Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2018. július 31., kedd]

A polgármester vizet osztott és dr. Papp Lajosra hivatkozott

Vizet osztott Fördős Attila polgármester ma, kedden egy órakor a Széchenyi utcában. Az akcióval, amelyhez támogatóként a váci Príma áruházak csatlakoztak, az országosan meghirdetett hőségriadóra szerette volna felhívni a figyelmet a városháza.

Fördős Attila a vízfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet és arról beszélt, hogy az emberek egy jelentős része a legnagyobb melegben is cukros üdítőket fogyaszt, amely nem oltja igazán a szomjat és nagyobb mennyiségben káros az egészségre. A vízhiány sok testi problémát okozhat, például zavarhatja az agy normális működését.
A városvezető dr. Papp Lajos ismert szívsebészre hivatkozott, aki szerint a szervezet vízhiányos állapota sztrókhoz és egyéb keringési zavarokhoz vezethet, és visszafordíthatatlan, súlyos elváltozásokat válthat ki. Ezért azt kérte mindenkitől, hogy fogyasszon rendszeresen vizet elegendő mennyiségben.
A városháza honlapján közzétette az ezekre a forró napokra érvényes tájékoztatóját.
Fördős Attila a sajtótájékoztató után vizet osztott az arra járóknak. Az ajándékot mindenki jószívvel fogadta.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 31., kedd]

Lakossági tájékoztató - kánikulára való felkészülésre

Kedves Olvasó!

Az utóbbi években többször figyelhető meg hazánkban is rendkívüli, gyakran hosszantartó meleg időjárás.

A kánikula bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, rosszulléteket, de figyelmetlenségünk akár tragédiát is okozhat.
Az aggodalom azonban nem alaptalan, hiszen a tartósan magas hőmérséklet következtében a fiatalabb és idősebb korosztály, valamint a betegek szervezete a fokozott terhelést nehezebben viseli, aminek szélsőséges esetben akár elhalálozás is lehet a következménye. Statisztikai adatok mutatják, hogy Európa szerte több ezres nagyságban szedi áldozatait az egyre gyakoribb, hosszantartó kánikula.

A részletes tájékoztató a csatolt dokumentumban olvasható!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
tajekoztato_kanikula.pdf

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az FGSZ Zrt. Vecsési Földgázszállító Üzem fáklyázással járó karbantartási munkát végez az Alag-Vác II. DN400 gáztávvezetéken.

A fáklyázás várható időpontja: 2018. augusztus 28. napon 06:00-19:00 között, várhatóan 3 óra időtartamban.
A fáklyázás a Sződ gázátadó állomás (hrsz.: 0219/59-60; Sződ, József Attila és Szent István út kereszteződése) és Vác II. gázátadó állomás (Vác, Gombási út és M2 autóút kereszteződése) melletti fáklyán történik, ami fény-és hanghatással jár.

Társaságunk a fenti tevékenységet a mindenkori hatályos jogszabályok figyelembevételével végzi.

FGSZ Földgázszállító Zrt.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 30., hétfő]

Pest Megye Szépe Választás

A verseny célja, hogy értéket teremtsen az esemény hírnevével a város életében.

A 2016. évi immár 3. alkalommal megrendezésre kerülő verseny meghirdetésekor már látszott hogy kinőtte magát a rendezvény Érd határain kívülre is, hiszen sok fiatal hölgy jelentkezett volna más Pest Megyei településről is. Az akkori hivatalos Versenyszabályzat értelmében Érdről és a környékbeli településekről (Érd, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Pusztazámor) lehetett csak kizárólag jelentkezni.

Ezen lelkesülve létrejött a „Pest Megye Szépe„ elnevezésű verseny, amelyre hazánk legnagyobb megyéjének már az összes településéről jelentkezhetnek a hölgyek.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 31.

További részletekért látogassanak el az alábbi honlapra:
www.pestmegyeszepe.hu, ahol bővebb információt találnak.

Az eddigi és a jövőbeni támogatásban részt vevő önkormányzati partnerek:
Pest Megyei Közgyűlés, Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata, Törökbálint Önkormányzata, Diósd Önkormányzata, Tárnok Önkormányzata, Pusztazámor Önkormányzata

Médiapartnerek:
Budakörnyéki Televízió, Pest Megye Lapja, Érd Médiacentrum, Kertváros Magazin, Törökbálint Ma, Lokál.
További partnerekkel való egyeztetés folyamatban van.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 27., péntek]

Vadgesztenyefák és vegyes fák, növények permetezése

Tájékoztatjuk Vác város polgárait, hogy 2018. augusztus 01. - 2018. augusztus 22. között (az időjárás függvényében) Vác város közterületein Vadgesztenyefák és vegyes fák, növények permetezését végezzük.

Munkavégzés helye:
Vác város közterületein

Alkalmazott szer:
Runner 2F rovarölő
Mospilan 20 SG rovarölő
Vektafid A rovarölő
Ridomil Gold Plusz 42,5 WP gombaölő


Élelmezés egészségügyi várakozási idő:21 nap
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

A szerek méhekre veszélyességi kategóriája:nem veszélyes
A szerek vizekre veszélyességi kategóriája: közepesen veszélyes

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 24., kedd]

Köszöntjük a szépkorú Sík Jánosnét

Sík Jánosné július 20-án betöltötte 90. életévét, s a jeles születésnap alkalmából - az önkormányzat nevében - Fördős Attila polgármester és Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője is felköszöntötte, átadva neki az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és a város ajándékát.

Marika néni általános- és középiskolai tanulmányai után pedagógusnak tanult, mint köszöntésekor elmondta, úgy érzi, erre a hivatásra született. Tanítói, illetve tanári diplomája megszerzése után hosszú évtizedeken át folytatta pályafutását, több városban is tanított, végül Vácon a gombási "kis iskolában" és a Petőfiben dolgozott. Innen ment nyugdíjba, de ezzel nem vonult vissza, hiszen még majd' egy évtizedig oktatta-nevelte a gondjaira bízott gyerekeket.

Feladó: Városháza

Az afrikai sertéspestis (továbbiakban: ASP) Magyarországon történő megjelenése okán a házi sertés állományok védelme érdekében, Vác területén is szükségessé vált a felkészülés a fokozott járványügyi helyzetre.

- A sertéstartás tényét a TIR/ENAR rendszerbe be kell jelenteni, amit a Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálynál kell kezdeményezni (2600 Vác, Káptalan utca 1-3. Ügyfélfogadási idő: hétfő-szerda-péntek 9:00-12:00 óra között, telefonszám: 06 20 556 6411; 06 27 502 676)
- A háztartási ételhulladék (moslék) feletetése tilos!!!
- ASP vagy Klasszikus sertéspestis gyanúját a klinikai tünetek észlelésétől számított 24 órán belül jelezni kell a szolgáltató állatorvosnak, vagy a járási főállatorvosnak.
- A sertésállományt védeni kell a vaddisznókkal való érintkezéstől.
- Elhullás vagy leöletés esetén, az állami kártalanításra csak azok a tartók lesznek jogosultak, akik a fenti kötelezettségeiknek az első elhullást megelőzően eleget tettek.

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 16., hétfő]

Ugorj fejest Vác ámulatba ejtő vízparti élményeibe!

Számtalan érvet felsoroltunk már nektek amellett, hogy miért elképesztően jó döntés télen-nyáron Vácra látogatni, de talán egyet fogtok érteni velünk abban, hogy a leghívogatóbb és legizgalmasabb program mégiscsak az, ha a természetben töltitek a napotokat. A Dunakanyar Vácnál olyan káprázatos természeti kincsekben bővelkedik, amit muszáj többször megcsodálnotok!
A hosszú és stresszes hétköznapok után arra vágytok, hogy kimenekülhessetek végre a szabadba? Magától értetődően rajongtok Vácért? Kössétek össze a kettőt, és rohamozzátok meg a város legnyugisabb helyeit.

