Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. június 11., hétfő]

Tehetségbarát Önkormányzat díjat kapott Vác Város Önkormányzata

Tizenkettedszer ismerték el az önkormányzat munkáját. A Tehetségbarát Önkormányzat 2018 díjat Deákné dr. Szarka Anita, Vác jegyzője és Mohácsiné Dim Rita, a Váci Polgármesteri Hivatal 
Intézményfelügyeleti és Humán Osztályának vezetője vette át az Országos Tehetséggálán, Budapesten.

A díjjal az Emberi Erőforrások Minisztériuma elismerte a város önkormányzatának elmúlt időszakban tett intézkedéseit, mindazokat, amelyekkel a helyi óvodásokat és iskolásokat segítette tehetségük kibontakozásában, illetve felkutatta azokat a magyar fiatalokat, akik egyebek mellett kiemelkedő tanulmányi eredményt értek el, sportteljesítményükkel, különleges motivációjukkal, szorgalmukkal a város hírnevét növelték.
A szakértők és bírák azt is értékelték, hogy a sajátos nevelést igénylő gyerekek felkarolásában a város évek óta szerepet vállal és nagy hangsúlyt fektet a beilleszkedésük segítésében. Emellett az önkormányzat a határon túli magyar tehetségeket is bevonta a programjaiba: a magyar nyelvért díjjal a külhoni fiatalokat motiválja és támogatja. A városi rendezvények kínálata folyamatosan bővül a sport, a művészet és tudományos területen is, amelyek ma már egyre több érdeklődőt, a testvérvárosok és a környzező települések lakóit is vonzzák.

Napjaink egyik legnagyobb kihívása a fiatalok számára a drogok visszautasítása és az internet veszélyeinek elhárítása, amelyre drogprevenciós, bűnmegelőző, közlekedésbiztonsági előadásokat és az internetes zaklatást feldolgozó rendezvényt is szervezett az önkormányzat Intézményfelügyeleti és Humán Osztálya.
A tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredmények is bizonyítékai annak, hogy a fiatalok támogatása nagyon fontos, ezért a jövőben tanulást elősegítő eszközök biztosítását és egy sportágválasztó rendezvény megszervezését tűzte ki célul az önkormányzat - erről Deákné dr. Szarka Anita beszélt a díjátadó után.
"A támogatási összegből szeretnénk egy tehetséggondozó tábort is szervezni, amely méltó jutalom lenne a gyermekeknek az egész éves munkájukért. Ehhez azonban elengedhetetlen a sport-, illetve a művészeti eszközök megvásárlása és a kikapcsolódást nyújtó programok megszervezése is. A támogatás felhasználásánál természetesen előnyt élveznek majd a tehetséggondozásban résztvevő intézmények, civil szervezetek diákjai, akik részt vennének a saját érdeklődési körüknek megfelelő táborokban. A táborozók önmenedzselő tevékenységet is folytathatnának, amelynek feltételeit és a helyszínét a város biztosítja.”- tette hozzá a város jegyzője.
A díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 11., hétfő]

Vasárnap ismét Fut a Vác

A vakáció első hétvégéjén, június 17-én lesz a város egyik legjelentősebb tömegsport rendezvénye, a Fut a Vác, melyen a résztvevők tömegsport versenyszámok és a profi utcai futás távjai közül választhatnak.

A tömegsport verseny és az ovis futás az idén is az önkormányzat támogatásával valósul meg.
A program az óvodásokkal indul, a három korcsoport résztvevői héliumos lufival a kézben versenyezhetnek, és a pálya mellett a szülők is kísérhetik őket. A befutók cél-ajándékot kapnak, a futamok 1-2-3. helyezettjét külön értékelik a szervezők, Bíró György és barátai. Az ovis versenyen a helyszíni és az előnevezés is díjtalan.
A Fut a Vác buli futás 2,8 km-es futamára továbbra is ingyenes az előnevezés, a helyszíni nevezésért az idén is fizetni kell. A célba érés után mindenki cél-csokit kap a frissítő mellé, és díjazzák a nemenkénti abszolút 1-2-3. befutót.
A versenyből az idén sem fog hiányozni a családi futam, amihez családonként 3 induló szükséges.
Most is díjazzák a legtöbb résztvevőt indító váci iskolát és sportegyesületet, illetve a legtöbb futóval jelen lévő munkahelyet (Fut a Cég).
A szervezők hetvenhét darab Fut a Vác pólót sorsolnak ki az előnevezők között, amit a versenyen már felvehetnek a szerencsések.
Az idén is egy mountain-bike kerékpár a fődíj, amit más értékes ajándékokkal együtt az eredményhirdetésen jelen lévő befutók között sorsolnak ki.
A Vác Future chipes időmérésű profi futóverseny és váltó távjai 5,4; 10,8 és 21,6 km-esek. A távokat 5,4 km-es kör(ök) lefutásával lehet teljesíteni.
Az időeredmények mellett a résztvevők a verseny honlapján megtalálják majd a befutásukról készülő célfotót is. A futamok minden befutója a frissítők mellett célcsomagot kap, benne palackozott ásványvízzel, almával, csokival. A kategóriák nemenkénti 1-2-3. helyezettei díjazásban részesülnek, de minden befutó kap emlékérmet.
Az ország többi futóversenyéhez hasonlóan A Vác Future versenyen a versenyzők előnevezéssel vagy helyszíni nevezéssel, a nevezési díj befizetése ellenében tudnak elindulni. Aki az előnevezést kényelmesen a neten intézi, azt csak ezen a versenyen elérhető egyedi pólóval (a félmaratoni futókat technikai pólóval) jutalmazzák.
A versenyen legkedvezőbb feltételekkel a 4x5,4km-es váltón lehet indulni, idén a staféták mind a 4 futója a Boronkay iskolánál válthatja egymást.
A verseny tudnivalóiról bővebb információk a www.futavac.hu honlapon.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 11., hétfő]

Váci Járásbíróság nyári ítélkezési szünet

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a Budapest Környéki Törvényszék szervezeti egységei, valamint a helyi bíróságai vonatkozásában, így a Váci Járásbíróságon is, nyári, illetve téli ítélkezési szünet megtartására kerül sor.

A nyári időszakban 2018. július 16. napjától 2018. augusztus 19. napjáig,
a téli időszakban 2018. december 27. napjától 2018. december 28. napjáig tart.

Részletek az alábbi csatolt dokumentumban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
birosag_nyari_szunet.pdf

Közélet [2018. június 11., hétfő]

Árpádos diákok nyerték el a vándorkupát Dubnicában

Az idén, május utolsó hétvégéjén a szlovákiai testvérváros, Dubnica nad Váhom (Vágtölgyes) volt a házigazdája az alapvetően Vác és testvérvárosainak delegált diáksportolóit megmozgató V4-es sportjátékoknak.

Minden település harminc fős csapattal képviseltethette magát, városunkat a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola harminc diákja képviselte a sportos találkozón, ami a nemes versengéseken túlmenően értelemszerűen a fiatalok ismerkedésére, barátkozására is kiváló alkalmat kínált.
A seregszemle keretében foci tornán, kidobóban és atlétikában mérhették össze felkészültségüket az 5-6. osztályos magyar, lengyel, cseh és szlovák tanulók.
A magyar csapat összesítésben az 1. helyen végzett, tehát ezúttal Vácra került a vándorkupa.
A váci csapat felkészítő tanárai, Balogh-Baksza Anita, Kareczkiné Csernák Dóra és Selmeci György méltán büszkék lehetnek tanítványainkra, akik magaviseletükkel és ügyességükkel is öregbítették városunk és iskolájuk hírnevét.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 8., péntek]

Székelyudvarhelyi énekesek vendégeskedtek Vácott

A Nemzeti Összetartozás Napja volt az apropója az erdélyi testvérváros, Székelyudvarhely Dr. Pál Gyula nevét viselő nyugdíjas klubját erősítő női kórus váci látogatásának.

A dalosok nem üres kézzel jöttek, hiszen Fördős Attila polgármester vendégköszöntő szavai után ajándék műsort adtak a főtéren: az Elindultam szép hazámból című népdal, petki népdalcsokor, illetve Bán Miklós két szólamra írt népdalfeldolgozásai csendültek fel előadásukban, hazafias versekkel színesítette az összeállítást Gajewszki Klára, Palatka Gyöngyvér és Bálint Zsófia Kamilla, továbbá székely népdalt énekelt Biró Erzsébet és Simon Edit, s az esemény a Székely Himnusz eléneklésével zárult.
A polgármester ezután meghívta a vendégeket a városháza dísztermébe, ahol rövid ismertetőt tartott városunkról, és megajándékozta a vendégeket a Vác történetét bemutató kötettel.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 8., péntek]

Hamarosan kezdődik a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

A Váci Dunakanyar Színház a Várkert Bazárban mutatta be az idei VéNégy fesztivál programját. A sajtótájékoztatón a nagyközönség megismerhette a rendezvény elmúlt öt évéről szóló kiadványt és kisfilmet, amelyekben nyomon követhetjük, hogy honnan hova fejlődött a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Június 29-én ünnepi díszelőadással, Közép-európai cirkuszművészeti kavalkáddal veszi kezdetét a hatodik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a V4 országok kultúrpolitikai képviselőivel, valamint a régió legjelentősebb színházi szakembereinek részvételével a V4 elnökség átadása alkalmából. A Duna-parti helyszínt július 5. és 8. között nyüzsgő forgatag lepi el. Minden nap koradélutántól egészen hajnalig válogatott kulturális programok várják a résztvevőket. A Nyárfák alatti színpadon közéleti szereplőket megszólaltató pódiumbeszélgetéseket kortárs tánc performance-ok követik. A színházi sátorban a négy ország világhírű színházi társulatai mutatkoznak be egy-egy előadással. Az estére hangolódást magyar és V4 országokból érkező zenekarok segítik, majd a fő fellépők koncertjei váltják egymást a két zenei színpadon. A koncertek között minden este az ukrán utcaszínházi társulat ejti ámulatba a közönséget látványos műsorával. A lembergi színházból az utcaszínház program keretein belül adják elő a Vonat lembergből, Találkozás Prosperoval, Cseresznyéskert, illetve az Álmok c. színdarabokat.
Július 5-én csütörtökön a prágai Svandovo Színház mutatja be Sabina Krátká: Sírj bébi, sírj! című előadását 17 órakor. Az előadás után a Sonya, a szlovák Bad Karma Boy zenekar, Belga és Punnany Massif koncertjein kapcsolódhat ki a közönség. Július 6-án pénteken a lengyel színház előadásával, a ŁódĽ-i székhelyű CHOREA Színház és a Varsói Színházi Akadémia Hamlet esettanulmányával folytatódik a szakmai program. Az este további részében újabb utcaszínházi csemege, majd a Red Swamp, a cseh I Love You Honey Bunny formáció, Ivan and the Parazol és a Tankcsapda frenetikus koncertje szórakoztatja a fesztiválozókat. A pozsonyi Colorato Színház Shakespeare: Szeget szeggel című vígjátékával képviseli Szlovákiát a fesztivál szombati napján, július 7-én. Az előadás után a Minimyst, a Péterfy Bori és Love Band, majd a Vad Fruttik viszik bele a nézőket a váci éjszakába. A június 25-től a fesztivál végéig, július 8-ig zajló nemzetközi workshopon Jaroslav Fedoryshyn ukrán rendező irányítása alatt, a négy ország színészei és színész hallgatói által megalkotott előadás jelenti a fesztivál színházi programjának ünnepélyes lezárását, majd az Azur, a lengyel Lily Hates Roses együttes, a Kiscsillag és a Quimby zenekarok adják a pörgős ritmust a táncolni vágyóknak.

Teljes program és jegyek: http://v4fest.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/venegyfesztival/
Youtube: V4 Fesztivál Official

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 6., szerda]

Irány a Sereg! - Felhívás önkéntes tartalékoskatonai szolgálatra

Hazánknak szüksége van olyan önkéntes tartalékosokra, akik tanulmányaik, vagy civil foglalkozásuk megtartása mellett támogatják a honvédelem ügyét!

Szereti a kihívásokat és szeretne tenni otthona és környezete biztonságáért? Kipróbálná a katonai szolgálatot? Jelentkezzen önkéntes tartalékos katonának!

Tartalékos katonák nélkül nem létezhet ütőképes haderő. Az ország valamennyi járásában és fővárosi kerületében szerveződő területvédelmi tartalékos századok folyamatosan várják a jelentkezőket.
Jelentkezzen Ön is, ha úgy érzi, szeretne részt vállalni a honvédelmi feladatokban, és szükség esetén kész segítséget nyújtani lakókörnyezetének.

Részletek az alábbi csatolt dokumentumban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
201806051559.pdf

Közélet [2018. június 6., szerda]

Méltó megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napjának - hagyományosan a Duna-parti országzászló emlékműnél tartott - megemlékezésén ezúttal Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező volt a szónok, az ünnepi műsorban közreműködött Toldi Tamás énekes, illetve Karánsebessy Orsolya és Karánsebessy Balázs, a Váczi Néptáncegyüttes két vezetője.

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert a családunkban olyan történelmi tényekről is hallhattam, amelyekről az iskolában, a közbeszédben nem esett szó. De soha nem feledem, ahogy édesanyám csak suttogva beszélt a magyarsággal szembeni igazságtalanságról, mondván, hogy az igazság kimondása államellenes bűn a regnáló hatalom megítélése szerint. Sokan szocializálódtunk ebben a félelmetes légkörben, és a félelem még mindig nem múlt el teljesen - kezdte beszédét Koltay Gábor.
Aztán kiemelte, hogy a trianoni békediktátumnak nem lehet jobb- vagy baloldali megközelítése, hiszen nemzeti sorstragédia az ország megcsonkítása, a magyarság szétszóratása.
- Ha nincs a versailles-i békerendszer, nincs a gyászos, szégyenletes trianoni döntés, akkor egészen másképp alakulhatott volna a huszadik század históriája. De a történelemre is igaz, hogy nem érdemes a mi lett volna, ha kérdéssel foglalkozni. A gyalázatos jogfosztás megtörtént, tehát menteni kell a menthetőt, csaknem egy évszázad távlatában is - hangsúlyozta a szónok.
Koltay Gábor ezután kiemelte, hogy az elhallgattatás, a hazugság, a szocializmusnak nevezett társadalom- és emberkísérlet évtizedei után azért nehéz továbbra is a trianoni trauma feldolgozása, mert a rendszerváltás, az uniós csatlakozás sem hozta el a remélt történelmi igazságtételt.
- A magyar nemzetegyesítési törekvések kapcsán mindmáig hihetetlen félreértésekkel, félelmekkel, ellenállással kell szembesülni, ami meggyőződésem szerint abból ered, hogy nem tiszta a lelkiismeret ebben a kérdésben - folytatta a szónok.
Koltay Gábor végezetül arról szólt, hogy magyar szempontból a lelki, szellemi, kulturális, gazdasági megerősödés a kibontakozás kulcsa, aminek a határokon átívelő nemzeti egyetértés és összefogás a legfontosabb záloga.
A megemlékezés koszorúzással zárult, és az önkormányzat vezetői, több intézmény-, párt- és civil szervezet képviselői, illetve magánszemélyek mellett virágcsokrot helyezett el az emlékműnél az ipolysági magyar tannyelvű gimnáziumnak a "Határtalanul" program keretében Vácott vendégeskedő delegációja is.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 5., kedd]

Fördős Attila: Előkészítés alatt a multifunkciós sportcsarnok és a többmilliárdos turisztikai fejlesztés

Május utolsó napján tartotta a hónap tevékenységét összegző aktuális sajtótájékoztatóját Vác polgármestere. Fördős Attila ezúttal is számos, nagy volumenű, az előkészítés stádiumában tartó projektről adott áttekintést, melyek közül kiemelten beszélt a Szérűskertben megvalósuló ötmilliárdos sportcsarnok építésének előkészítéséről és a belváros többmilliárdos turisztikai fejlesztéséről. Bejelentette, hogy az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály sikeres pályázatának köszönhetően a város elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet, amely immár a tizenkettedik országos elismerése Vácnak.

Fördős Attila bejelentette, hogy Deákné dr. Szarka Anita jegyző asszony vezetésével sikeresen pályáztak az Új Nemzedék Központ által kiírt országos pályázaton, melyen a város elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet. - Az erkölcsi, szakmai elismerés mellett három millió forint is a nyertes pályázó jutalma, melyet tehetséggondozó táborok szervezésére, művészeti eszközök vásárlására fordítunk – mondta a városvezető, aki hosszasan sorolta a sikert megalapozó eredményeket.

A fejlesztésekkel, a műszaki kivitelezésekkel kapcsolatban elmonda, hogy folyamatban van a főtéri süllyedő sorompó kiépítése és a piac bejáratánál a körforgalom kialakítása. A polgármester kiemelete az üzembehelyezés attól függ, hogy mikorra készül el a körforgalom. Fördős Attila itt jegyezte meg; az átadás után szigorúbb ellenőrzések várhatóak, a szabálytalankodókkal szemben a kerékbilincs alkalmazását sem vetik el, amire felkészültek a 24 órás szolgálat megszervezésével.
A nagy volumenű projektekről kifejtette; a hivatal a multifunkciós sportcsarnok és a belváros életében jelentős fejlődést generáló többmilliárdos turisztikai beruházás előkészítő munkálatain dolgozik. - A Bauer utcai bölcsőde megvalósítása is folyamatban van – tette hozzá a polgármester.

Fördős Attila tájékoztatást adott arról is, hogy a hivatal szervezési osztályának koordinálása mellett az elmúlt időszakban számos programon képviselték a várost. Mint elhangzott a képviselők egy csoportja május 4-6. között a francia testvérvárosba, Deuil-La Barre-ba látogatott, melynek tagjai részt vettek az ott megrendezett természeti környezeti vásáron, aminek témája a klímaváltozás, a Föld jövője és fenntartható fejlődés lehetőségei. Kiemelten szólt Vác erdélyi testvérvárosában, Székelyudvarhelyen, az 52. Szejkei Néptánc- és népzene Fesztiválon Karánsebessy Balázs vezetésével nagy sikerrel vendégszereplő Váczi Néptáncegyüttes fellépéséről, melyhez gratulált a polgármester. Május 25-27. között a másik két testvértelepülésen, a csehországi Otrokovicében a Templomok Éjszakája rendezvényen a Váci Vox Humana kórus adott koncertet, míg a szlovák Dubnicában 10-15 éves váci iskolások sportbajnokságokon vettek részt.

Fördős Attila a határon túli tartalmas testvérvárosi kapcsolatokról elmondta, hogy a V4 országai között létrejött gyümölcsöző együttműködéssel szinte egy időben – nyolc éve -, de volt ahol már azt megelőzően lerakták az alapjait a két és többoldalú együttműködésnek. A cseh és szlovák testvérváros mellett a lengyel Zawadzkie városával kötöttek testvérvárosi együttműködést, melyek révén számos közös rendezvényt szerveztek, amelyek anyagi forrását a Visegrád Alap pályázati támogatása biztosította.

Ezekkel a rendezvényekkel párhuzamosan olyan programokat is támogatott az önkormányzat, mint az Ezer lámpás éjszakája, amely közös összefogással, az önkormányzat és a művelődési központ szervezésében valósult meg. A polgármester bejelentette, hogy az alapítvány vezetője, a közismert televíziós személyiség, Kárász Róbert oklevélben fejezte ki köszönetét a városnak. A közös összefogás és a széles körű együttműködés sikereként értékelte az első alkalommal három napon át tartó Dunakanyar Motoros Találkozót, amely a járművek mellett a magyar zeneiélet ikonikus együtteseinek köszönhetően közel húszezer látogatót vonzott a váci Duna-partra a Dunakanyar Rendezvényiroda szervezésében, amely élvezte az önkormányzat támogatását.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. június 5., kedd]

Székelyudvarhelyi nyugdíjas dalkör ad műsort a főtéren

Szerdán Vácra érkezik az erdélyi testvérváros, Székelyudvarhely Dr. Pál Gyula Nyugdíjas Klubjának énekkara.

A Csutak Ildikó karnagy vezette delegáció a vendégeskedés során találkozik helyi nyugdíjas közösségek tagjaival, többek között ellátogatnak a Burgundia utcai idősek otthonába, ahol kis műsorral kedveskednek a gondozottaknak.
Az énekkar szerdán délután öt órai kezdettel a főtéren is fellép, szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket erre a programra.

Feladó: Városháza