címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 24. | szerda
György napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Szent István-nap Vácott - kitüntetésekkel

Szent István-nap Vácott - kitüntetésekkel

A várható kedvezõtlen idõjárás miatt idén a Madách Imre Mûvelõdési Központban emlékezett a város államalapító királyunkra.Az eseményen a Himnusz eléneklése után dr. Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora ünnepi beszédében a mai napig minden magyar nemzeti ünnepének nevezte Szent István napját, majd felidézve az elsõ magyar király történelmi szerepét, intelmeinek mára vonatkozó hatásait emelte ki.
Az új kenyér megáldása és megszentelése (a szolgálatot Detre János evangélikus lelkész végezte) után Fördõs Attila polgármester átadta Vác idei Pro Urbe Díjait. Egyéni kategóriában a kitüntetést Oszaczky Sándor, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének megyei régióvezetõje vehette át. A közösségi kategóriában két díj került átadásra: a Szociális Szolgáltatások Háza kollektívája és a Váci Polgár címû lap szerkesztõsége és kiadója (alsó képünkön) vehette át a kitüntetést. A tavaly alapított Polgármester Díjában ebben az esztendõben Manfred Zollner részesült. A díjazottak nevében Klinger Mária, a Szociális Szolgáltatások Háza igazgatónõje fejezte ki köszönetét.
A városvezetõk, az egyházak, a pártok és a civil szervezetek képviselõi ezt követõen megkoszorúzták Szent István szobrának színpadon elhelyezett makettjét, majd a rendezvény a Szózat eléneklésével zárult.
Az ünnepségen közremûködött a "Vác" Antonio Vivaldi Zenekar Sándor Bence karnagy vezetésével, Duba Szilvia és Alagi János énekmûvészek, valamint a Váci Huszár- és Nemzetõr Bandérium.
A mûvelõdési házban az ünnepség után a Szent Anna Karitász a város önkormányzatával együttmûködve, illetve a történelmi egyházak támogatásával mintegy 450 kg kenyeret osztott szét a rászorulóknak.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok