címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

NE VÁLJON KÜLFÖLDI TELEFONOS CSALÓK ÁLDOZATÁVÁ!

NE VÁLJON KÜLFÖLDI TELEFONOS CSALÓK ÁLDOZATÁVÁ!

Az ún. Wangiri-típusú csaláshullám során az elkövetõk távoli országokból indítanak véletlenszerû, szolgáltatóktól független hívásokat. A telefonszámokat véletlenszerûen egy szoftver generálhatja a csalóknál, így bármilyen szám hívását megkísérelhetik. A magyarországi szolgáltatók folyamatosan figyelik a külföldi számokról hazai hívószámra érkezõ tömeges híváskezdeményezéseket és folyamatosan tiltják le a már ismert számokat.

Nem kerül pénzbe, ha véletlenül felveszi valaki a gyanús külföldi számról érkezõ hívást, de a visszahívás már komoly költségekkel járhat! Ne tegye!! Szükség esetén inkább szöveges üzenetet küldjön a hívónak.

A Magyarországról indított telefonszám helyes formátuma: +36301234567

Az ettõl eltérõ formátumban érkezõ hívás külföldrõl érkezik. Mielõtt felvenné, esetleg visszahívná, gondolkodjon, hogy tartózkodik-e rokona, barátja külföldön éppen, várható-e bárkitõl külföldrõl indított hívás. Ha nem, mindenképpen gyanakodjon! Gyanús telefonhívást a szolgáltató felé is bejelenthet! Amennyiben jóhiszemûen járt el és visszahívta a külföldi telefonszámot, jelentõs számlát generálva ezzel, abban az esetben is jelentse a szolgáltatónak, illetve a rendõrség felé.

Kerülje el, hogy telefonos csalás áldozatává váljon!

Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság Bûnmegelõzési Osztálya

Feladó: Váci Rendõrkapitányság

Csatolt dokumentumok:
kulfoldi_telefon.pdf

EU pályázatok