címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vácon nem lesz adóemelés

Vácon nem lesz adóemelés

A jogszabályoknak megfelelõen minden év november végéig kell elkészíteni a településeknek a költségvetési koncepciójukat és meghatározni az esetleges adóváltozásokat. Mindez megtörtént Vácon is: hatáskörében eljárva Matkovich Ilona úgy döntött, hogy 2021-ben nem lesz önkormányzati adóemelés városunkban.

A váci polgárok elõtt ismert, hogy a koronavírus által okozott plusz kiadások, továbbá a járvány miatti bevételkiesések mellett a kormányzati elvonások is jelentõsen nehezítették a város idei mûködését. Ráadásul a korábbi években megszokott százmilliós nagyságrendû rendkívüli állami támogatások szinte a nullára történõ lecsökkentése mellett rendre lesöpörték a különbözõ fejlesztési pályázatokra benyújtott váci jelentkezéseket is.

A város költségvetésére erõs negatív hatást gyakorló tényezõk mellett azonban – köszönhetõen a takarékos, átgondolt gazdálkodásnak, a hatékonyságot eredményezõ átszervezéseknek – egy esztendõ alatt is sikerült az elõdök által felhalmozott százmilliós nagyságrendû adósságállományt kezelni. Így lehetõvé vált, hogy Vácon a 2021-es költségvetés adóemelés betervezése nélkül is teljesíthetõvé válik. Az elfogadott adórendelet módosítás csak a magasabb jogszabályoknak való megfelelés, illetve az építményadó és a kommunális adó mentességre vonatkozó szabályok pontosítása érdekében született meg, és nem tartalmaz egyetlen adófajtánál sem emelést.

Különösen figyelemreméltó gazdálkodási eredmény ez akkor, ha megemlítjük, hogy olyan, kormánypártok által kiemelt prioritást élvezõ település, mint például Dunakeszi jelentõs mértékû építményadó emelést hajtott végre, az ottani fideszes polgármester 15 %-kal emelte az építményadót. Vácon a gazdasági és ipari részeken 800-900 Ft/nm volt és marad az építményadó, mely Dunakeszin már 1.250, Veresegyházán 1.500, míg a szintén fideszes vezetésû Esztergomban 1.200 Ft/nm.

Feladó: Városháza

EU pályázatok