Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

A Pest MRFK nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, mind a bűnmegelőzés, mind a balesetmegelőzés terén. Ezen belül Vác Rendőrkapitánysága úgy gondolja, hogy a kellő időben megkezdett megelőzési tevékenységgel lehet a közlekedés résztvevőinek a gondolkodását irányítani, közlekedési előrelátását fejleszteni.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága együttműködve a Continental Hungária Kft-vel, 2018. június 11-én, hétfőn 9.30 és 12.00 óra között a Magyar Autóklub központi telephelyén (1045 Bp. Berda József utca 15.) sajtótájékoztatót tart a nyári gumit népszerűsítő programjára.
A népszerűsítő program része egy vezetéstechnikai tréningen történő –ingyenes- részvétel, 2018. június 17-én. Ezen a tréningen azok vehetnek részt, akikkel szemben 2018. június 11-14. között, közúti ellenőrzés során, rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merül fel.

Programunk célja a közlekedés biztonságának növelése. A járművek biztonságosabb üzemeltetésére, karbantartására való törekvés.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta úgynevezett „trükkös”bűnelkövetési módszer, amely főként az egyedül élőidős korúakat érinti. Az elkövetők személyesen vagy telefonon keresik fel áldozataikat, ahol kihasználva hiszékenységüket, különböző történetekkel férkőznek a bizalmukba.

Igen gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek adják ki magukat és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás, …stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt kérni.
Az elkövetők attól sem riadnak vissza, hogy rendőrnek adják ki magukat, és a hivatalos jelleget színlelve férkőzzenek be a sértett bizalmába, otthonába. Megtévesztésként hamis igazolványt, vagy igazolványtokot mutatnak fel. Jellemzően nem a jól ismert egyenruhában, hanem úgymond civil, polgári öltözetben jelennek meg.
Nagyon fontos! A rendőrség hivatásos állományú tagja, akár egyenruhás, akár polgári öltözetben végzi munkáját, szolgálati igazolványának felmutatásával tudja magát igazolni! Az igazolványtokban egy plasztik kártya található, melyen a rendőr fényképe, neve és rendfokozata látható.
A fényképes igazolvány mellett található egy szolgálati jelvény, melyen egy 5 számjegyből álló, úgynevezett jelvényszám van feltüntetve. A jelvényszám, mindig egy adott rendőrhöz tartozik, ezalapján bármikor beazonosítható. Amennyiben a jelvényszám helyén a POLICE feliratot olvassa, akkor biztosan csalóval áll szemben!

Ön bármikor kérheti a rendőrt, hogy nevét és jelvényszámát adja meg, ezáltal a már jól ismert segélyhívó számokon 107 és 112 tudja azt ellenőrizni, hogy valóban hivatásos állományú rendőrrel áll szemben!
Az egyenruhát viselő rendőr, ruházatán van feltüntetve a neve, rendfokozata és jelvényszáma!
A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba!
Egy másik gyakori trükkös módszer az "unokázós csalás". A módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot az alábbi színlelt indokokkal.
• Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
• Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
• A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
• Életmentő műtétet kell végrehajtani az unokán, vagy más hozzátartozón.

Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát „rendőrnek” kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset, vagy műtét, ezzel erősítve az idősben azt, hogy mindenképpen segítenie kell.

Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fenti bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait:
• Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
• Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
• Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.
• Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
• Bűncselekmény gyanúja esetén értesítsék a rendőrséget!
Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.
Mit tegyen, ha idegen érkezik?
• Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!
• Az Önhöz becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó, rendőr) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!
• Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek Önnek!

További bűnmegelőzési tanácsok:
 Ismerje meg szomszédjait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára!
 Ha elutazik, kérje meg az Ön mellett lakókat, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját!
 Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna:
Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélykérő számon.

Forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 244 444

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 30., szerda]

Rendőrségi tájékoztató - Közösségi szolgálat a Váci Rendőrkapitányságon

A Váci Rendőrkapitányság lehetőséget biztosít a közösségi szolgálat teljesítésére, bűnmegelőzési feladatok végrehajtásával a középiskolai tanulók számára.
A középiskolákkal megkötött együttműködési megállapodás alapján 4 turnusban 10-10 fő, napi 3 órában, heti 15 óra közösségi szolgálatot teljesítenek.

A program helye:
2600 Vác, Zrínyi Miklós u. 7.

A program ideje:
I. turnus 2018.06.18-06.22.
II. turnus 2018.06.25-06.29.
III. turnus 2018.07.02-07.06.
IV. turnus 2018.07.09-07.13.

