címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Közérdekû információk a februári testületi ülésrõl

Közérdekû információk a februári testületi ülésrõl

A váci képviselõ-testület plenáris ülésén, illetve az azt elõkészítõ bizottsági tanácskozásokon több jelentés és tájékoztató is elhangzott. Mások mellett az alábbi fontosabb döntések születtek, illetve információk kerültek nyilvánosságra:
Képviselõ-testületi ülés
- A napirendi sor bevezetéseként támogatták azt a kezdeményezést, hogy városunkban is tartsanak megemlékezést március 25-én Henryk Slawik és id. Antall József emlékére.
- Módosították a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. alapító okiratát. Ennek oka, hogy a Váci Városfejlesztõ Szolgáltató Kft. január 26-án visszahívta dr. Filó Andrást az említett cég élérõl, aki közös megegyezéssel távozott posztjáról. Helyére határozatlan idejû kinevezéssel Jászai Pétert nevezték ki. Õ a holding gazdasági igazgatói teendõi mellett - újabb juttatás nélkül - fogja ellátni a feladatkört.
- A város és a holding közötti feladatátadási szerzõdés módosításával a jövõben - az Adventi vásárhoz hasonlóan - a Váci Világi Vigalom szervezése is átkerül a Váci Városimázs Nonprofit Kft-tõl a Madách Imre Mûvelõdési Központhoz.
- Aláírásra kerültek a váci nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttmûködési megállapodások.
- Egy, a Pest Megyei Kormányhivataltól érkezett törvényességi felhívásra válaszként a képviselõ-testület tájékoztatást ad a felhívást megfogalmazó felé, hogy az észrevételezett "Korvin Ottó lépcsõ" elnevezés már egy 1994-es testületi határozatban megszüntetésre került, a közterület azóta a "Dombay utca" nevet viseli.
- Elkészültek a mélygarázs kivitelezési munkálatai, jelenleg folyik a használatbavételi eljárás. A térfelszín növényzetének végleges visszatelepítése tavasszal történik meg.
- A kormány elfogadta a városi, valamint a vasúthálózathoz kapcsolódó átszálló csomópontok és hozzávezetõ közösségi közlekedési infrastruktúra középtávú projektlistáját, amely tartalmazza a Rákospalota-Újpest - Veresegyház - Vác (71. sz.) vasútvonal korszerûsítését.
- Ugyancsak kormányzati elfogadást nyert az országos gyorsforgalmi- és fõúthálózat középtávú elõkészítési és építési feladatainak indikatív projektlistája, amelyben szerepel az M2-es 2x2 sávos fejlesztése Budapest és Vác között.
- Tulajdonosváltás után a volt rendõrségi épület tulajdonjoga külföldi vállalkozóhoz került, kinek hasznosítási elképzelései nem ismertek.
- Eddig három begyûjtés történt a "Szelektív házhoz megy" program keretében. Az így begyûjtött mennyiség a korábbi közös gyûjtésekhez képest kevesebb volt.
- A képviselõk többségi szavazással haladékot adtak a Vác-alsóvárosi Református Missziói Egyházközség számára a 2012-ben – a Hõsök Emléktemploma építésére - nyújtott 30 millió forintos kamatmentes kölcsön 2014. szeptember és 2015. szeptember között esedékes részletének visszafizetésére.
- A váci kórházvezetéstõl kapott polgármesteri információ szerint az egészségügyben folyó egyeztetõi tárgyalások jelenlegi állása szerint nem lesz lényeges változás a kórházak átszervezése után sem a Jávorszky Ödön Kórház ellátási színvonalában, az csak az intézmény szervezeti elhelyezkedésében hoz módosulást.
A Gazdasági-Városüzemeltetési és Vagyongazdálkodási Bizottság ülése
- Az árvízvédelmi projekt aktualitásai közül kiemelkedik, hogy benyújtásra került a szakaszolási kérelem. Ez alapján idén november végéig a börtön és a kompkikötõ közötti szakaszon a teljes költség (mintegy 2,2 milliárd forint) negyedéért 492 folyóméter, immár megemelt magasságú mobilgát épül. A révtõl a Gombás patakig a tervek alapján 2016 végéig a további rendelkezésre álló összegbõl készülhet el a második szakaszt jelentõ újabb 1303 folyóméter gátszakasz.
A Mûvelõdési-Oktatási és Ifjúsági-Sport Bizottság ülése
- A bizottság megtárgyalta a Madách Imre Mûvelõdési Központ elmúlt évi tevékenységérõl beterjesztett beszámolót, majd az idei munkatervvel együtt elfogadta azt. Az intézmény vezetõje a továbbiakban tájékoztatást adott a Tavaszi Fesztivál tervezett programjáról is, amely mintegy 6,1 millió forintos költséggel valósul meg.
A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülése
- A bizottság fõépítészi elõterjesztés alapján áttekintette a településrendezési eszközök módosítása iránt benyújtott mintegy 130 kérelmet, melyekrõl az év további szakaszában születnek majd a testületi döntések.
Az Egészségügyi és Szociális Bizottság ülése
- A tanácskozáson egyéb témák mellett elõkészítésre került a pénzben és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól a testületi ülésen elfogadott rendelet, továbbá ismét elvetették a Dr. Card egészségkártya váci bevezetését.
A Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság ülése
- A korábbi gyakorlatnak megfelelõen a bizottság két ülést is tartott, melyek közül az elsõn a plenáris ülés pénzügyi napirendjeit, a másodikon pedig annak forgatókönyvét tekintették át.


Fotó: Sándor Lajos

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok