címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Nyílt pályázatok személyi és ingatlan kérdésekben

Nyílt pályázatok személyi és ingatlan kérdésekben

Az áprilisban esedékes szakbizottsági és képviselő-testületi ülésekre is vonatkoztak a különleges jogrend (veszélyhelyzet) korlátozásai, így a döntéshozó grémiumok továbbra sem ülhettek össze. Emiatt ezúttal is a polgármesternek kellett meghoznia a város működéséhez elengedhetetlen döntéseket. Bár a halaszthatatlan ügyekben a munkatervben meghatározott időpontokon kívül is rendre döntés születik, az áprilisra ütemezett határozatok ezúttal is közel félszáz napirendi pontot tettek ki.

Az április 21-i döntéshozatalnál jelen voltak az önkormányzat alpolgármesterei és részt vett azon az aljegyző is. A határozatok tartalmának kialakítása előtt Matkovich Ilona most is kikérte a testületi és szakbizottsági tagok észrevételeit, javaslatait.

A szakbizottságokhoz kötődő főbb döntések
A Főtér frekventált részén lévő, de jobbára kihasználatlan 310 négyzetméteres teraszt, ahol legutóbb a rendszerváltásra emlékező oszlopos installáció volt látható, nyílt pályáztatás útján – kereskedelmi, vendéglátó tevékenységre – bérbeadásra hirdet meg az önkormányzat.

Főzőtanfolyamok szervezését tervező bérlőre lelt a Március 15. tér 27. szám alatti egyik helyiségre nyílt pályáztatással meghirdetett üzlet. Szintén eredményes volt egy, a Széchenyi u. 10-12. alatt található és a jövőben delikát élelmiszerüzletre kivett nem lakás célú helyiségre kiírt nyílt pályázat. A bérlők kérelmére meghozott döntés értelmében mintegy 30 lakásbérleti szerződés időtartama hosszabbodik meg.

A megnövekedett sétányi forgalom miatt, a köztisztaság elősegítése érdekében a város egyik legforgalmasabb területén (a komp közelében, a Duna-parti korzón) négy darab dupla hengeres kézi hulladékgyűjtő kerül kihelyezésre. Itt ezek váltják a pár hete ideiglenes jelleggel kihelyezett műanyag kukákat.

Képviselő-testületi hatáskörű döntések
Négy olyan mezőgazdasági terület vételi szándékát hagyta jóvá a polgármester, amelynek hasznosítása elősegíti a város rendezettségét. Egy Napsugár utcai lakóövezeti telekre pedig értékbecslés készül.
Jóváhagyásra került továbbá a Volánbusz helyi közösségi autóbusz közlekedés lebonyolításáról benyújtott 2020-as beszámolója. Az előterjesztésből kiderült, hogy a cég buszai tavaly a váci helyi járatokon 309 ezer kilométert futottak, ezért a város a költségvetéséből 96 millió forintot fizetett.

Mint ismert, a kormányzati intézkedések miatt várhatóan több mint félmilliárdos bevételkieséssel kell a városnak idén számolni. Az előző (kormánypárti) városvezetés évente rendre többszáz milliós rendkívüli állami támogatást kapott a központi költségvetésből a beadott kérelmére. Ez a segítség aztán tavaly töredékére, pármilliós összegre esett vissza. Ennek ellenére városunk minden pályázati lehetőséget megragad az elvonások kompenzálására, így egy mostani döntés szerint ismét beadja pályázatát az önkormányzatok rendkívüli támogatására.

Két intézmény (Idősek Otthona és Klubja, valamint a Kisvác-Középvárosi Óvoda) intézményvezetőjének határozott idejű megbízatása lejár, a feladatkörre pályázat kerül kiírásra. Lakossági vélemények kikérése és egyeztetések után az elmúlt években jelentősen elhanyagolt deákvári KRESZ-park egy részén a mostani döntés alapján 300 ezer forintért kosárlabdapálya kialakítására kerül sor.

Feladó: Városháza

EU pályázatok