címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Pályázat a fõtér rendszám felismerõ kamerarendszerére

Pályázat a fõtér rendszám felismerõ kamerarendszerére

Rendszám felismerõ kamerarendszert telepít az önkormányzat a fõtér két végéhez – a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz – melyek a behajtási engedélyek meglétét fogják ellenõrizni. Ennek a városi költségvetésben való szerepeltetését Jess Kinga, a Belváros önkormányzati képviselõje javasolta még februárban. A rendszer beszerzésére nyilvános pályázatot írtak ki, mely a vac.hu oldalon is olvasható.

Mint azt Ferjancsics László alpolgármester elmondta, a tervek szerint a kamerák leolvassák a rendszámot a fõtéri be- és kilépésnél, majd a háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkezõ gépjármûvek listájával. Ha nincs egyezés, akkor megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli fogja, ha valamely gépjármû az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy akárcsak áthajt azon. Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye. Az alpolgármester bízik abban, hogy – sikeres pályáztatást feltételezve – nyáron már üzembiztos lesz a kamerarendszer.

A tervek szerint az 1-2 hét próbaidõ alatt elkövetett szabálytalanságok számát közzéteszi az önkormányzat, majd ezt követõen már büntetés jár a szabályszegõknek. Az eddigi süllyedõkapus bóják nem fognak mûködni, így fizikai akadályok már nem, csak a közúti jelzõtáblák figyelmeztetnek majd a korlátozott behajtásra.

Ha a rendszer hozza a más városokban tapasztalt eredményeket, akkor jövõre a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is felszerelhetik a behajtást ellenõrzõ kamerákat. Az alpolgármester hozzátette: rendet ígértek a választási kampányban, ennek fontos eleme a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenõrzése, a városháza elõtti VIP parkoló forgalmának jelentõs csökkentése. Fontos szempont továbbá, hogy az új rendszer alacsonyabb fenntartási és üzemeltetési költséget jelent.

Feladó: Városháza

EU pályázatok