éjszakája rendezvényen a Váci Vox Humana kórus adott koncertet, míg a szlovák Dubnicában 10-15 éves váci iskolások sportbajnokságokon vettek részt.

Fördős Attila a határon túli tartalmas testvérvárosi kapcsolatokról elmondta, hogy a V4 országai között létrejött gyümölcsöző együttműködéssel szinte egy időben – nyolc éve -, de volt ahol már azt megelőzően lerakták az alapjait a két és többoldalú együttműködésnek. A cseh és szlovák testvérváros mellett a lengyel Zawadzkie városával kötöttek testvérvárosi együttműködést, melyek révén számos közös rendezvényt szerveztek, amelyek anyagi forrását a Visegrád Alap pályázati támogatása biztosította.

Ezekkel a rendezvényekkel párhuzamosan olyan programokat is támogatott az önkormányzat, mint az Ezer lámpás éjszakája, amely közös összefogással, az önkormányzat és a művelődési központ szervezésében valósult meg. A polgármester bejelentette, hogy az alapítvány vezetője, a közismert televíziós személyiség, Kárász Róbert oklevélben fejezte ki köszönetét a városnak. A közös összefogás és a széles körű együttműködés sikereként értékelte az első alkalommal három napon át tartó Dunakanyar Motoros Találkozót, amely a járművek mellett a magyar zeneiélet ikonikus együtteseinek köszönhetően közel húszezer látogatót vonzott a váci Duna-partra a Dunakanyar Rendezvényiroda szervezésében, amely élvezte az önkormányzat támogatását.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 5., kedd]

Székelyudvarhelyi nyugdíjas dalkör ad műsort a főtéren

Szerdán Vácra érkezik az erdélyi testvérváros, Székelyudvarhely Dr. Pál Gyula Nyugdíjas Klubjának énekkara.

A Csutak Ildikó karnagy vezette delegáció a vendégeskedés során találkozik helyi nyugdíjas közösségek tagjaival, többek között ellátogatnak a Burgundia utcai idősek otthonába, ahol kis műsorral kedveskednek a gondozottaknak.
Az énekkar szerdán délután öt órai kezdettel a főtéren is fellép, szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket erre a programra.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 4., hétfő]

A váci jegyző családbarát céljait és munkásságát ismerték el

A fővárosban vehette át oklevelét Deákné dr. Szarka Anita a Váci Polgármesteri Hivatal jegyzője a Három Királyfi, Három Királylány Alapítványtól. A Kopp-Skrabski-díj jelöltjeként a családokért tett intézkedéseiért, a társadalom lelki egészségéért, az egyedi ötleteiért és a közösségben végzett elkötelezett munkájáért is elismerték.

Deákné dr. Szarka Anita város jegyzőjeként számos olyan javaslatot tett az elmúlt években, amelyek hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növeléséhez.
A város az elmúlt években egyebek mellett három családbarát díjjal is gazdagodott, és családbarát munkahelyként a Váci Polgármesteri Hivatal is sok kezdeményezést indított a jegyző javaslatára. Bevezették például a húsvét és a pünkösd keddi szünnapot, illetve lehetővé tették, hogy a kisgyerekesek később kezdhessék a munkaidőt. A jegyző a családi programok népszerűsítésére is számos pályázatot dolgozott ki. Így lett egyebek mellett Vác Kerékpárosbarát település, valamint Nyugdíjasokat támogató település. Ezek elérésében a személyes odaadása, a kitartása és a családokba vetett hite vezérlik.
A Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a személyekre akik, kiemelkedő tevékenységet végeznek a társadalom lelki egészségéért, támogató közösségek létrejöttéért, a családbarát szemléletért, mások boldogulásáért, a kívánt gyermekek megszületéséért.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 4., hétfő]

Városi kitüntetésekre várnak javaslatokat

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének 63/2013. (XII.13.) számú rendelete szól a városi kitüntetések alapításáról és adományozásáról.

A város érdekében kifejtett kiemelkedő munka elismerésére:

-VÁC VÁROS DÍSZPOLGÁRA;
-PRO URBE: - SZEMÉLYI;
-PRO URBE: - KÖZÖSSÉGI
díj adható.


VÁC VÁROS DÍSZPOLGÁRA

A 63/2013. (XII.13.) számú rendelet 4-5. §-ának értelmében:
„4. § (1) Vác városa érdekében, hosszú időszak alatt kimagasló társadalmi, gazdasági, közösségi, kulturális, egyéb tevékenysége, vagy az egész életpályája során a város hírnevét öregbítő és történelmileg is maradandót alkotó személy részére „Vác Város Díszpolgára” kitüntető cím (továbbiakban: díszpolgári cím) és az ezt tanúsító díszoklevél adományozható.
(2) E kitüntetést Vácról elszármazó, külföldön élő, illetve a rendelet hatályba lépését követően elhalálozott személy is megkaphatja.
5. § (1) A díszpolgári cím és díszoklevél adományozását a javasolt személy megnevezésével, tevékenységének és érdemeinek hiteles és részletes indokolásával, a Képviselő-testület tagja, továbbá Vác város polgára kezdeményezheti, valamint Vác Város Nemzetiségi Önkormányzatainak elnökei. A javaslatokat minden év június 15-ig lehet benyújtani a polgármesternek címezve.”


PRO URBE

A 63/2013. (XII.13.) számú rendelet 6. §-ának értelmében:
„6.§ (1) A Pro Urbe kitüntetés annak adományozható, aki Vác város érdekében maradandó, kiemelkedő, jelentős tevékenységet folytatott tudományos, kulturális, sport területen. Továbbá adományozható önfeláldozó és lelkiismeretes munka, életmű elismeréseként is.
(2) Kitüntetésből egyéni és közösségi is adható.
(3) Kitüntetésre javaslatot tehet a Képviselő-testület tagja, a város szakmai, érdekvédelmi és politikai szervezete, egyházi szervezet, valamint Vác város polgára, Vác Város Nemzetiségi Önkormányzatainak elnökei, továbbá civil szervezet is döntéshozó szervének többségi döntéssel meghozott javaslatával. A javaslatot a javasolt személy vagy közösség megnevezésével, tevékenységének és érdemeinek hiteles és részletes indokolásával minden év június 15-ig lehet benyújtani a polgármesternek címezve.”


Amennyiben javaslatot kíván tenni, úgy a javasolt személy nevét, címét, a javaslat indokait Fördős Attila polgármesternek címezve, 2018. június 15-e (péntek) 12 óráig Deákné dr. Szarka Anita Vác város jegyzője részére személyesen: a Polgármesteri Hivatal fsz. 33. sz. irodájába, postacímen: a 2600 Vác, Március 15. tér 11. sz. levélcímre, elektronikus úton: a sajto@varoshaza.vac.hu e-mail címre szíveskedjen eljuttatni.

A kitüntetések átadása 2018. augusztus 20-án, a Szent István napi ünnepségen, a város lakosságának nyilvánossága előtt, ünnepélyes keretek között történik.

Vác, 2018. május 11.


Deákné dr. Szarka Anita s.k.
Vác város jegyzője

Feladó: Városháza

Közélet [2018. május 30., szerda]

Pályaépítési munkák (70)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a kedves utasokat, hogy 2018. június 9-én, 10-én és 11-én Verőce - Nagymaros állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendet a csatolt hirdetmények tartalmazzák.

Közélet [2018. május 30., szerda]

Megszaporodtak a gázvezeték szakítások a megyében

Az elmúlt hetekben több esetben is riasztották a tűzoltókat gázvezeték szakítás miatt. Csak ebben az évben a Pest Megyei Katasztrófavédelem Igazgatóság tűzoltó egységeinek tizenöt esetnél kellett beavatkozniuk gázvezeték sérüléséből adódó káreseményeknél –olvasható a váci katasztrófavédelmi kirendeltség közleményében.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen káresetek döntő többsége emberi mulasztásra vezethető vissza, például a földmunkát végzők nem kellő körültekintéssel járnak el. Leggyakrabban tehát géppel, illetve kézzel történő munkavégzés során sérül a gázvezeték, gyakori, hogy fűnyíróval vágják el a kiálló földgázcsonkot. Az ilyen balesetek mögött az előírások be nem tartása áll, hiszen a földmunkát végző cég vagy személy sokszor nem szerzi be a területre vonatkozó közműtérképet. Az ilyen hibák, mulasztások komoly következményekkel járhatnak, hiszen a sérült vezetékből kiáramló gáz rendkívül gyúlékony, robbanásveszélyes, gyakran szükség van a környéken élők kitelepítésére. Átlagosan 15-20 embernek kell ilyen eseteknél elhagynia otthonát, a beavatkozás 10-15 tűzoltót és három gépjárművet igényel, vagyis a gázvezeték-sérülés miatt keletkező károk felszámolása akár 100 ezer forintos plusz kiadást is jelenthet a riasztott tűzoltóság számára. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy indokolt esetben a tűzoltó-parancsnokság köteles feljelentést tenni a rendőrségen, a károkozás szankciója súlyosabb esetben több évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A káresetek megelőzhetőek azzal, ha a gázcsonk közelében körültekintőbb munkavégzés (pl. fűnyírás) zajlik, illetve azzal, ha a földmunkálatok (pl. ásás) megkezdése előtt mindenki beszerzi az adott területre vonatkozó közműtérképet, illetve egyeztet a területileg illetékes földgázszolgáltatóval. A műanyag gázvezetéket kézi szerszámmal is könnyű megsérteni, így minden esetben fokozott figyelemmel kell eljárni, hiszen a gázvezeték egyméteres körzetében csak kézi szerszámokkal szabad dolgozni.

Feladó: Városháza

Az idei év Diákmunka programját az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztályával közösen szervezi, 2018. július és augusztus hónapban.

Vác Városában 16-25 év közötti nappali tagozatos vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok jelentkezését várjuk 2018. június 11-ig ügyfélfogadási időben az Intézményfelügyeleti és Humán Osztályán (39-es szoba).

A munkavégzés ideje: 1 hónap (2018.július vagy 2018.augusztus)
A munkavégzés helye: Vác Város Intézményei
Munkabér: bruttó 103500 Ft

Mohácsiné Dim Rita s.k.
osztályvezető

Feladó: Városháza