címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 18. | csütörtök
Andrea és Ilma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Búcsú Seregi György ötvös-kovács iparmûvésztõl

Búcsú Seregi György ötvös-kovács iparmûvésztõl

Seregi György 1953-ban született Budapesten, tanulmányait az Eötvös Lóránd Acélszerkezeti Technikumban és a Képzõ-és Iparmûvészeti Szakközépiskola ötvös szakán végezte. Mesterei Lehoczky János kovács iparmûvész, majd a Bécsi Iparmûvészeti Akadémián Walfrid Huber, a kovács tanszék professzora voltak.

1978-ban alapította mûhelyét Nagymaroson, innentõl kezdve számos köztéri alkotás kivitelezésére kérték fel országszerte.
1982-ben a Képzõ-és Iparmûvészeti lektorátus ítélt meg számára nívódíjat, '95-ben pedig a Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületének különdíját kapta. Kétszer kapta meg a „Pest Megye Mûvészetéért” díjat, Nagymaros városa Pro Urbe díjjal ismerte el mûvészetét.
Vácon több kovácsoltvas alkotás, mint például a városi könyvtár cégére, vagy a fõtéri elefántos cégér felújítása õrzi keze munkáját. Õ készítette el a Kálvária Szent Sír kápolnájának keresztet formázó kovácsoltvas kapuját, restaurálta a Fehérek templomának barokk kapuját. Az ismert váci köztéri alkotások közül a fegyház elõtt található 56-os emlékmû született Seregi György mûhelyében, de õ készítette a Duna-parti sétányon látható Árpádházi Szent Erzsébet szobrot is.
Seregi Györgyöt 2019. január 11-én, pénteken 14 órakor helyezik örök nyugalomra Budapesten, a Váci utcai Szent Mihály templomban.

Feladó: Városháza

EU pályázatok