címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2014

EURÓPAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOK 2014

2014. május 22 és 25 között az Európai Unió 400 millió választópolgára adhatja le voksát és szavazhat az új Európai Parlament összetételérõl. Magyarországon 2014. május 25-én nyolcmillió magyar szavazó dönthet arról, ki képviselje hazánkat a 2014-2019 közötti európai parlamenti jogalkotási ciklusban.
Az Európai Parlament összetétele most elsõ ízben azt is meghatározza, hogy ki vezeti majd az Európai Bizottságot. Az új szabályok értelmében az uniós kormányok vezetõinek az európai választások eredménye alapján kell javaslatot tenniük a Bizottság következõ elnökének személyére. Az európai politikai pártok már az európai választások elõtt megnevezték jelöltjüket erre a vezetõ pozícióra. Így tehát a választópolgároktól is függ, hogy ki lesz az Európai Bizottság következõ elnöke.
Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodáinak kiemelt feladata, hogy a tagállamok lakosságát a legszélesebb körben tájékoztassák az Európai Parlament tevékenységérõl, kiemelt figyelemmel az európai parlamenti választásokra. Ennek megfelelõen az Európai Parlament budapesti Tájékoztatási Irodája az elmúlt idõszakban számos rendezvénnyel és egyéb
kommunikációs tevékenységgel hívta fel a figyelmet a közelgõ választásokra, és a részvételi demokrácia jelentõségére.
A tájékoztatást a 2014-es európai parlamenti választások honlapja is segíti: az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhetõ weboldal az európai politikai pártokról, tagállami választási törvényekrõl és az EP fõbb jogalkotási tevékenységérõl (multimédia, infógrafikák, statisztikák) nyújt tájékoztatást. Az oldal közérthetõ sajtódossziét sajtódossziét is tartalmaz,ahol részletes információk találhatóak az elmúlt ciklus uniós szinten meghozott fontosabb döntéseirõl. Ugyanezen a honlapon a közelgõ 2014-es európai választásokkal kapcsolatos valamennyi kommunikációs anyag (kiadvány, vizuális anyag, plakát, logó) is letölthetõ. Irodánk Facebook és Twitter oldalán keresztül igyekszik folyamatos és naprakész információkkal és érdekességekkel szolgálni a fiatalabb korosztály számára is.

Európai Parlament Tájékoztatási Irodája

Feladó: Városháza

Kapcsolódó hír: europarl.hu
EU pályázatok