Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Hamarosan beköszönt a nyár, elkezdődnek a nagy tömegeket vonzó rendezvények, fesztiválok. A biztonságos szórakozásérdekében érdemes pár alapszabályt betartani:

-Mindig olyan társasággal menjen szórakozni, akikben megbízik!
-Soha ne hagyja őrizetlenül poharát!
-Ha valamilyen tiltott szerrel kínálják, mondjon nemet, és hagyja ott a társaságot!
-Amennyiben lehetősége van rá, ne menjen egyedül haza!
-Hazafelé vezető úton kerülje a parkokat, sötét, kietlen helyeket!
-Ha lehetősége van rá, taxival szervezze meg a hazafelé vezető utat, de ne az utcán intse le, telefonon rendelje meg a későbbi visszaellenőrizhetőség miatt!

Értékeinek megóvása érdekében az alábbi tanácsokat adjuk:

-Táskáját ne hagyja őrizetlenül, értékeivel ne hivalkodjon!
-Hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. Ezeket a táskákat, a zseblopások elkerülése érdekében érdemes a testünk előtt viselni!
-Kizárólag annyi készpénzt, illetve értéket vigyen magával amennyi feltétlen szükséges!
-A táskában az okmányokat, pénztárcát, mobiltelefont célszerű egymástól elkülönítve tárolni, ezzel is megnehezítve a tolvajok dolgát.
-Iratait lehetőleg ne a pénztárcájában, bankkártyáit ne a hozzá tartozó pin kóddal együtt tárolja!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Egy váci üzletben keveredett szóváltásba egy nő az üzletvezetővel, ami után dühében több berendezésben és termékben is kárt tett. Vádemelést javasolnak ellene.

A Váci Rendőrkapitányságon indult eljárás garázdaság vétség, valamint rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy váci nő ellen.

A nyomozás adatai szerint a 31 éves nő 2018. április 18-án délután ment be egy váci drogériába, ahol egy ideig vásárlási szándékot színlelt, majd szóváltásba keveredett az őt figyelő üzletvezetővel, akit ezek után bántalmazott. Az üzlet vezetője ezután abból a célból, hogy a nőt az időközben értesített rendőrök kiérkezéséig visszatartsa, bezárta a drogéria ajtaját. Ennek hatására a nő bedühödött, és előbb egy gyermekek részére kialakított bevásárlókocsival ütlegelte az ajtó üvegét, valamint az üzletvezetőt is megkísérelte újra bántalmazni, majd mérgében több terméket leborított a polcokról. Cselekményével összességében több mint kétszázezer forint kárt okozott.
A nőt a helyszínre érkező rendőrök a Váci Rendőrkapitányságra előállították, majd a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki az esettel összefüggésben.

A gyanúsított ellen indított nyomozást a váci rendőrök a napokban befejezték és az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldték a Váci Járási Ügyészség részére.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Előzetes letartóztatásba került az a férfi, akit a váci rendőrök Pencen, kábítószer eladás közben értek tetten.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Váci Rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy penci férfi ellen.

A 28 éves gyanúsítottat a váci rendőrök érték tetten 2018. június 14-én este Penc belterületén, amint éppen kábítószert értékesített egy vevőjének. Lakhelyén kábítószergyanús anyagokat és a drog terjesztéséhez, porciózásához használatos kellékeket is foglaltak le a nyomozók.

A penci férfit a rendőrök előállítását követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2018. június 17-én elrendelt.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. június 14., csütörtök]

Csalás miatt keresik a grafikán látható férfit

A váci rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen tettes azonosításához.

A Váci Rendőrkapitányságon indult eljárás a 13100/950/2018. bűnügyi számon csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
A nyomozás adatai szerint egy férfi 2018. június 5-én délelőtt megjelent a sértett váci lakásánál, ahol magát rendőrnek kiadva őt megtévesztette, majd közel kétszázezer forint kicsalását követően távozott a helyszínről. A nyomozók gyanúja szerint a férfi több váci helyszínen is megpróbált hasonló módon pénzt szerezni.
A jelenleg még ismeretlen tettesről grafika készült, emellett a következő személyleírás áll rendelkezésre: 45-50 év körüli férfi, aki körülbelül 175 cm. magas, zömök, pocakos testalkatú, körülbelül 100-110 kg. testsúlyú. Haja barna színű és rövidre nyírt, arca kerek, arcszőrzetet nem visel. Hangja mély, beszéde gyors tempójú, hadar.
A cselekmények elkövetésekor világos- vagy sötétkék színű öltönyt és kék vagy fehér színű mintás inget viselt, napszemüvegét fejtetőre tolva hordta.

A váci rendőrök kérik, hogy aki a grafikán látható férfit felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen munkaidőben személyesen a Váci Rendőrkapitányságon (2600 Vác, Zrínyi M. út 7.), illetve névtelensége megőrzése mellett hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-01-236-2883-as telefonszámon vagy az ingyenesen hívható a 06-80/555-111-es ”Telefontanú” zöldszámát, továbbá tegyen bejelentést a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

A Pest MRFK nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, mind a bűnmegelőzés, mind a balesetmegelőzés terén. Ezen belül Vác Rendőrkapitánysága úgy gondolja, hogy a kellő időben megkezdett megelőzési tevékenységgel lehet a közlekedés résztvevőinek a gondolkodását irányítani, közlekedési előrelátását fejleszteni.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága együttműködve a Continental Hungária Kft-vel, 2018. június 11-én, hétfőn 9.30 és 12.00 óra között a Magyar Autóklub központi telephelyén (1045 Bp. Berda József utca 15.) sajtótájékoztatót tart a nyári gumit népszerűsítő programjára.
A népszerűsítő program része egy vezetéstechnikai tréningen történő –ingyenes- részvétel, 2018. június 17-én. Ezen a tréningen azok vehetnek részt, akikkel szemben 2018. június 11-14. között, közúti ellenőrzés során, rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merül fel.

Programunk célja a közlekedés biztonságának növelése. A járművek biztonságosabb üzemeltetésére, karbantartására való törekvés.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Mindennapjaink jelenségévé vált az a fajta úgynevezett „trükkös”bűnelkövetési módszer, amely főként az egyedül élőidős korúakat érinti. Az elkövetők személyesen vagy telefonon keresik fel áldozataikat, ahol kihasználva hiszékenységüket, különböző történetekkel férkőznek a bizalmukba.

Igen gyakori a trükkös csalások esetében, hogy az elkövetők különféle szolgáltatók munkatársainak vagy hivatalos személynek adják ki magukat és hihetőnek tűnő magyarázatokkal, kérésekkel (ELMŰ, vízóra leolvasás, gázóra leolvasás, …stb.) próbálnak a sértett bizalmába férkőzni, bejutni a lakásba vagy pénzváltás ürügyén nagyobb összegű készpénzt kérni.
Az elkövetők attól sem riadnak vissza, hogy rendőrnek adják ki magukat, és a hivatalos jelleget színlelve férkőzzenek be a sértett bizalmába, otthonába. Megtévesztésként hamis igazolványt, vagy igazolványtokot mutatnak fel. Jellemzően nem a jól ismert egyenruhában, hanem úgymond civil, polgári öltözetben jelennek meg.
Nagyon fontos! A rendőrség hivatásos állományú tagja, akár egyenruhás, akár polgári öltözetben végzi munkáját, szolgálati igazolványának felmutatásával tudja magát igazolni! Az igazolványtokban egy plasztik kártya található, melyen a rendőr fényképe, neve és rendfokozata látható.
A fényképes igazolvány mellett található egy szolgálati jelvény, melyen egy 5 számjegyből álló, úgynevezett jelvényszám van feltüntetve. A jelvényszám, mindig egy adott rendőrhöz tartozik, ezalapján bármikor beazonosítható. Amennyiben a jelvényszám helyén a POLICE feliratot olvassa, akkor biztosan csalóval áll szemben!

Ön bármikor kérheti a rendőrt, hogy nevét és jelvényszámát adja meg, ezáltal a már jól ismert segélyhívó számokon 107 és 112 tudja azt ellenőrizni, hogy valóban hivatásos állományú rendőrrel áll szemben!
Az egyenruhát viselő rendőr, ruházatán van feltüntetve a neve, rendfokozata és jelvényszáma!
A legfontosabb, hogy óvakodjunk az idegenektől, és ne engedjük be őket lakásunkba!
Egy másik gyakori trükkös módszer az "unokázós csalás". A módszer lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban felhívják a kiszemelt áldozatot az alábbi színlelt indokokkal.
• Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
• Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
• A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
• Életmentő műtétet kell végrehajtani az unokán, vagy más hozzátartozón.

Nagyon gyakran a telefonhoz hívnak egy magát „rendőrnek” kiadó személyt is, aki megerősíti az időset abban, hogy valóban megtörtént a baleset, vagy műtét, ezzel erősítve az idősben azt, hogy mindenképpen segítenie kell.

Ezekkel az ürügyekkel ráveszik a gyanútlan idős embert arra, hogy minden pénzt, ékszert, értéket átadjon a telefon után nem sokkal érkező közvetítőnek, aki elhiteti magáról, hogy jó barát, ismerős, és már viszi is a zsákmányt.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fenti bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait:
• Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
• Ne bízzanak meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
• Ha gyanús telefonhívást kapnak, haladéktalanul vegyék fel a kapcsolatot unokájukkal, hozzátartozójukkal, mert ezzel tudják ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.
• Soha ne adjanak át pénzt, vagy más értéket idegenek számára!
• Bűncselekmény gyanúja esetén értesítsék a rendőrséget!
Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.
Mit tegyen, ha idegen érkezik?
• Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül egyetlen pillanatra sem!
• Az Önhöz becsengető idegenekkel kapcsolatban mindig legyen óvatos! Előfordul, hogy hivatalos vagy hasonló személynek (postás, újságos, szerelő, díjbeszedő, mérőóra-leolvasó, rendőr) adják ki magukat csalók, vagy házaló árusként, bajba jutott személyként segítséget kérve próbálnak bejutni a lakásokba!
• Idegen kérésére ne váltson pénzt, és legyen óvatos, ha nagy címletű pénzből kell visszaadnia, nehogy hamis bankjeggyel fizessenek Önnek!

További bűnmegelőzési tanácsok:
 Ismerje meg szomszédjait, és kölcsönösen figyeljenek egymásra, a ház, az utca és a környék biztonságára!
 Ha elutazik, kérje meg az Ön mellett lakókat, hogy ügyeljenek a lakására, ürítsék a postaládáját!
 Használják ki a közösség erejét a biztonságuk növelése érdekében!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna:
Kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget a bárhonnan ingyenesen hívható 107 vagy 112 segélykérő számon.

Forduljon bizalommal és hívja az Áldozatsegítő Szolgálat ingyenesen hívható zöld számát: 06 80 244 444

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 30., szerda]

Rendőrségi tájékoztató - Közösségi szolgálat a Váci Rendőrkapitányságon

A Váci Rendőrkapitányság lehetőséget biztosít a közösségi szolgálat teljesítésére, bűnmegelőzési feladatok végrehajtásával a középiskolai tanulók számára.
A középiskolákkal megkötött együttműködési megállapodás alapján 4 turnusban 10-10 fő, napi 3 órában, heti 15 óra közösségi szolgálatot teljesítenek.

A program helye:
2600 Vác, Zrínyi Miklós u. 7.

A program ideje:
I. turnus 2018.06.18-06.22.
II. turnus 2018.06.25-06.29.
III. turnus 2018.07.02-07.06.
IV. turnus 2018.07.09-07.13.

A program lebonyolításáért felelős:
Kovács Sándor r. alezredes

Elérhetőség:
Tel.: 06 27/505-600 3507 mellék
Tel.: 06 20/2132454
E-mail: KovacsSa@pest.police.hu

Jelentkezés:
Tel.: 06 27/505-600 3551 mellék

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 25., péntek]

Rendőrök versenyeztek Pest megyében

Budaörsi, dunakeszi és ceglédi rendőr végzett az első helyen.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Csoportja 2018. május 23-án Vácon rendezte meg a szakmai közlekedésrendészeti verseny területi döntőjét karos forgalomirányító, gépkocsizó járőr és motoros járőr kategóriákban. A megmérettetésen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 13 rendőrkapitánysága és 4 autópálya alosztálya delegált versenyzőket. A megnyitón Latorovszky Gábor r. alezredes, a Váci Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a megjelenteket. A KRESZ elméleti és szakmai tesztlapok megválaszolását követően a gyakorlati, vezetéstechnikai tudásukat bizonyíthatták a versenyzők.
A kategóriák legjobbjai képviselhetik majd a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot az idei országos megmérettetésen.
Helyezettek kategóriák szerint:

Karos forgalomirányító kategória nyertesei:
1. Digner István c. r. főtörzsőrmester (Budaörs Rk.)
2. Szabad Krisztina r. törzsőrmester (Szentendre Rk.)
3. Dudás Dániel c. r. törzsőrmester (Vác Rk.)

Gépkocsizó járőr kategória nyertesei:
1. Dinnyés Tibor r. főtörzsőrmester (Dunakeszi Rk.)
2. Lendvai József r. törzsőrmester (Cegléd Rk.)
3. Szatmári András r. főtörzsőrmester (Nagykőrös Rk.)

Motoros járőr kategória nyertesei:
1. Baranyi Ferenc c. r. törzszászlós (Cegléd Rk.)
2. Farkas Máté c. r. törzsőrmester (Dabas Rk.)
3. Palotás Csaba r. törzsőrmester (Dunakeszi Autópálya Alosztály)

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 23., szerda]

A jegyvizsgálót és segítőjét is bántalmazta

A váci rendőrök egy 30 éves dorogi férfi ellen javasolnak vádemelést.

A nyomozás adatai szerint a 30 éves férfi 2017. december 31-én 18 óra körüli időben a Szob, Ipolysági utca 1. szám alatt található vasútállomáson álló személyvonaton a vezető jegyvizsgálót munkakörével összefüggésben hangosan szidalmazta, valamint több alkalommal megkísérelte megütni, illetőleg egy alkalommal lábon rúgta. Miután a jegyvizsgáló felszólította cselekménye befejezésére és a szerelvény elhagyására, a férfi ismét megrúgta a sértettet, majd ezután a segítségére siető utasra is rátámadt, akivel a vasútállomás peronján dulakodott.
A váci rendőrök azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett, valamint közfeladatot ellátó személy támogatója elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki az eljárás során gyanúsítottként.
A nyomozást a Váci Rendőrkapitányság befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Váci Járási Ügyészség részére.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. május 22., kedd]

Gyermeknap a bűnmegelőzés tükrében

Időpont: 2018. május 27. 10:00-14:00

Helyszín: Vác, TESCO ÁRUHÁZ PARKOLÓ
2600 VÁC, DERES UTCA 2.

10:00-14:00 óráig folyamatosan látogatható:
- Rendőrautó és rendőrmotor bemutató;
- Bűnmegelőzési programok (gyermek foglalkoztatók, játékos feladatok, fejtörők, „részeg szemüveg”);

- Balesetmegelőzési állomás (mini KRESZ pálya, totók);

- Váci Hivatásos Tűzoltóparancsnokság által felállított füstsátor és emelőkosaras létra;

- Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete egészségvédelmi programja;
- Váci Fegyház és Börtön által kiállított rabszállító autó és berendezett zárka, toborzás;
- Zöld Menedék Állatvédő Alapítvány örökbe fogadható kutyái;
- Vagyonvédelmi tanácsadás és az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. által felállított stand

10:30: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztály kutyás bemutatója;

11:00: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Műveleti Osztály intézkedéstaktikai bemutatója

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
gyermeknap_plakat_2018.pdf