címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 20. | szombat
Tivadar napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Városvezetõi tájékoztató aktuális témákban

Városvezetõi tájékoztató aktuális témákban

Szerdán délelõtt a Városháza immár Orvos András festõmûvész alkotásaival díszített tárgyaló termében tartott aktuális témakörökrõl sajtótájékoztatót városunk vezetése.
Elsõként Fördõs Attila az I. világháborús emlékmû újraállításának jelen helyzetérõl és a további tervekrõl szólt. Mint elmondta, befejezõdött az alapozási munkákat magában foglaló elsõ ütem. A következõ fázis indulásaként beszerzési eljárásban kiválasztásra került a betonstruktúrát megépítõ kivitelezõ cég. Ezen munkálatok várhatóan már idén megkezdõdnek és a jövõ év elején fejezõdnek be. Miután erre rákerül majd a márványborítás, következhet a szoborállítás. A teljes újraállítási költség mintegy negyede - hozzávetõlegesen 35 millió forint - lesz annak, amellyel évekkel korábban kalkuláltak.
A polgármester bejelentette továbbá: megtörtént az elnyert bruttó 9,5 millió forint értékû térfigyelõ kamera projekt pályáztatása. Így elkezdõdhet a beszerzés és telepítés, majd az üzemeltetési rendszer kiépítése, amely a korábbinál modernebb, biztonságosabb figyelési és rögzítési lehetõséget tesz lehetõvé.
A tájékoztató folytatásaként Petõ Tibor elmondta: a hónap elejére befejezõdött a Flórián utcai rendelõ felújítása és azóta az ott dolgozók és betegek megelégedésére mûködik az intézmény. Az alpolgármester ismertette továbbá, hogy a megkapott 330 millió forintos költségvetési (ún. ÖNHIKI) támogatás felosztása a legutóbbi testületi ülésen megtörtént. Mint hangsúlyozta: ez is bizonyítéka annak, hogy nem csupán a városvezetés, hanem Vác kormányzati megítélése, lobbiereje is megfelelõ.
Mokánszky Zoltán a Kosdi úti körforgalom neuralgikus problémájának megoldásáról szólva, elmondta, hogy ennek teljes kiépítése 186 millió forintos költséggel jár. Annak ellenére, hogy erre nincs városi fedezet és jelenleg támogatás sem vehetõ rá igénybe, a munkák elkezdõdtek. Az alpolgármester szavai szerint ebben az önkormányzati ciklusban el fog készülni a körforgalom, amelyre a 2015-ös városi költségvetésben 20 milliós keret lesz elkülönítve a középsõ rész kivitelezésére.
A kultúráért felelõs alpolgármester információként elmondta még, hogy a két ünnep között a város intézményeiben különbözõ programok várják majd az érdeklõdõket. Lassan hagyomány lesz, hogy a város a Fõtéren közösen búcsúztatja az óévet és köszönti az újat. Idén sem lesz ez másképp: gazdag kínálat várja a résztvevõket, akik az éjfél utáni Himnuszt követõen a Piramis együttes másfél órás koncertjén, illetve utcabálon vigadhatnak.
Újságírói kérdésre Fördõs Attila kitért a következõ évi költségvetés tervezésének fázisaira. Mint elmondta, jelenleg a büdzsé elõkészítése folyik. Az érdekeltekkel történõ tárgyalások január elsõ hetében indulnak. Addig a városi intézményeknek és hivatali osztályoknak le kell adniuk az elõirányzati javaslatokat. Ez, illetve a tárgyalások alapján kerülnek meghatározásra a szakterületi fõösszegek. A költségvetés - a jogszabályok elõírásait betartva - bevételi és kiadási oldala ezúttal is nullszaldós lesz.
Petõ Tibor a szelektív hulladékgyûjtés eddigi tapasztalatairól szólva elmondta, hogy az elsõ idõszak begyûjtött mennyisége még szerény volt. Sajnos, a megszüntetett gyûjtõszigetek helyett máshol, a még meglévõknél látszik kialakulni probléma. Ezek megelõzésére az alpolgármester kívánatosnak tartja az idevonatkozó rendelet kibõvítését a szankcionálás lehetõségeivel.
A sajtótájékoztató befejezéseként Fördõs Attila a városvezetés nevében áldott, békés Karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendõt kívánt minden váci polgárnak.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Fotó: Kereszturi Gyula

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok