címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

H I R D E T M É N Y

H I R D E T M É N Y

A Köztársasági Elnök a bírósági ülnökök megválasztását 2019. március 7. és 2019. április 30. közé esõ idõtartamra tûzte ki.

A bírósági ülnökök 2019. évi választásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást teszem közzé:


A bírósági ülnökök megválasztását a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.), valamint a bíróságok szervezetérõl és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény (Bszi.) szabályozza.

Bírósági ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvõképességet érintõ gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen elõéletû és nem áll közügyektõl eltiltás hatálya alatt sem. Valamint a fiatalkorú elleni büntetõeljárásban ülnökként kizárólag pedagógus, pszichológus, vagy a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy fõiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

Az ülnök nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnöke a 20.SZ/2019. (II.21.) számú határozatával megállapította az egyes bíróságokhoz megválasztandó ülnökök létszámát, mely szerint a Váci Járásbíróságra 5 fõ fiatalkorúak büntetõügyeiben eljáró ülnököt, a Budapest Környéki Törvényszékre 7 fõ általános és 6 fõ fiatalkorúak büntetõügyeiben eljáró ülnököt, valamint a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra 30 fõ ülnököt lehet megválasztani.

A Váci Járásbíróság ülnökeit Vác Város Önkormányzat Képviselõ-testülete, valamint Vác Város nemzetiségi önkormányzatainak képviselõ-testületei, a Budapest Környéki Törvényszék, valamint a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ülnökeit a Pest Megyei Önkormányzat Közgyûlése és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselõ-testületei választják meg.

Az ülnökök jelölés alapján választhatók meg.

Jelöltet állíthatnak:

- általános ülnök esetén a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkezõ nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén mûködõ helyi önkormányzatok és az egyesületek (a pártok kivételével),

- a fiatalkorúak büntetõ ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén mûködõ alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei,

- a fiatalkorúak büntetõ ügyeiben eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek (kivéve a pártok), a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint õket a Be. 680.§ (5) bekezdés c) pontja szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervek,

- a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsõsorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei.

Jelöltet állítani 2019. április 10. napján (szerda) 16:00 óráig lehet!

A jelöléshez csatolni kell a jelölt elfogadó nyilatkozatát, melynek tartalmaznia kell a Bjt. 214.§ (1) bekezdésében felsorolt adatokat (jelölt nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakóhelyét, iskolai végzettségét, szakképzettségét, foglalkozását, munkahelye nevét és címét, egy hónapra járó távolléti díja összegét, valamint az aláírását).

A jelöltnek a bírósági ülnökök részére kiállított hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia büntetlen elõéletét, amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnöknek megválasztani nem lehet!

A fiatalkorúak büntetõügyeiben eljáró bíróság nem pedagógus ülnökjelöltjének igazolnia kell továbbá a megválasztásához Be. 680. § (5) bekezdésének megfelelõ, szükséges adatokat és tényeket, ezért - fentieken túl - mellékelnie kell a tényeket tartalmazó dokumentumokat (pedagógus, pszichológus diploma másolata, a Be. 680. (5) bek. c) pontja szerinti munkáltatói igazolás).

A szükséges nyomtatványok a Váci Polgármesteri Hivatal Jogi Osztályán Nagyné dr. Spiegelhalter Renáta jogi referensnél (2600 Vác, Március 15. tér 11., 31. iroda, tel.: 27/513-426) beszerezhetõk, illetve letölthetõk a www.vac.hu honlapról.

A jelöléseket - a jelölt elfogadó nyilatkozatával és a hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal együtt - legkésõbb 2019. április 10. (szerda) 16:00 óráig lehet a Polgármesteri Hivatal Jogi Osztályán leadni.

Az ülnökök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató a Polgármesteri Hivatal földszinti hirdetõtábláján megtekinthetõ, vagy letölthetõ a www.vac.hu honlapról.

Letölthetõ dokumentumok:
- Tájékoztató
- A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei
- Bírósági ülnökké jelölés nyomtatvány
- Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról


Vác, 2019. március 14.

Fördõs Attila
polgármester

EU pályázatok