címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Öt kitüntetett vehette át a „Polgármester Díját”

Öt kitüntetett vehette át a „Polgármester Díját”

Már hagyomány, hogy a „Polgármester Díja” kitüntetések átadására rendezett fogadás az óév utolsó ünnepi eseménye a városházán.

A december 20-án tartott rendezvényen Késhegyi László, valamint - megosztva - Ambrus Tibor és felesége, Ambrusné Fogarasi Erzsébet illetve Szarka Gyõzõ és felesége, Szarka Gyõzõné vehette át a rangos kitüntetést Fördõs Attila polgármestertõl.

A városvezetõ köszöntõjében elmondta: korábban olyan személyeket díjaztak, akik az adott esztendõben valamilyen kimagasló teljesítményt nyújtottak, egyúttal Vác hírnevét is öregbítve, ezúttal azonban az volt a szempont, hogy olyan köztiszteletben álló személyiségeket ismerjenek el, akik hosszú évek, évtizedek óta szolgálják a várost.
Ambrus Tibor a középiskola elvégzése után mintegy 50 éve a vendéglátóiparban dolgozik, Ambrusné Fogarasi Erzsébet 30 éve csatlakozott hozzá a vendéglátás területére és azóta is együtt dolgoznak, sokat segítve az önkormányzati rendezvények méltó megrendezésében is.
Késhegyi László a rendszerváltást követõen, 1990-ben aktívan részt vett a Vác és Vidéke Ipartestület újjáalakításában. Az elmúlt 27 évben, nyugdíjba vonulásáig az ipartestület ügyintézõ szervezetének a titkáraként tevékenykedett, több évtizede az ipartestület elnökségének a tagja. Folyamatosan példaértékû, szakszerû, következetes munkájával eredményesen segíti a mikro- és kisvállalkozások érdekképviseletét, mûködését, fejlesztését, a kisipar értékeinek a megõrzését.
Szarka Gyõzõ iskolái elvégzése után kezdetben a Váci Izzónál dolgozott, majd 1962-tõl a DCM-nél volt mûvezetõ beosztásban 1981-ig, üzemi balesetéig. Politikai megnyilvánulásai és felesége arisztokrata származása miatt az akkori rendszerben nem volt egyszerû az élete. A rendszerváltás után tagja lett az elsõ szabadon választott önkormányzati képviselõ-testületnek, mindent megtett a jobboldali pártok összefogásáért.
Szarka Gyõzõné arisztokrata származása miatt hátránnyal indult a továbbtanulás terén és munkát is nehezen kapott. A rendszerváltozás után aktívan bekapcsolódott a politikai közéletbe, 1994-1998 között önkormányzati képviselõként is tevékenykedett, jelenleg külsõ bizottsági tag. A fogyatékosok napközi otthonához kötõdõ „Sorstárs 94” Alapítvány kuratóriumának elnöke 20 éve. Életét az adakozás, a segítség és a rászorulókra való odafigyelés vezérli.
A „Polgármester Díja” átadásának eseményén közremûködött Dónusz Katalin énekmûvész, gitáron játszott Pálfi László.

Feladó: Városháza

EU pályázatok