címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Fõhajtás az áldozatok emléke elõtt

Fõhajtás az áldozatok emléke elõtt

Idén a vírusjárvány miatt szûk körben, rendhagyó körülmények között tartott megemlékezést Vác Város Önkormányzata a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából.

A tiszteletadáson Fehér Zsolt, az Emberi Kapcsolatok Bizottságának elnöke emlékezõ beszédében felidézte, hogy kutatások alapján körülbelül 100 millió a kommunizmus áldozatainak száma az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek. Vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetõségétõl megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Ezt követõen Inotay Gergely alpolgármester és Fehér Zsolt helyezte el az önkormányzat kegyeleti koszorúját a Rabtemetõ emléktáblájánál.
A tiszteletadáson közremûködött Horváth Éva Sára népdalénekes és Hostyinszki Máté a Madách Gimnázium tanulója.

Az emlékezõ esemény online felvétele február 25-én csütörtökön este 18 órától megtekinthetõ a mûvelõdési központ youtube csatornáján.

(https://www.youtube.com/watch?v=_wJ03UWrNvI9 )

Feladó: Városháza

EU pályázatok