címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 16. | kedd
Csongor napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Történelmi fotókiállítás a városházán

Történelmi fotókiállítás a városházán

Márciusban Vácra érkezett a Bölcs Jaroszláv: a diplomácia dinasztikus házasságokon keresztül címû vándor történelmi fotókiállítás, a tárlat a városháza emeleti folyosóján kapott igazán méltó helyet.

A március 14-én tartott ünnepélyes megnyitón Fördõs Attila polgármester köszöntõjében kiemelte: sok hasonlóság van az ukrán és a magyar történelemben.
- Sokat szenvedett az ukrán nép is, többször változtak az ország határai és hosszú-hosszú ideig nem volt önálló az állam - említette a városvezetõ.
Hangsúlyozta továbbá, hogy a két népet az értékválasztás, az emberi mentalitás hasonlósága is összeköti.
- Mivel kontinensünk jövõjének elgondolásában is hasonló a szemléletünk, bízvást mondhatjuk, hogy Ukrajnának ugyancsak fontos szerepe lehet Közép-Kelet Európa remélt reneszánszában - emelte még ki Fördõs Attila.
Természetesen említést tett Vác és a kárpátaljai Técsõ testvérvárosi kapcsolatának jelentõségérõl is.
Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete ugyancsak kiemelte, hogy történelmi és lelki szálak is összekötik az ukrán és a magyar nemzetet.
- Biztos vagyok abban, hogy a jövõben szintén szintén sikeresek lehetünk közösen, összefogva, ennek fontos záloga a folyamatos, õszinte párbeszéd - hangsúlyozta a diplomata.
Az ukrán nagykövetség, az önkormányzat és a Váci Ukrán Kisebbségi Önkormányzat együttmûködésének köszönhetõen a városba érkezett tárlat megnyitóján tárogatón és szaxofonon elõadott szerzeményekkel közremûködött Olekszandr Scsur ukrán zenemûvész.

Feladó: Városháza

EU pályázatok