címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Határon átívelõ társulási tervek

Határon átívelõ társulási tervek

Az uniós források hatékonyabb kiaknázása érdekében elindított közös gondolkodás jegyében fogadta csütörtökön a Városházán a városi és a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat vezetõje a szlovákiai Nyitráról érkezett delegációt.
A megbeszéléseken vendégeink részérõl jelen volt ing. Du¹an Gutan, a megyei hivatal igazgatója mint delegációvezetõ, továbbá ing. Martin Èada-Vedúci odb. stratégiai fõosztályvezetõ, ing. Viera Mezusova stratégiai tervezés osztályvezetõ és Arpad Bak, a határon átnyúló kapcsolatokért felelõs megbízott. Vácot a városi önkormányzat részérõl Fördõs Attila polgármester, a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat részérõl pedig dr. Alt Gyula elnök képviselte. A tárgyalásokat követõen a felek sajtótájékoztatón ismertették elképzeléseiket.
Ennek bevezetõjében Fördõs Attila elmondta: a most induló uniós ciklusban (2014-2020) lehetõség nyílik arra, hogy Nyitra megye és Pest megye egy határon átnyúló kapcsolat keretében egyeztetett stratégiát és konkrét programokat, projekteket dolgozzon ki. Ennek érdekében közös szervezet jönne létre, amely az élet különbözõ területein a két megye szerteágazó kapcsolatait építené és kezelné.
Az elképzelt együttmûködés tartalmáról ezt követõen a Nyitra megyei küldöttség vezetõje szólt. Ing. Du¹an Gutan elsõként megköszönte a váci meghívást és baráti fogadtatást. Felelevenítette, hogy míg korábban a két ország együttmûködése állami szervezeteken keresztül folyt, az említett új uniós idõszakban lehetõség nyílik arra, hogy a közös gondolkodás és cselekvés közelebb kerülhet a regionális területekhez, a településekhez és az ott élõ emberekhez. Ezt felhasználva különbözõ szervezeteket, csoportokat lehet létrehozni az együttmûködõ felek részérõl. Ezen kapcsolatok fõ pilléreit a megyék adnák, a határ közelsége miatt magyar részrõl váci központtal. A létrehozott határon átívelõ és bõvíthetõ társulás hatékonyabban tudná kiaknázni az uniós forrásokat, mely segítségével könnyebben lesznek finanszírozhatók a közös projektek.
A tervek szerint a társulást illetné a lehetõség az elnyert anyagi lehetõségek elbírálási, elosztási és ellenõrzési vonatkozásában. A nyitrai delegáció vezetõje hangsúlyozta: természetesen nem nagy léptékû programokról van szó, hanem a kultúra, a sport, a turizmus, az oktatás és az egészségügy területét érintõ kisebb, de az adott területen élõk számára fontos elképzelésekrõl. A vázolt szegmenseken belül az érintett megyék, városok kapnák meg a döntési jogot a megítélt források leghatékonyabb felhasználásának kijelölésére, hiszen õk ismerik legmélyebben a szükséges fejlesztési igényeket.
Városunk polgármestere a folytatásban kiemelte: Vácott a lehetséges források, fejlesztési lehetõségek kihasználása stratégiai kérdés. A maga patinás múltjával, az élet számtalan területén képviselt megyei vezetõ szerepével hatékonyan tudna részt venni a tervezett társulási formában. A Magyarországon és Szlovákiában közeledõ helyhatósági választások után az egyelõre tervszinten meglévõ elképzelések konkrét formába öntése következhet. "Az együttmûködés tartalma csak rajtunk múlik. Nagyon szélesek a lehetõségek, melyek közül a legfontosabb az emberi kapcsolatok kiszélesítése, egymás megismerése. Ez erõsíti a két országot és az érintett régiókat, továbbá példát mutat arra, miként lehet a határon átnyúló kapcsolatokat fejleszteni. A közép-európai gondolatiság jegyében ez pedig erõsítheti az unión belüli érdekérvényesítést is." - zárta a sajtótájékoztatót Fördõs Attila, majd a váci és a nyitrai delegáció tagjai kölcsönösen átadták egymásnak a településük jellemzõibõl összeállított ajándékcsomagot.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok