címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Városvezetõi sajtótájékoztató

Városvezetõi sajtótájékoztató

Egy országos napilapban megjelenõ írásról, egy nem lakáscélú bérleti szerzõdés körülményeirõl, illetve a mélygarázs beruházás aktuális információiról tartott kedden délelõtt sajtótájékoztatót Fördõs Attila polgármester és Petõ Tibor alpolgármester.
Elsõként egy, a Magyar Hírlap véleményrovatában, továbbá a lap internetes oldalán megjelent, a váci városirányítás hozzáállását bíráló cikk apropóján ismertette véleményét és adott háttér információkat Petõ Tibor. Az alpolgármester többször kifejtette: a városvezetés szerint a lapban megjelentetett vélemény egyoldalú, ferdítéseket tartalmaz és a beinduló kampány részeként, politikai indíttatásból született. Az írásban a szerzõ azt taglalja, álláspontja szerint miért hiúsult meg a Vác Plaza torzójára alapuló, 5,5 milliárdos beruházás, amely egy egyetemi városrész kialakítására irányult. Mint azt az alpolgármester hangsúlyozta: nem a campus ellen, hanem annak multikulturális jellege, illetve a beruházási források off-shore gyanús háttere miatt váltott ki ellenkezést a terv a szakbizottságban, a képviselõ-testületben és a városvezetésben egyaránt. Ennek alátámasztására Petõ Tibor bemutatta azt a koncepciót, amely egy unión kívüli, gyenge fizetõképességû célcsoportban jelöli meg a leendõ diákság összetételét. A beruházó cégkivonatából pedig kiderül, hogy a hazánkban félmillió forinttal bejegyzett gazdasági társaság tulajdonosa egy nicosiai cég. Egyöntetû volt a vélemény: egy ilyen beruházóra bízni a projektet hazardírozás, nem vállalható kockázat a város számára.
A téma kapcsán mind Fördõs Attila, mind Petõ Tibor kijelentette: várospolitikai kérdésekben személyi és a pártszövetségi szinten közösen kidolgozott, egyeztetett álláspont szerint irányít Vác vezetése, így szerintük az írás a feszültségkeltést volt hivatott szolgálni. A polgármester még azt is kifejtette, hogy õ személy szerint nem említette, hogy off-shore cég áll az elképzelés mögött. Neki városvezetõként fenntartása van az irányban, hogy egy ilyen nagyságú városi arculatváltozásra (keresztény-konzervatív kisvárosból akarunk-e hosszútávra egy multikulturális települést?) szüksége van-e Vácnak, illetve ennek támogatására a jelenlegi önkormányzat kapott-e falhatalmazást a választóktól 2010-ben.
A sajtótájékoztató folytatásaként a városi tulajdonú sportstadionban mûködõ büfé bérleti szerzõdése körüli találgatásokat, sejtetéseket cáfolta a két városvezetõ. Petõ Tibor dr. Bóth János elõzõ napi, sajtótájékoztatón kifejtett mondanivalója kapcsán hangsúlyozta: az elõzõ önkormányzati ciklus végén üresen, kihasználatlanul álló vendéglátóipari egységet még tavaly tavasszal pályáztatták meg és 2013 május elején kötöttek szerzõdést annak üzemeltetésére. Az alpolgármester érthetetlennek nevezte, hogy az elõzõ polgármester miért több mint egy évvel a szerzõdéskötés után sejtet nemlétezõ politikai háttéralkut. (Dr. Bóth János a büfé szerzõdése mögött egy, a polgármester választással összefüggõ Városvezetés - Jobbik egyezség gyanúját vázolta.) Ez Petõ Tibor szerint csak a szétesõ baloldal elõzetes magyarázkodása lehet a várható választási vereségre.
Fördõs Attila a témában hivatalos sajtóközleményt állított össze. Ez a következõket tartalmazza:
Vác városában a lakás és nem lakás célú ingatlanok bérbeadását a Városfejlesztõ Kft. (Holding) Vagyonhasznosítási részlege írja ki pályáztatásra. A pályázatok elbírálását Vác Város Gazdasági-Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottsága bírálja el.
Miután polgármesterként egyiknek sem vagyok a tagja, így sem a döntés elõkészítésében sem a döntésben az elmúlt négy évben nem vettem részt.
Az említett helyiség bérbeadásakor, tekintettel arra, hogy ez a váci Stadion része a Váci Sport Közhasznú Nonprofit Kft. bonyolította, amely szintén a Városfejlesztõ Kft-hez (Holding) tartozik.
Bóth János képviselõ részére ezzel kapcsolatosan Zábó Edina írásos választ is adott ...
A további vádaskodásra és hamis állításokra reagálni nem kívánok.

(Az említett írásos válasz mellékletünkben megtalálható.)
A sajtótájékoztató záró részében Fördõs Attila a mélygarázs beruházás legfrissebb fejleményeit ismertette. A beruházó bankkal történõ aznapi tárgyalások utáni fontos információk:
- a bank nemrég szerzõdéssel kiléptette a projektben még szereplõ két gazdasági társaságot, illetve egy új vállalkozóval megkötötte a kivitelezõi szerzõdést,
- ennek köszönhetõen napokon belül mind a térfelszínen, mind a felszín alatt munkálatok kezdõdnek. A zavartalan építkezés érdekében a térfelszínt a gépkocsi forgalom elõl lezárják és - ütemezve, idõszaki jelleggel - korlátozzák a gyalogosközlekedést is,
- a tervek szerint szeptember végéig a felszíni, október végéig pedig az az alatti munkák is befejezõdnek;
- a mûszaki tartalom elkészülte után következnek a különbözõ szakhatósági engedélyeztetések, eljárások. Nagy valószínûséggel a teljes engedélyeztetési eljárás az esztendõ végéig elhúzódik,
- az átadás utáni elszámolásokról, mûködtetésrõl pedig már a választásokat követõen felálló önkormányzat tárgyalhat a beruházó bankkal.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

Csatolt dokumentumok:
kozerdekadatker.pdf

EU pályázatok