Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Rendőrségi hírek [2018. szeptember 4., kedd]

ELŐSZÖR ÜTÖTT, AZTÁN SZÚRT

A Váci Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát.

A nyomozás adatai szerint a 22 éves férfi 2017. április 8-án 21 óra körül Szob, Dózsa György úton található családi ház előtt az utcán összeverekedett egy 20 éves helyi férfival. A verekedésnek az ingatlanban lakók vetettek véget, amelynek során a gyanúsított egy 42 éves férfit egy késsel mellkason szúrt. A sértett a szúrás következtében – az elsődleges orvosi vélemény szerint - nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett. Az esetről történt bejelentést követően a rendőrök a férfit a helyszínen elfogták és a Váci Rendőrkapitányságra előállították. A nyomozók a 22 éves férfit garázdaság vétség és súlyos testi sértés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették.

A nyomozás vizsgálati szakaszában a Váci Rendőrkapitányság a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az iratokat átadta az ügyészségnek.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. augusztus 28., kedd]

ÓVJA SZEMÉLYES- ÉS BANKI ADATAIT, NE VÁLJON ÁLDOZATTÁ!

Az internet terjedésével együtt az internetes bűnözés is növekszik, új típusú elkövetési magatartások jelennek meg, melyek célja információk, adatok megszerzése és ezen keresztül anyagi haszonszerzés. Az internetes károkozás egyik tipikus módja az adathalászat, melynek célja személyes- és banki adatok megszerzése.

MI AZ ADATHALÁSZAT?

Egyfajta pszichológiai manipuláció, mely során a csalók megtévesztő e-mail, vagy egyéb szöveges üzenet küldésével próbálnak meg hozzáférni a címzett adataihoz. Az üzenetben megbízható partnerként állítják be magukat a küldők. Jellemzően hivatalos szervek, bankok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak, online fizetési szolgáltatók, vagy közüzemi szolgáltatók nevével visszaélve próbálnak a felhasználók bizalmába férkőzni.

A kapott üzenetben a címzettet arra próbálják rávenni, hogy egy hivatkozásra kattintva lépjen be egy megbízható cég honlapjához megszólalásig hasonlító weblapra, amit a csalók üzemeltetnek. (Ilyen felhívás lehet áru vételárának visszafizetése, adóvisszatérítés, elmaradt számla befizetése, vagy on-line nyereményjáték.) Ezen az oldalon személyes adatokat (születési idő, igazolvány szám, lakcím) vagy banki adatokat (számlaszám, bankkártya szám, lejárati idő, CVV kódot, netbank belépési adatok) kérnek a felhasználótól. A megszerzett adatokkal későbbiekben visszaélnek, vagyoni károkat okoznak.


MIKOR GYANAKODJON?

• a küldő cég hivatalos e-mail címe helyett privát címről érkezik a levél
• nem állunk kapcsolatban a szolgáltatóval
• a megszólítás általános, nem szerepel benne név, esetleg az hivatalos levélhez nem illő formában történik (pl.: Helló)
• szöveg helyesírási hibákat tartalmaz, a megfogalmazás magyartalan
• a megadott linkre kattintva a címsorban a cég eredeti webcímétől eltérő cím jelenik meg (esetenként nagyon hasonló, de nem egyező cím)
• Az URL-címben a https:// helyett http:// szerepel, vagyis az oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal, az oldal és a gép közötti kommunikáció nem titkosított. (A böngészők a tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat általában kis lakattal, vagy zöld színnel jelzik.)

HOGYAN KERÜLHETI EL, HOGY ÁLDOZATTÁ VÁLJON?

• Mindig ellenőrizze, hogy kitől érkezett az e-mail!
• Weboldalt ne felkínált hivatkozásból (link) nyisson meg, hanem keresse fel az Ön által ismert felhasználói felületet!
• A bankok nem kérnek e-mailben adatokat, hivatalos szervek pedig Ügyfélkapun keresztül kezdeményezik a kapcsolatfelvételt. Ezt mindig tartsa szem előtt!
• Online történő banki tranzakciónál mindig győződjön meg arról, hogy valóban egy bank által üzemeltetett oldalon adja-e meg az adatokat!
• Felhasználó nevet, jelszót és személyes adatot csak tanúsítvánnyal rendelkező webhelyen adjon meg (Https:// előtaggal jelzett oldalon).

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. augusztus 24., péntek]

BikeSafe regisztráció és vagyonvédelmi tanácsadás!

Regisztrálja kerékpárját a BikeSafe rendszerben ingyenesen a rendőrségi regisztrációs pontok valamelyikén!

A programról részletes tájékoztatás található:
www.bikesafe.hu oldalon

Mikor és hol találja meg regisztrációs pontjainkat?

-2018.08.28-án 14:00-17:00 között Nagymaros, Fő téren
-2018.08.29-én 14:00-17:00 között Vác, Március 15. téren
-2018.08.30-án 10:00-13:00 között Vác, Duna-part (Zenepavilon)

Regisztrációra hozza magával:
-kerékpárját (amennyiben rendelkezik vele, a kerékpár számláit is)
-fényképes igazolványát

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Nyári időszak a pihenés, a szórakozás ideje. Ezekben a hónapokban hajlamosak vagyunk könnyelműen kezelni az értéktárgyainkat, de ne felejtsük el: a tolvajok nyáron sem mennek szabadságra!

A nyári időszakban a strandok, idegenforgalmilag frekventált területek a tolvajok kedvelt vadászterületei, hiszen nagy tömegben el tudnak vegyülni, és nem feltűnő, ha felemelnek a földről egy táskát. Az elkövetők nem válogatósak: minden értéktárgyat eltulajdonítanak, amire lehetőségük van (telefont, pénztárcát, órát). Az anyagi káron felül pedig rendkívüli bosszúságot is okoznak, hiszen az eltulajdonított okmányok pótlása sok fáradságot és időt vesz igénybe.
Ezek az esetek könnyen elkerülhetők egy kis odafigyeléssel! Legjobb védekezés a megelőzés!

A részletes tájékoztató a csatolt dokumentumban olvasható.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
nyari_biztonsag.pdf

Vasárnap Verőcén a járőrök szabadítottak ki egy nőt egy bezárt autóból, ahova a váci rendőrök gyanúja szerint ismerőse zárta be a sértettet.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy hölgy kért telefonon segítséget a rendőrségtől 2018. július 29-én délben, aki elmondása szerint átforrósodott autójában tartózkodott és annak zárt ajtajait nem tudta kinyitni. A Verőcei Rendőrőrs járőrei rövid idő elteltével Verőce belterületén megtalálták az autót, majd annak egyik ablakát betörve, kisegítették a hölgyet a forró utastérből.

A rendelkezésre álló adatok alapján bűncselekmény gyanúja merült fel az esettel összefüggésben. A Váci Rendőrkapitányságon egy 24 éves férfival szemben indult eljárás személyi szabadság megsértése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A férfi az eljárás jelenlegi szakaszában szabadlábon védekezik.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Rendőrségi hírek [2018. július 23., hétfő]

RENDŐRSÉGI FELHÍVÁS! OTTHONA BIZTONSÁGÁÉRT ÖN TEHET A LEGTÖBBET!

„Az én váram, az én házam!”

A betörők a családi házakat, sorházakat részesítik előnyben. A betörő számára elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyenek szemtanúk. Az értékes zsákmány megszerzésének reménye mellett nagyon fontos szempont a könnyű bejutás és menekülés is!

Az elkövetőnél további mérlegelési szempont az, hogy van e kamera felszerelve, van e kutya a lakásban. A betörők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be az épületbe. A leggyengébb pontot keresik meg, legyen az akár egy kisméretű ablak, régi zárral ellátott ajtó. Nyári nagy melegben, a nyitott ablakok esetében a szúnyogháló csak a rovarok ellen véd, a betörőt nem tartja vissza.

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség és kár előzhető meg!

A nyílászárók képezik a behatolási pontok meghatározó hányadát, ezért szükséges az első és hátsó ajtók, ablakok megerősítése! Az ablakra szerelt törésvédelmi fólia láthatatlan védelmet biztosít.

Az ajtólap, ajtótok, pánt, zárszerkezet megerősítése acéllemezzel, fémrács szerkezet kialakításával lehetséges. Az ajtó befeszítés ellen hatékony védekezés a hevederzár, amennyiben az megfelelően van kialakítva, lehetőleg falba záródik és jó minőségű a zárszerkezet.

Fontos szempont, hogy az ajtó több ponton záródjon!

A biztonságot nagymértékben fokozza az elektronikus jelző-riasztó berendezés kiépítése. Fontos, hogyha kamera rendszert szereltet fel, folyamatosan ellenőrizze és tartsa karban a rendszert.
Az elkövető azonosításában, elfogásában jelentős szerepe van!!!

Fontos! Az okostelefonok, közösségi oldalak terjedésével újabb veszélyek is leselkednek, amelyek korábban nem voltak jellemzőek. A betörők naprakész információkat kaphatnak azon közösségi oldal felhasználóitól, akik valós idejű (úgynevezett realtime) megosztásokkal tudatják a nagyvilággal, hogy hol tartózkodnak (nyaralás, kirándulás) vagyis hosszabb ideig üres a házuk, lakásuk. A lakóingatlanban készített fotók pontos képet adnak az adott személy vagyoni helyzetéről is.

• Figyeljen szomszédaira, és a lakókörnyezetébe látogató idegenekre is! Egy esetlegesen bekövetkező bűncselekmény felderítésében nagyon fontos, hogy mit látott, hallott.
• Minél több információt, adatot (pl.: ruházat, testmagasság, pontos időpont, rendszám vagy rendszám töredék) tud megjegyezni, annál nagyobb az esély a további bűncselekmény megelőzésére és az elkövető felderítésére!
• Értesítse a lakóközösséget, hogy minél többen figyelhessenek, hisz több szem többet lát!

Értéktárgyairól készítsen fényképes, úgynevezett értéklistát!
Fotózza le, és rögzítse az értéklistában: például műszaki cikkeit és azok gyári számát, jótállási jegyeit, mobiltelefonjának IMEI számát, ékszereit.
Segítse a munkánkat!

Amennyiben betörést észlel lakóotthonában, lehetőség szerint ne változtasson semmit a helyszínen (ne kezdjen el takarítani, mert ezzel a nyomok rögzítését akadályozza).

Haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112 ingyenes segélyhívó számokon!

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

A váci rendőrök a lakosság segítségét kérik egy ismeretlen férfi azonosításához.

A Váci Rendőrkapitányság folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a 13100/975/2018. bűnügyi számon jogtalan elsajátítás vétség elkövetésének gyanúja miatt.

A rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen férfi 2018. június 7-én 19 óra 26 perc körül a Vác, Rákóczi úton található parkolóban a sértett által elhagyott pénztárcát a benne lévő készpénzzel együtt eltulajdonította. Az ismeretlen férfi 20-25 év körüli, körülbelül 180 centiméter magas, átlagos testalkatú, rövid barna hajú. A bűncselekmény elkövetésekor szürke színű sportcipőt, rózsaszín rövidnadrágot és szürke pólót viselt.

A feltételezett elkövetőről egy térfigyelő kamera felvételt készített.

A váci rendőrök kérik, hogy aki a képen látható férfit felismeri, vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban bármilyen információval rendelkezik jelentkezzen személyesen a Váci Rendőrkapitányságon (Vác, Zrínyi Miklós utca 7. szám), vagy hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1/236-2883-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést az ingyenesen hívható a 06/80/555-111-es „Telefontanú” zöldszámán vagy a 107-es, 112-es központi segélyhívó számok valamelyikén.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Hamarosan beköszönt a nyár, elkezdődnek a nagy tömegeket vonzó rendezvények, fesztiválok. A biztonságos szórakozásérdekében érdemes pár alapszabályt betartani:

-Mindig olyan társasággal menjen szórakozni, akikben megbízik!
-Soha ne hagyja őrizetlenül poharát!
-Ha valamilyen tiltott szerrel kínálják, mondjon nemet, és hagyja ott a társaságot!
-Amennyiben lehetősége van rá, ne menjen egyedül haza!
-Hazafelé vezető úton kerülje a parkokat, sötét, kietlen helyeket!
-Ha lehetősége van rá, taxival szervezze meg a hazafelé vezető utat, de ne az utcán intse le, telefonon rendelje meg a későbbi visszaellenőrizhetőség miatt!

Értékeinek megóvása érdekében az alábbi tanácsokat adjuk:

-Táskáját ne hagyja őrizetlenül, értékeivel ne hivalkodjon!
-Hátizsákok, vállra akasztható táskák egy koncerten nem biztonságosak. Ezeket a táskákat, a zseblopások elkerülése érdekében érdemes a testünk előtt viselni!
-Kizárólag annyi készpénzt, illetve értéket vigyen magával amennyi feltétlen szükséges!
-A táskában az okmányokat, pénztárcát, mobiltelefont célszerű egymástól elkülönítve tárolni, ezzel is megnehezítve a tolvajok dolgát.
-Iratait lehetőleg ne a pénztárcájában, bankkártyáit ne a hozzá tartozó pin kóddal együtt tárolja!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívószámon.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Egy váci üzletben keveredett szóváltásba egy nő az üzletvezetővel, ami után dühében több berendezésben és termékben is kárt tett. Vádemelést javasolnak ellene.

A Váci Rendőrkapitányságon indult eljárás garázdaság vétség, valamint rongálás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy váci nő ellen.

A nyomozás adatai szerint a 31 éves nő 2018. április 18-án délután ment be egy váci drogériába, ahol egy ideig vásárlási szándékot színlelt, majd szóváltásba keveredett az őt figyelő üzletvezetővel, akit ezek után bántalmazott. Az üzlet vezetője ezután abból a célból, hogy a nőt az időközben értesített rendőrök kiérkezéséig visszatartsa, bezárta a drogéria ajtaját. Ennek hatására a nő bedühödött, és előbb egy gyermekek részére kialakított bevásárlókocsival ütlegelte az ajtó üvegét, valamint az üzletvezetőt is megkísérelte újra bántalmazni, majd mérgében több terméket leborított a polcokról. Cselekményével összességében több mint kétszázezer forint kárt okozott.
A nőt a helyszínre érkező rendőrök a Váci Rendőrkapitányságra előállították, majd a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki az esettel összefüggésben.

A gyanúsított ellen indított nyomozást a váci rendőrök a napokban befejezték és az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldték a Váci Járási Ügyészség részére.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Előzetes letartóztatásba került az a férfi, akit a váci rendőrök Pencen, kábítószer eladás közben értek tetten.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Váci Rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást egy penci férfi ellen.

A 28 éves gyanúsítottat a váci rendőrök érték tetten 2018. június 14-én este Penc belterületén, amint éppen kábítószert értékesített egy vevőjének. Lakhelyén kábítószergyanús anyagokat és a drog terjesztéséhez, porciózásához használatos kellékeket is foglaltak le a nyomozók.

A penci férfit a rendőrök előállítását követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2018. június 17-én elrendelt.

Feladó: Váci Rendőrkapitányság