A program lebonyolításáért felelős:
Kovács Sándor r. alezredes

Elérhetőség:
Tel.: 06 27/505-600 3507 mellék
Tel.: 06 20/2132454
E-mail: KovacsSa@pest.police.hu

Jelentkezés:
Tel.: 06 27/505-600 3551 mellék

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 25., péntek]

Rendőrök versenyeztek Pest megyében

Budaörsi, dunakeszi és ceglédi rendőr végzett az első helyen.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Csoportja 2018. május 23-án Vácon rendezte meg a szakmai közlekedésrendészeti verseny területi döntőjét karos forgalomirányító, gépkocsizó járőr és motoros járőr kategóriákban. A megmérettetésen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 13 rendőrkapitánysága és 4 autópálya alosztálya delegált versenyzőket. A megnyitón Latorovszky Gábor r. alezredes, a Váci Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a megjelenteket. A KRESZ elméleti és szakmai tesztlapok megválaszolását követően a gyakorlati, vezetéstechnikai tudásukat bizonyíthatták a versenyzők.
A kategóriák legjobbjai képviselhetik majd a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot az idei országos megmérettetésen.
Helyezettek kategóriák szerint:

Karos forgalomirányító kategória nyertesei:
1. Digner István c. r. főtörzsőrmester (Budaörs Rk.)
2. Szabad Krisztina r. törzsőrmester (Szentendre Rk.)
3. Dudás Dániel c. r. törzsőrmester (Vác Rk.)

Gépkocsizó járőr kategória nyertesei:
1. Dinnyés Tibor r. főtörzsőrmester (Dunakeszi Rk.)
2. Lendvai József r. törzsőrmester (Cegléd Rk.)
3. Szatmári András r. főtörzsőrmester (Nagykőrös Rk.)

Motoros járőr kategória nyertesei:
1. Baranyi Ferenc c. r. törzszászlós (Cegléd Rk.)
2. Farkas Máté c. r. törzsőrmester (Dabas Rk.)
3. Palotás Csaba r. törzsőrmester (Dunakeszi Autópálya Alosztály)

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 23., szerda]

A jegyvizsgálót és segítőjét is bántalmazta

A váci rendőrök egy 30 éves dorogi férfi ellen javasolnak vádemelést.

A nyomozás adatai szerint a 30 éves férfi 2017. december 31-én 18 óra körüli időben a Szob, Ipolysági utca 1. szám alatt található vasútállomáson álló személyvonaton a vezető jegyvizsgálót munkakörével összefüggésben hangosan szidalmazta, valamint több alkalommal megkísérelte megütni, illetőleg egy alkalommal lábon rúgta. Miután a jegyvizsgáló felszólította cselekménye befejezésére és a szerelvény elhagyására, a férfi ismét megrúgta a sértettet, majd ezután a segítségére siető utasra is rátámadt, akivel a vasútállomás peronján dulakodott.
A váci rendőrök azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett, valamint közfeladatot ellátó személy támogatója elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki az eljárás során gyanúsítottként.
A nyomozást a Váci Rendőrkapitányság befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Váci Járási Ügyészség részére.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 22., kedd]

Gyermeknap a bűnmegelőzés tükrében

Időpont: 2018. május 27. 10:00-14:00

Helyszín: Vác, TESCO ÁRUHÁZ PARKOLÓ
2600 VÁC, DERES UTCA 2.

10:00-14:00 óráig folyamatosan látogatható:
- Rendőrautó és rendőrmotor bemutató;
- Bűnmegelőzési programok (gyermek foglalkoztatók, játékos feladatok, fejtörők, „részeg szemüveg”);

- Balesetmegelőzési állomás (mini KRESZ pálya, totók);

- Váci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság által felállított füstsátor és emelőkosaras létra;

- Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete egészségvédelmi programja;
- Váci Fegyház és Börtön által kiállított rabszállító autó és berendezett zárka, toborzás;
- Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány örökbe fogadható kutyái;
- Vagyonvédelmi tanácsadás és az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. által felállított stand

10:30: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztály kutyás bemutatója;

11:00: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Műveleti Osztály intézkedéstaktikai bemutatója

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
gyermeknap_plakat_2018.pdf

Rendőrségi hírek [2018. május 14., hétfő]

Eltűnés miatt keressük Ladislav Rigó szlovák állampolgárt

váci rendőrök az állampolgárok segítségét kérik a térben nehezen tájékozódó férfi megtalálásához.

