címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Váci emlékezés az 56-os hõsökre

Váci emlékezés az 56-os hõsökre

Vác Város Önkormányzata a Váci Reménység Egyesülettel közösen szervezte meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. évfordulója alkalmából megtartott október 23-i megemlékezést. Az eseményeken a Váci Madách Imre Gimnázium diákjai közremûködtek.
A program a Váci Fegyház és Börtön elõtt felállított emlékmûnél kezdõdött. Itt a Himnusz közös eléneklése után Szabó László Dezsõ Október 23. címû versét Kovács Balázs szavalta el. Ezt követõen Szügyi István, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének alelnöke az 1956-os eseményeket felidézve adott történelmi áttekintést és vázolta az erre emlékezõk politikai feladatait. A folytatásban az önkormányzat, valamint a különbözõ szervezetek helyezték el a tisztelet virágait, majd a helyszíni megemlékezés a Szózat eléneklésével zárult
Dr. Kristóf Béla táblájánál a koszorúzás elõtt Moys Csaba, a Váci Reménység Egyesület elnöke a korábbi váci polgármester írásbeli visszaemlékezéseit idézve elevenítette fel a városunkban történteket.
Ezt követõen Pap Béla református lelkész Dózsa György úti házánál folytatódott az emlékidézés, ahol Ernesto Pinto: Dal azokról, akiket a holnap megkoszorúz címû versét mondta el Baja Péter, majd Kis Csongor, a Vác-Felsõvárosi Református Egyházközség gondnoka idézte fel emlékbeszédében a mártírsorsú lelkész szabadságharcban betöltött szerepét.
Komáromi Kornélia, Vác posztumusz díszpolgárára Tímár utcai házának falán elhelyezett emléktáblánál történõ koszorúzás elõtt Mikulai Dániel, a Váci Reménység Egyesület titkára elevenítette fel a fiatalon meghurcolt jogászhallgató sorsát.
Ezt követõen a Szent Miklós téren Szentkúti Ferenc Hõsköltemény egy pesti srácról címû költeményét Kereskényi Vince adta elõ. Kovács Ottóra, a 22 esztendõsen katonai szolgálat közben meghalt piarista diákra Petõ Tibor alpolgármester emlékezett, a legelevenebb ünnepünknek nevezve október 23-át. Amelynek fõ üzeneteként azt jelölte meg, hogy ma is mindent meg kell tenni nemzetünkért. Kovács Ottó egykori lakóhelyének falán található emléktáblánál ezután a jelenlévõk elhelyezték a kegyelet virágait.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc idei központi városi ünnepsége a hagyományoknak megfelelõen a Bartók-Pikéthy Zenemûvészeti Szakközépiskola és Zeneiskolában került megrendezésre. A Szózat eléneklését után Csuka Ágnes zongoramûvész, valamint Czakóné Plásztán Anett és Czakó Ádám színmûvész elõadása következett, majd dr. Kahler Frigyes jogász-történész elevenítette fel a történelmi napokat és vázolta többek között azok elõzményeit és következményeit Ezt követõen a jelenlévõk a Vox Humana Énekkar ünnepi mûsorát hallgatták meg, majd a megemlékezés a Himnusz dallamaival zárult.
A város által szervezett emlékezõ sorozat dr. Brusznyai Árpád emléktáblájának koszorúzásával folytatódott. Itt elõbb Czakó Ádám szavalta el Weöres Sándor Rapszódia a kivívott szabadságról címû költeményét, majd Sebõ József író-szerkesztõ tanár emlékezett a forradalom alatt Veszprémben dolgozó mártírról, akit 1958-ban egy koncepciós per után végeztek ki.
A rendezvények sora dr. Pétery József egykori megyéspüspök emléktáblájánál ért véget, ahol dr. Beer Miklós váci megyéspüspök beszédét és Czakóné Plásztán Anett, illetve Czakó Ádám énekét követõen helyezték el a résztvevõk az emlékezés virágait.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Fotó: Sándor Lajos, Kereszturi Gyula

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok