címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 19. | kedd
József és Bánk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

ÓVJA SZEMÉLYES- ÉS BANKI ADATAIT, NE VÁLJON ÁLDOZATTÁ!

ÓVJA SZEMÉLYES- ÉS BANKI ADATAIT,  NE VÁLJON ÁLDOZATTÁ!

Az internet terjedésével együtt az internetes bûnözés is növekszik, új típusú elkövetési magatartások jelennek meg, melyek célja információk, adatok megszerzése és ezen keresztül anyagi haszonszerzés. Az internetes károkozás egyik tipikus módja az adathalászat, melynek célja személyes- és banki adatok megszerzése.

MI AZ ADATHALÁSZAT?

Egyfajta pszichológiai manipuláció, mely során a csalók megtévesztõ e-mail, vagy egyéb szöveges üzenet küldésével próbálnak meg hozzáférni a címzett adataihoz. Az üzenetben megbízható partnerként állítják be magukat a küldõk. Jellemzõen hivatalos szervek, bankok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak, online fizetési szolgáltatók, vagy közüzemi szolgáltatók nevével visszaélve próbálnak a felhasználók bizalmába férkõzni.

A kapott üzenetben a címzettet arra próbálják rávenni, hogy egy hivatkozásra kattintva lépjen be egy megbízható cég honlapjához megszólalásig hasonlító weblapra, amit a csalók üzemeltetnek. (Ilyen felhívás lehet áru vételárának visszafizetése, adóvisszatérítés, elmaradt számla befizetése, vagy on-line nyereményjáték.) Ezen az oldalon személyes adatokat (születési idõ, igazolvány szám, lakcím) vagy banki adatokat (számlaszám, bankkártya szám, lejárati idõ, CVV kódot, netbank belépési adatok) kérnek a felhasználótól. A megszerzett adatokkal késõbbiekben visszaélnek, vagyoni károkat okoznak.


MIKOR GYANAKODJON?

• a küldõ cég hivatalos e-mail címe helyett privát címrõl érkezik a levél
• nem állunk kapcsolatban a szolgáltatóval
• a megszólítás általános, nem szerepel benne név, esetleg az hivatalos levélhez nem illõ formában történik (pl.: Helló)
• szöveg helyesírási hibákat tartalmaz, a megfogalmazás magyartalan
• a megadott linkre kattintva a címsorban a cég eredeti webcímétõl eltérõ cím jelenik meg (esetenként nagyon hasonló, de nem egyezõ cím)
• Az URL-címben a https:// helyett http:// szerepel, vagyis az oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal, az oldal és a gép közötti kommunikáció nem titkosított. (A böngészõk a tanúsítvánnyal rendelkezõ oldalakat általában kis lakattal, vagy zöld színnel jelzik.)

HOGYAN KERÜLHETI EL, HOGY ÁLDOZATTÁ VÁLJON?

• Mindig ellenõrizze, hogy kitõl érkezett az e-mail!
• Weboldalt ne felkínált hivatkozásból (link) nyisson meg, hanem keresse fel az Ön által ismert felhasználói felületet!
• A bankok nem kérnek e-mailben adatokat, hivatalos szervek pedig Ügyfélkapun keresztül kezdeményezik a kapcsolatfelvételt. Ezt mindig tartsa szem elõtt!
• Online történõ banki tranzakciónál mindig gyõzõdjön meg arról, hogy valóban egy bank által üzemeltetett oldalon adja-e meg az adatokat!
• Felhasználó nevet, jelszót és személyes adatot csak tanúsítvánnyal rendelkezõ webhelyen adjon meg (Https:// elõtaggal jelzett oldalon).

Feladó: Váci Rendõrkapitányság

EU pályázatok