A békés Ligeti-tó
A tó a Duna öntésterületén keletkezett, és már a 19. század vége óta hihetetlenül népszerű horgászhely. A mesterségesen kialakított környezet messze földről csalogatja a kirándulókat, és a pihenni vágyókat, és nagyon népszerű a családok körében is. Ha szívesen romantikáznátok a gyönyörű környezetben, vagy csak leülnétek a víz mellé egy könyvvel, nézni a kacsákat, akkor keresve sem találhatnátok jobb helyet magatoknak!
Azt ugyan nem állítjuk, hogy cápa méretű halakat fogtok majd a tóban, de egy kisebb pecabotot érdemes magatokkal hozni, mert egy igazi horgász azért mégiscsak ad egy esélyt annak, hogy élete halát itt fogja majd ki.

A mesebeli Duna-part
A mesebeli jelzőt azért tulajdonítjuk a váci Duna-partnak, mert mesés látvány tárul azok elé, akik végigsétálnak a part menti sétányokon. Akár vonattal, akár autóval érkeztek a városba, érdemes a sétát a váci diadalívnél kezdeni, ami könnyű, 10 perces sétára található Vác központjától, a Köztársaság út végén. Innen egy keskeny, macskaköves utcán, a Kórház utcán lesétálhattok a vízpartra, és máris elétek tárul a csodálatos dunai panoráma.

A csodálatos Duna-parti naplemente
Üljetek le a töltésre törökülésben, és figyeljétek az erre járó kirándulóhajók nyugalmas bandukolását, és a kacsák harcát az utolsó falatokért. Este pedig gyönyörködhettek a végtelen sötétségben, és a csillagokban. Mivel a túloldalon a víz mellett nem fekszik település, ezért nem zavar majd a fény benneteket ebben az igazán szórakoztató tevékenységben, ám mielőtt besötétedne, nézzétek meg a váci naplementét, aminek nincsen párja a környéken.

Ismerd meg a Dunai Sárkányokat!
Az elmúlt években egyre nagyobb, és töretlen népszerűségnek örvend a sárkányhajózás a Dunán, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon izgalmas vízi sport, és vizes élmény lehet a meleg nyári napokon. No meg akkor is, amikor nincs éppen rekkenő hőség.

Részletek és információk az alábbi csatolt dokumentumban!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ugorj_fejest_Vac_amulatba_ejto_vizparti_elmenyeibe.pdf

Közélet [2018. július 16., hétfő]

A vigalom idején megváltozik több buszjárat útvonala

A XXVI. Váci Világi Vigalom idején, július 20-a (péntek) 12.00 órától 23-a (hétfő) üzemkezdetig megváltozik több helyi buszjárat útvonala.

A 360-as (Szérűskert - Nagymező utca - Kórház útvonalú), a 364-es (Autóbusz állomás - Március 15. tér - Kórház - Autóbusz állomás útvonalú) és a 365-ös (Autóbusz állomás - Kórház - Március 15. tér - Autóbusz állomás útvonalú) járatok a jelzett időszakban terelt útvonalon, a főtér elkerülésével közlekednek, illetve a korábbi évekhez hasonlóan a járatok nem érintik majd a Köztársaság út. 40. alatti, a Konstantin téri és a Budapesti főúton lévő megállóhelyeket sem.

Kérjük az érintettek megértését és türelmét!

Feladó: Városháza

Közélet [2018. július 16., hétfő]

A júliusi testületi ülésről jelentjük

Csaknem harminc napirendi pontról tárgyalt júliusi ülésén az önkormányzati képviselő-testület, az ülés délutánján pedig közmeghallgatásra várták az érdeklődőket a városházán.

A testületi ülésen a grémium elfogadta az önkormányzat és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ között kötendő, a Jávorszky Ödön Kórház fejlesztési területét érintő településrendezési és településképi eszközök módosításáról szóló együttműködési megállapodás tervezetét, felhatalmazva a polgármestert a megállapodás megkötésére, aláírására és annak esetlegesen szükséges technikai módosítására.
A testület felszabadított a költségvetésből két millió forintot a térfigyelő kamerarendszer korszerűsítésére, bővítésére.
A szavazók elfogadták a Váci Városfejlesztő Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről és egyben a vezetői álláshely pályázati úton történő meghirdetéséről szóló határozati javaslatot.
Megkapta a kellő támogatást az a határozati javaslat, amelynek értelmében a 3107 helyrajzi számú, Eszterházy utca 2. szám alatt található épület ingatlan - kis híján 143 millió forint vételár ellenében, minden szükséges műemlékvédelmi, városfejlesztési feltétel kötelező érvényű elfogadásával - az elővásárlási joggal bíró, vételi ajánlatot tevő bérlő tulajdonába kerülhet.
A képviselők döntése értelmében a "Pro Urbe" elismerést egyéni kategóriában Dr. Szalóki Tibor, Dr. Szőnyi Mihály, Galambos Péter, Kápolnai Jenő, és Zubovits Györkös Erzsébet, közösségi kategóriában pedig a Vox Humana Kórus és a Váczi Néptáncegyüttes érdemelte ki. A "Vác Város Díszpolgára" címet Brusznyai Margitnak ítélte oda a testület. A kitüntetések átadására a hagyományokhoz híven az augusztus 20-ai nemzeti ünnep városi megemlékezése ad alkalmat.
***
Hirdetmény
Vác Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2012. (III. 22.) sz. rendeletének 40. § /1/ bekezdése alapján az alábbi tájékoztatást adom:
Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. július 12.-i ülésén az alábbi rendeleteket alkotta:
- 24/2018.(VII.13.) sz. rendeletalkotás – a váci 3107 hrsz-ú ingatlan törzsvagyonból történő kivezetéséről.
Értékesítésre kijelölni és az értékesítési eljárást lefolytatni csak üzleti vagyonra szabad, a műemlék jelleg miatt szükséges az ingatlan törzsvagyonból történő kivonása.
- 25/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, valamint elidegenítéséről szóló 21/2014 (VI.20.) sz. rendeletről.
A rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza az önkormányzat tulajdonában álló lakások közül azokat az épületekben lévő lakásokat, amelyek nem jelölhetők ki elidegenítésre. Ezek
között megtalálható az Eszterházy u. 2. sz. alatti ingatlan, mely ezáltal az értékesítés akadályát képezné.
- 26/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól, valamint az önkormányzat vagyonának értékesítése, illetve hasznosítása során alkalmazandó pályáztatási szabályokról szóló 22/2014.(VI.20.) sz. rendeletről.
A rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza az Önkormányzat vagyonának törzsvagyonba, valamint üzleti vagyonba sorolt elemeit. A 3017 hrsz-ú ingatlan a korlátozottan forgalomképes törzsvagyoni körbe tartozik, mely az értékesítés akadályát képezné.
- 27/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – a költségvetésről szóló 4/2018.(II.23.) sz. rendeletről.
A rendeletmódosítást elsősorban a saját bevételek költségvetési rendeletbe történő beépítése indokolja, rendeletmódosítást követően az önkormányzati szintű költségvetés
főösszege 11.192.837 eFt lesz.
- 28/2018.(VII.13.) sz. rendeletmódosítás – a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről és eljárási szabályainak megállapításáról szóló 8/2013.(I.25.) sz. rendeletről.
A helyi építészeti-műszaki tervtanács működése hatékonyabbá válik, eljárási szabályai harmonizálnak az időközben megváltozott jogszabályi háttérrel.
- 29/2018.(VII.13.) sz. rendeletalkotás – a váci 3349/2 hrsz-ú közterületből 179 m2 terület törzsvagyonból történő kivezetéséről.
A terület határrendezése közcélú beruházást segít elő, megvalósulását követően megfelel a Magyar Atlétikai Szövetség követelményeinek, alkalmas korosztályos és országos atlétikai versenyek megrendezésére.
A rendeletek a Váci Polgármesteri Hivatal Jogi Osztály 129. sz. irodájában megtekinthetők.

Vác, 2018. július 13.

Deákné Dr. Szarka Anita
jegyző

Feladó: Városháza