címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Nagy siker volt a Váci Világi Vigalom

Nagy siker volt a Váci Világi Vigalom

Július harmadik hétvégéjén ismét rendkívül gazdag programmal várta az érdeklõdõket a már hagyományos Váci Világi Vigalom.

Az esemény úgymond nulladik napján ünnepi eseménynek adott helyet a városháza díszterme, ahol Hana Veèerková és Fördõs Attila polgármesterek közös nyilatkozat aláírásával megerõsítették a Vác és Otrokovice közötti, öt éve hivatalossá vált testvérvárosi kapcsolatot.
A diplomáciai találkozón városunk vezetõje emlékeztetett: a mostani városvezetés a külkapcsolatok építése terén változtatott a korábbi irányvonalon, amennyiben elsõsorban a közép-kelet európai térségben törekszenek minél szerteágazóbb kapcsolatrendszert kiépíteni és ápolni, a közös kulturális gyökerekbõl kiindulva, egymás kölcsönös tiszteletét erõsítendõ.
- Ebben a kapcsolatépítésben nagyon sok segítséget kaptunk és kapunk a Váci Szlovák Kisebbségi Önkormányzattól, amit ezúton is köszönök - mondta Fördõs Attila.
A vigalom - már hagyományosan a székesegyházban tartott - hivatalos megnyitóján a polgármester köszöntõjében kiemelte: ennek a nagy múltú rendezvénynek lényeges eleme, hogy a programok révén a nagyközönség ízelítõt kapjon a már több mint ezeréves város jelenét is meghatározó egyházi-világi kulturális hagyományból, értékekbõl.
- Épített belvárosunk, környezetünk a középkorban alakult ki öt nagy városépítõ püspöknek az irányításával, tisztelettel és hálával tartozunk ezért az egyedülálló örökségért Althann Mihály Frigyesnek, Althann Mihály Károlynak, Forgách Pálnak, Eszterházy Károlynak és Migazzi Kristófnak. A nekik köszönhetõ hagyaték az, amit megtekintésre ajánlunk minden ide érkezõ kedves vendégnek. És a város turisztikai kínálatába beletartoznak azok a programok, amelyek egész évben nagyon sok kulturális élményt tartogatnak a közönségnek, ezek között is a legjelentõsebb a Váci Világi Vigalom, amely összmûvészeti fesztiválként három plusz egy napja alatt száznál több eseménnyel csábítja az érdeklõdõket - fogalmazott Fördõs Attila, majd zárszóként jó egészséget kívánva köszönetet mondott a társházigazda Beer Miklós megyéspüspöknek a Váci Egyházmegye irányításáért, a beruházásokért, az értékteremtõ szolgálatért.
A megyéspüspök válaszában, köszöntõjében mindenekelõtt a közép-kelet európai testvérországok összefogásának jelentõségét hangsúlyozta, szavai szerint ezt a történelmi hagyományt híven folytatni kell a jövõben is a barátság, a kölcsönös tisztelet jegyében.
- Legyen ez a vigalom a reménységnek a bizonyítéka és egyben a jövõ ígérete - fogalmazott jókívánságként Beer Miklós.
A rendezvénysorozat az idén különösen sok érdeklõdõt vonzott, minden nap rengetegen vettek részt a különbözõ programokon, vegyültek el a vásári forgatagban.
***
Közös nyilatkozat
„Mi, Otrokovice és Vác polgármesterei a mai napon együttesen elfogadott és írásba foglalt nyilatkozattal erõsítjük meg a városaink között 2014 óta fennálló testvérvárosi együttmûködést.
Az ötödik évforduló alkalmából ünnepélyesen kinyilvánítjuk, hogy városaink polgárait örömmel és büszkeséggel tölti el az intézményeink között mûködõ kapcsolatok eredményessége. Megerõsítjük, hogy e folyamat fenntartása, jövõbeli fejlesztése az elkövetkezõ években is indokolt és kívánatos.
Örömmel állapítjuk meg, hogy a településeink között létesített testvérvárosi együttmûködés keretében eltelt idõszakban számos mûvészeti, tudományos és civil csoport képviselte értékeit a testvérvárosokban, ezzel sikeresen és eredménnyel járulva hozzá a polgáraink közötti egyetértéshez, egymás életének, kulturális és történelmi kincseinek megismeréséhez és kölcsönös elfogadásához.
Együttesen fejezzük ki azon szándékunkat, hogy az Otrokovice és Vác között élõ és mûködõ testvérvárosi egyezményt a következõ évekre nézve is fenntartjuk, lehetõségeinkhez mérten az eddig együttmûködéssel közvetlenül nem érintett szakterületek tekintetében legjobb tudásunk szerint, valamint polgáraink, nemzetünk érdekeinek szem elõtt tartásával még tovább fejlesztjük.”

Feladó: Városháza

EU pályázatok