címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vácott is bemutatták a "Gyõzött az igazság" címû dokumentarista kötetet

Vácott is bemutatták a

A napokban Vácott is bemutatták a "Gyõzött az igazság" címû, nemrégiben megjelent dokumentarista kötetet, amelynek tartalmát így foglalja össze az alcím: "A Felvidék hazatérésének képes albuma".

A kötet szerzõje, összeállítója Babucs Zoltán hadtörténész a Vácott rendezett könyvbemutatón elmondta: most még élnek szemtanúk, akik személyesen beszámolhattak, mesélhetnek az elmondások alapján euforikus érzésektõl hevített idõszakról, amikor a Felvidék átmenetileg újra a magyar állam része lett, a kötet alapját az õ visszaemlékezéseik, no meg az internetes felhívás alapján a kiadó rendelkezésére bocsájtott fényképfelvételek adják.
Megtudhattuk, hogy már készül a bõvített kiadás is, ugyanis a szerkesztés során és azóta olyan sok további fotót küldtek az adatközlõ magánszemélyek, hogy egyszerûen szinte kötelesség folytatni a dokumentáló munkát.
Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a kötetben több olyan kép is helyet kapott, amelyeken a bevonulásban résztvevõ helyi Damjanich kerékpáros század tagjai, az úgynevezett gumihuszárok szerepelnek.
Fördõs Attila, Vác polgármestere emlékeztetett, hogy az elsõ-, majd a második világháborút lezáró békeszerzõdések, diktátumok példa nélküli mértékben meggyengítették, megroppantották a magyar államot, az összmagyarságot, hiszen számos országrészt elszakítottak, százezres, milliós lélekszámú nemzetrészeket kisebbségi helyzetbe kényszerítve.
- Ez a nemzeti sorstragédia nem múló fájdalom, és a nemzeti együttélésben kulcskérdés, hogy a magyarság ezen fájdalmát megértsék a velünk együtt élõ testvérnépek, az államok vezetõi - fogalmazott a városvezetõ.
A könyvbemutatón - gitárjátékkal, dalokkal - közremûködött a kötetet jegyzõ erdélyi Tortoma Kiadót képviselõ Demeter András, illetve az idõszakot megidézõ Márai szövegrészleteket olvasott fel a Fónay - HUMÁNIA Társulat két tagja, Bálint Brigitta és Koren Gábor.

Feladó: Városháza

EU pályázatok