címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A váci csatára emlékeztek

A váci csatára emlékeztek

Vác Város Önkormányzata és a Magyar Hagyományõr Világszövetség szervezésében az 1848-49-es forradalom és szabadságharc váci csatájára emlékeztek április 8-án a 26. Tavaszi Emlékhadjárat programsorozat részeként.
Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományõrzõ rendezvénysorozatának váci eseménye a fõtéri gyülekezõvel vette kezdetét, ahol a Himnusz eléneklése után Fördõs Attila külön köszöntötte az eseményen jelenlévõ 102 esztendõs felvidéki Tamás Ilonka tanítónõt, akit a magyar állampolgárság felvétele után megfosztottak szlovák állampolgárságától, ezért vasárnap Vácott adta le szavazatát a választáson. A polgármester a továbbiakban kiemelte, hogy a hagyományõrzés táplálja a nemzetet, majd a magyarság gyõztes csatáira emlékeztetett. Végül köszönetet mondott a hagyományõrzésben résztvevõknek és jó egészséget kívánt további nemes tevékenységükhöz.
Ezt követõen Fülöp Tibor Zoltán rendezvényvezetõ köszönte meg Vácnak a méltó megemlékezéshez nyújtott több éve tartó segítségét, majd emlékoklevelet adott át Fördõs Attilának. Miután Smál Gábor elszavalta Petõfi Sándor Magyar vagyok címû költeményét, a polgármester fogadta a felsorakozott seregek tisztelgését, majd a magyar katonai hagyományok népszerûsítésében élenjáró egyesületi tagok kitüntetésére került sor. Az elismeréseket Bakó Zsolt, a Váci Huszár- és Nemzetõr Bandérium elnöke és városunk polgármestere adta át. A Szózat eléneklése után a megemlékezésen közremûködõ Magyar Hagyományõr Világszövetség, Magyar Huszár és Katonai Hagyományõrzõ Szövetség Tagegyesülete, Váci Huszár és Nemzetõr Bandérium és Váci Fúvószenekar mellett több száz érdeklõdõ vonult a Ligetbe, ahol Babucs Zoltán történész szakértõ tolmácsolása mellett ágyútûzzel, puskaropogással, illetve gyalogos és lovas ütközetekkel elevenítették fel a gyõztes váci csata történéseit.
A Tavaszi Emlékhadjárat résztvevõi befejezésül a Honvéd emlékmûhöz érkeztek, ahol az emlékünnepség részeként a városvezetés, a pártok, a civil egyesületek, valamint az iskolák képviselõi helyezték el a tisztelgés virágait.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok