címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Megemlékezés a nemzeti ünnepen

Megemlékezés a nemzeti ünnepen

Augusztus 20-a, Szent István király ünnepe a magyarság összetartozását jelképezõ kiemelkedõen fontos jeles dátum – hangzott el a nemzeti ünnep váci megemlékezésén.

Az esemény szónoka Raffay Ernõ professzor volt, aki elöljáróban emlékeztetett: voltak idõk, amikor a hatalom igyekezett elnyomni a szívekben-lelkekben a szent király tiszteletét, s mint fogalmazott, az úgynevezett kultúrharc ma is folytatódik, ebben a szembenállásban pedig a keresztény-nemzeti értékeket tisztelõk, védelmezõk és az azokat mellékesnek, maradinak tartók nézetei állnak szemben.

-Augusztus 20-áról az elnyomó idõkben hivatalosan a valójában nem legitim kommunista alkotmány, illetve legfeljebb az új kenyér ünnepeként lehetett megemlékezni. Azonban a rendszerváltás után helyreállt a világ rendje, újra érvényre jutott az igazság. Hiszen az államalapítás ünneplése, a nemzet sorsát irányító határozott államférfi, a szentté avatott nagy király elõtti tiszteletadás a lényeg – emelte ki Raffay Ernõ, hozzátéve: a nép, amelynek olyan elei vannak, mint a mi államalapítónk, soha nem vész el.

A folytatásban az új kenyér megáldása következett, a szolgálatot Csuka Tamás református lelkész, nyugalmazott tábori püspök végezte.
-A keresztény hit és életszemlélet alapján minden áldások forrása a teremtõ Isten, adjunk hát hálát az Úrnak ezért a nekünk szent földért, a hazánkért, mindennapi kenyérért, s mivel nem, csak kenyérrel él az ember, így tehát a lelki és szellemi táplálékért is – mondta áldásként Csuka Tamás.

A hagyományokhoz híven az ünnepi esemény adott alkalmat az önkormányzat kiemelt elismeréseinek átadására.
A „Vác Város Díszpolgára” kitüntetõ címet az idén Brusznyai Margit tanár, karvezetõ érdemelte ki a képviselõ-testület döntése értelmében. Egyéni „Pro Urbe” díjazottak: Zubovits Gyõrkös Erzsébet, Dr. Szõnyi Mihály, Dr. Szalóki Tibor, Galambos Péter, Kápolnai Jenõ. „Pro Urbe” közösségi díjat kapott a Vox Humana Énekkar és a Váczi Néptáncegyüttes.

Feladó: Városháza

EU pályázatok