címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 18. | csütörtök
Andrea és Ilma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Méltó megemlékezés az aradi vértanúk emléknapja alkalmából

Méltó megemlékezés az aradi vértanúk emléknapja alkalmából

Az október 6-ai nemzeti gyásznap városi megemlékezésén ezúttal a váci Szakképzési Centrum I. Géza király közgazdasági szakgimnáziumának fiataljai adtak - igazán lírai, az érzelmekre ható - mûsort, majd a hagyományokhoz híven a mártíroknak emléket állító terrakotta portrék megkoszorúzása tette teljessé az eseményt.

A megemlékezés szónoka Greff Tamás, a közgazdasági szakgimnázium történelem szakos tanára volt.
- Mondják, hogy a történelmet a gyõztesek írják. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a történelmi igazságtételrõl sem, hiszen mindig az utókorra vár a nemzeti és világpolitikai sorsfordító események értékelése. És ennek a mi 1848-1849-es forradalmunk és szabadságharcunk esetében különös jelentõsége van - emelte ki a szónok.
Mint fogalmazott, a történelmi igazságtételnek köszönhetõ, hogy aradi mártírjainkat és a számtalan névtelen áldozatot hõsként tiszteljük, generációról generációra példaképnek állítjuk.
- Fontos felelõssége az utókornak a nem feledés, az, hogy hõseink nemzetért vállalt áldozatát mindig, minden korban kellõen értékeljük, megbecsüljük - zárta szavait a szónok.
Az esemény zárásaként az intézmények képviselõi koszorúkat helyeztek el a vértanúk emlékoszlopainál, az önkormányzat nevében Mokánszky Zoltán alpolgármester koszorúzott, s számos magánszemély is csokrokat helyezett el a mementóknál.

Feladó: Városháza

EU pályázatok