címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Raoul Wallenberg-díj Vác Város Önkormányzatának ( Sajtótájékoztató )

Raoul Wallenberg-díj Vác Város Önkormányzatának ( Sajtótájékoztató  )

Vác városvezetése és a Váci Zsidó Hitközség vezetése szerdán délután közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a bíráló bizottság döntése értelmében Vác Város Önkormányzata Raoul Wallenberg-díjban részesül.
A tájékoztató bevezetõjében Fördõs Attila az elismerés bejelentése után ismertette, hogy a díjat olyan személyek és szervezetek kaphatják meg, akik/amelyek a kisebbségi és többségi társadalom harmonikus együttélése érdekében végzett tevékenységük során kiemelkedõ teljesítményt nyújtottak. A polgármester köszönetet mondott az elismerésért, és azért a példaértékû konstruktív együttmûködésért, amely jelentõsen elõsegíti a váci zsidó kisebbség életének bemutatásában való önkormányzati közremûködést. Kiemelte azt az egész városra kiterjedõ munkát, amelyet a Váci Zsidó Hitközség a kultúra és a vallás területén fejt ki.
A díjazásra javaslattevõ Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János elmondta: a Magyar-Izraeli Baráti Kör Országos Egyesületével közösen azért terjesztették fel a Raoul Wallenberg Bizottsághoz ezen kitüntetésre a váci önkormányzatot, mert a polgármester és az önkormányzat - illetve kezdeményezésére a váci lakosság - huzamosabb ideje tolerálja és elõsegíti a kisebbségek életét, tevékenységét. Példaként említette, hogy városunkban harmadszor kerül megrendezésre a középiskolások számára kiírt "Régen volt? Hol is volt?" országos vetélkedõ egyik középdöntõje. Ezek a versenyek általában megyeszékhelyeken és a fõvárosban zajlanak, de Vác kisvárosként is fontosnak tartja bekapcsolódni a sorozatba. Turai János a folytatásban részletesen ismertette a váci hitközség és a baráti társaság tevékenységének aktualitásait, illetve az idei évben tervezett rendezvényeket. Többek között elmondta: megkezdte mûködését Vácott a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ és folyamatban van a zsidó temetõ történelmi kegyhellyé nyilvánítása is.
Turai Valéria a folytatásban a Kárpát-medencei zsidó fiatalok augusztus elején Vácott sorra kerülõ találkozójának szervezõje ismertette az eseménysorozat részleteit. Mint elhangzott, a sikeres lebonyolítás érdekében több határon túli központ létesült és közel száz résztvevõt várnak a rendezvényre.
Végül Mokánszky Zoltán alpolgármester bejelentette, hogy az eddigiekhez hasonlóan a középiskolás vetélkedõ váci eseményét a városvezetés támogatja és díjazza. További felajánlásként egy különdíj kerül kiosztásra az itteni középdöntõ csapatai között, amelynek nyertese részére egy háromnapos székelyudvarhelyi látogatást szervez és finanszíroz városunk.
A Raoul Wallenberg-díj ünnepélyes átadására január 19-én Budapesten kerül sor, amelyen Svédország magyarországi nagykövete nyújtja majd át az elismeréseket az idei kitüntetetteknek.


Fotó: Kereszturi Gyula

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok