címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Forradalmi hõsökre emlékezett a város

Forradalmi hõsökre emlékezett a város

Vác Város Önkormányzata a Váci Reménység Egyesülettel közösen szervezte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából megtartott október 23-i eseménysorozatot.

A program 2020. október 23-án pénteken délelõtt 10 órakor a Váci Fegyház és Börtön elõtti emlékmûnél kezdõdött. Megemlékezõ beszédében Sárossy Gyula, a Politikai Elitéltek Közösségének elnökségi tagja köszönetét fejezte ki, hogy a jelenkor sem feledkezik el az áldozatokról. A szónok felidézte a börtönkörülményeket, a nemzeti forradalom elõzményeit, eseményeit, céljait.

A kegyelet koszorúinak elhelyezését követõen dr. Kristóf Béla egykori polgármester, majd Pap Béla református lelkész és Kovács Ottó mártír emléktábláját is megkoszorúzták az önkormányzat képviselõi, továbbá a hõsök emléke elõtt tisztelgõ szervezetek, polgárok, illetve Komáromi Kornélia, Vác díszpolgára hozzátartozói is átvették a kegyelet virágait.

Este a Konstantin téren dr. Szontagh Pál történész idézte fel dr. Brusznyai Árpád életét, munkásságát, majd a jelenlévõk elhelyezték a tisztelgõ emlékezés virágait a mártírhalált halt tanár, valamint dr. Rusvay Tibor emléktáblájánál. A Püspöki palotánál a dr. Péteri József emléktábla, illetve a „Világcsodája kereszt” megkoszorúzását Marton Zsolt megemlékezõ beszéde elõzte meg. A váci megyéspüspök szólt az elmúlt század negyvenes éveiben városunk és környéke egyházi életét irányító elõdje tevékenységérõl, részletesen felidézve 1956-os váci visszatérésének megható pillanatait.

A pártoskodástól, széthúzástól mentes méltóságteljes tisztelgõ programon közremûködtek a Váci Civitas Szimfonikus Zenekar rézfúvósai, Molnár Bence és Deli Szófia, a Váci Dunakanyar Színház mûvészei, valamint a Boronkay iskola tanulói: Gubó Liza, Burkódi Mikes, Szekeres Ádám, Bihari Gergely és Baráz Dávid.

Feladó: Városháza

EU pályázatok