címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Emlékezés a holokauszt áldozataira

Emlékezés a holokauszt áldozataira

A Vác és a tágabb régió zsidósága deportálásának 74. évfordulója emlékére a váci zsinagógában június 19-én tartott kegyeleti eseményen részt vett és beszédet mondott Yossi Amrani, Izrael állam hazánkba delegált nagykövete is.

Fördõs Attila polgármester beszédében felhívta a figyelmet, hogy a magyar zsidóság szenvedéstörténete nem a huszadik században kezdõdött.
- Nem feledkezhetünk el arról, hogy már Mária Terézia rendeleti kormányzása idején súlyos jogfosztást szenvedtek el a Habsburg birodalom izraelita polgárai, ugyanakkor ez a történelmi tény nem enyhíti azt, hogy a vészkorszakban a megszállott magyar állam nem állt ellen és nem védte meg a zsidó honfitársakat - hangsúlyozta a városvezetõ.
Hozzátette: a többség és a kisebbségek viszonyában a közbeszéd hangvétele is sorsdöntõ, nem szabad engedni, hogy bármilyen formában "kihangosítást" kapjanak a kirekesztõ, gyûlöletkeltõ eszmék.
Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke azzal kezdte beszédét, hogy a holokauszt ejtette sebek soha nem gyógyulnak be, mivel a népirtás szinte teljesen elvette az újrakezdés esélyét az európai, s benne a magyar zsidóságtól.
- Óriási küzdelem a ránk hagyott értékek megõrzése, a helyi vonatkozású történelmi tények kutatása. Szinte csoda, hogy sikerült megmentenünk és felújítanunk ezt a zsinagógát, bár még nagyon sok a munka az állagmegóvás érdekében. Ugyanakkor kiemelkedõ eredmény a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató és Kutató Központ létrehozása - emelte ki Turai János.
Yossi Amrani nagykövet elöljáróban köszönetet mondott a helyi hitközségnek és az önkormányzatnak az emlékápolásért, s ennek kapcsán rögtön hozzátette: nem szabad feledni, mert ez az egyik legfontosabb feltétele, hogy soha többé ne ismétlõdhessen meg a shoah, azaz a holokauszt.
- Fel kell tenni a kérdést, hogy biztonság van-e ma Európában, és sajnos azt kell látnunk, hogy nincs, ám most elsõsorban az ellenõrizetlen, illegális migráció miatt - reflektált a diplomata a jelen kor egyik fõ kihívásának kérdésére.
Hozzátette: Magyarország ma biztonságos hely a zsidó közösségnek, amiért szavai szerint köszönet illeti a kormányzatot, ugyanakkor megemlítette, mennyire lényeges, hogy az egyes emberek személyesen is felelõsséget vállaljanak a biztonság megõrzésében.

Feladó: Városháza

EU pályázatok