címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Felhívás parlagfû mentesítésre

Felhívás parlagfû mentesítésre

Közeledve a parlagfû szezonhoz, az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Fõosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya az idén is nagy hangsúlyt kíván fektetni a megelõzésre, érvényre juttatva azt az állami szerepvállalást, melynek fõ célja a prevenció és a megelõzést segítõ kommunikáció.

A hivatal célja annak elérése, hogy minél többen elvégezzék területük mentesítését, és önkéntes jogkövetõ magatartásukkal hozzájáruljanak Pest megye parlagfû-fertõzöttségének csökkentéséhez, ezáltal az allergiás és asztmás megbetegedésben szenvedõk életminõségének javításához.
Általános tudnivalók:
A parlagfû nagymértékû elszaporodásának a közegészségügyi és gazdasági károsító hatása számottevõ.
Az allergizáló gyomnövény elleni védekezés elsõsorban az ingatlantulajdonosok, ingatlanhasználók kötelessége. A hatóságok feladata, hogy - amennyiben a tulajdonos/földhasználó nem tesz eleget ezen kötelezettségének - a mulasztók költségére elrendelik az úgynevezett közérdekû védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabnak ki.
Felhívjuk a figyelmet, hogy belterületen az illetékes jegyzõ, külterületen (az ingatlanügyi hatóság általi helyszíni ellenõrzésrõl felvett jegyzõkönyv tartalma alapján) a növény- és talajvédelmi hatóság köteles hatósági eljárást indítani azokkal szemben, akik elmulasztották a parlagfû elleni védekezési kötelezettségüket.
Amennyiben a parlagfû elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfûvel fertõzött, akkor közérdekû védekezést kell elrendelni.
A belterületen az illetékes jegyzõ által elrendelt közérdekû védekezést a hivatalvezetõ által megbízott vállalkozók végzik, a költséget a mulasztó földhasználók viselik. Elmarad az elrendelt mentesítés, amennyiben az érintett ingatlantulajdonos, ingatlanhasználó a felszólításra önmaga elvégzi, elvégezteti a gyomirtást.
A növényvédelmi bírság kiszabására a növény- és talajvédelmi hatóság jogosult, ezért a közérdekû védekezés elrendelését követõen a jegyzõ az ügyben keletkezett iratokat továbbítja az eljárásra jogosult hatóságnak. A bírság alapja a parlagfûvel fertõzött terület nagysága. A bírság mértéke bel- és külterület esetében egyaránt 15.000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Feladó: Városháza

EU pályázatok