A Váci Rendőrkapitányság 13100/2450/2018. ideiglenes ügyszámon körözési eljárást folytat Ladislav Rigó 33 éves szlovák állampolgár eltűnése miatt.

A jelenlegi adatok szerint a térben nehezen tájékozódó férfi 2018. május 13-án hajnalban szokolyai tartózkodási helyéről ismeretlen helyre távozott és azóta nem adott magáról életjelet. A felkutatására bevezetett intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre.
A férfi körülbelül 185 centiméter magas, vékony testalkatú, haja sötétbarna, gomba formára nyírva, szeme színe barna. Eltűnésekor sötétkék kapucnis kabátot, sötétkék farmernadrágot, szürke-fehér színű sportcipőt viselt, valamint magával vitt egy H&M feliratú, fehér reklámtáskát.

A váci rendőrök kérik, hogy aki az eltűnt személyt felismeri, tartózkodási helyével kapcsolatosan információval rendelkezik, jelentkezzen munkaidőben személyesen a Váci Rendőrkapitányságon (Vác, Zrínyi M. út 7.), vagy hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06 1/236-2883 telefonszámon, továbbá az ingyenesen hívható a 06-80/555-111-es ”Telefontanú” zöldszámát, illetőleg tegyen bejelentést a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

A váci rendőrök rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki gyanúsítottként egy vácrátóti férfit.

A 40 éves férfi 2017. október 15-én Vácrátóton előzetes szóváltást követően egy kerékpárt hozzádobott volt élettársa gépkocsijához, aminek motorház teteje megrongálódott. Az esetről a sértett bejelentést tett a rendőrségen. A rendőrök a férfit gyanúsítottként hallgatták ki. A Váci Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a vácrátóti férfi ellen rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Váci Rendőrkapitányság Vác és Szob város középiskoláiban a fiatalok és az időskorúak védelme érdekében 2018.04.03. és 2018.04.30. között „NAGYSZÜLŐI ÉRTEKEZLET” címmel bűnmegelőzési programot szervez.

A program célja: A fiatalok és az időskorúak bűnmegelőzési célú tájékoztatása a rájuk veszélyt jelentő bűncselekmény típusokról, azok felismeréséről és megelőzésének lehetőségéről. A fiatalok és az időskorúak (nagyszülők és unokák, szomszéd néni vagy bácsi) együttes részvételével speciális korosztályfüggő előadás, melyet a másik korcsoport is meghallgat. A hallottak alapján megismerik a káros hatásokat, veszélyeket. A későbbiekben saját és az ellentétes korosztályok védelme érdekében képesek lesznek felismerni és tenni ellene.

A program a társadalmilag előnyös és elvárt, mivel a korosztályok közötti valamint a családi kapcsolatok erősítését is szem előtt tartja a bűnmegelőzés mellett.

A célok elérése érdekében a középiskolákkal együttműködve az iskolákban „NAGYSZÜLŐI ÉRTEKEZLETET” szervezünk ahol a diákok és a nagyszülők együtt hallgatják meg az előadásokat. A tájékoztatót követően 3 héten keresztül, heti 1 alkalommal, minimum 1 órában a tanulók meglátogatják a nagyszülőket, amikor segítenek nekik és beszélgetnek egymással, felhasználva a megszerzett bűnmegelőzési ismereteket.

A program végrehajtására a középiskolások számára kötelező 50 óra közösségi szolgálat keretében kerül sor, a váci Bernáth Kálmán Református Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola, Madách Imre Gimnázium, Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakközépiskola és Zenei Alapfokú művészeti Iskola, VM KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium. A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma, I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma, Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Király Endre Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája valamint a szobi Szent László Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal megkötött együttműködési megállapodás alapján.

A program lebonyolításáért felelős: Kovács Sándor r.alezredes
Elérthetőség: Tel.: 0627/505-600 3507 mellék
Tel.: 0620/2132454
E-mail: KovacsSa@pest.police.hu

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

A Váci Rendőrkapitányságon indult eljárás orvvadászat bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy nagymarosi férfi ellen.

A nyomozás adatai szerint a 49 éves férfi 2018. március 25. előtti időszakban Nagymaroson a Foglár-Gesztenyés dűlőben jogosulatlan vadásztevékenységet folytatott. A legutóbbi, illegálisan elejtett vaddisznó íjjal történő kilövését követően a rendőrök a férfit elfogták, majd a végrehajtott házkutatás során a gyanú szerint bűncselekmény elkövetéséből származó vadhúst, valamint a vadászathoz használt eszközöket foglaltak le.

A váci rendőrök előállítását követően gyanúsítottként hallgatták ki a férfit.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság