címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

HIRDETMÉNY a bírósági ülnökök választásáról

HIRDETMÉNY a bírósági ülnökök választásáról

A Köztársasági Elnök 98/2015. (II.11.) KE határozatával a bírósági ülnökök megválasztását 2015. március 7. és 2015. április 30. közé esõ idõtartamra tûzte ki.

A bírósági ülnökök 2015. évi választásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást teszem közzé:

A bírósági ülnökök megválasztását a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII.
törvény (Bjt.)szabályozza.

Bírósági ülnöknek az a 30. évét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll a cselekvõképességet érintõ gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen elõéletû és nem áll közügyektõl eltiltás hatálya alatt sem.

Az ülnök nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat.

Az ülnökök jelölés alapján választhatók meg, ülnököt jelölni a Váci Járásbíróságra, a Budapest Környéki Törvényszékre és a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra lehet.
Az ülnököket Vác Város Önkormányzat Képviselõ-testülete, valamint Vác Város nemzetiségi önkormányzatainak képviselõ-testületei, a Budapest Környéki Törvényszékre és a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra a Pest Megyei Közgyûlés és a Pest Megyei nemzetiségi önkormányzatok képviselõ-testületei választják meg.

Jelöltet állíthatnak:

- a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkezõ nagykorú magyar állampolgárok,
- a bíróság illetékességi területén mûködõ helyi önkormányzatok és az egyesületek (a pártok kivételével),
- a fiatalkorúak büntetõ ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén mûködõ alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei,
- a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsõsorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei.

Jelöltet állítani 2015. március 27. napján (péntek) 12:00 óráig lehet!

A jelöléshez csatolni kell a jelölt elfogadó nyilatkozatát,
melynek tartalmaznia kell a Bjt. 214.§ (1) bekezdésében felsorolt adatokat (jelölt nevét, születési helyét és idejét, anyja nevét, lakóhelyét, iskolai végzettségét, szakképzettségét, foglalkozását, munkahelye nevét és címét, egy hónapra járó távolléti díja összegét, valamint az aláírását).

A jelöltnek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia büntetlen elõéletét, amennyiben ezen igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnöknek megválasztani nem lehet!
A szükséges nyomtatványok a Váci Polgármesteri Hivatal Jogi Osztályán (2600 Vác, Március 15. tér 11., 31. iroda) beszerezhetõk, illetve letölthetõk a www.vac.hu honlapról.

A jelöléseket - a jelölt elfogadó nyilatkozatával és a hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal együtt - legkésõbb 2015. március 27. napján (péntek) 12:00 óráig lehet a Polgármesteri Hivatal Jogi Osztályán leadni.
Az ülnökök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató a Polgármesteri Hivatal földszinti hirdetõtábláján megtekinthetõ, vagy letölthetõ a www.vac.hu honlapról.

Letölthetõ dokumentumok:
- Tájékoztató
- A bírósági ülnökök jogai és kötelezettségei
- Bírósági ülnökké jelölés nyomtatvány
- Nyilatkozat bírósági ülnökké jelölés elfogadásáról

Vác, 2015. március 02.

Fördõs Attila s.k.
polgármester

EU pályázatok