címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Életbe lép az ebzárlat!

Életbe lép az ebzárlat!

A Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járási Hivatalának Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenõrzõ Hivatala elsõfokú állategészségügyi hatósági jogkörében dr. Járosi Linda járási fõállatorvos több más település mellett Vác területére vonatkozóan is ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el az 2015. március 28. és április 23. közötti idõszakra vonatkozóan.
A rendelkezés oka a vörös rókák veszettség elleni orális módon való immunizálása, amely során csalétek vakcina kerül kiszórásra. Ezen idõ alatt a tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetõleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellõzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek. Kutyát tartási helyérõl csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
A település területérõl kizárólag érvényes veszettség elleni védõoltással rendelkezõ kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvezõ eredményû vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni. Az érvényes veszettség elleni védõoltással rendelkezõ vadászebek, a fegyveres erõk és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentõ ebek, a segítõ és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezetõ ebek rendeltetési céljuknak megfelelõ használatuk idejére mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevõket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat idõtartamára. Az ebzárlat alatt húsevõ állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
Megyénkben a csalétek vakcina kiszórása az idõjárás függvényében a tervek szerint március 28. és április 2. között fog megtörténni. Az ebzárlat szabályairól részletesen a 164/2008 FVM rendelet 12-es paragrafusa rendelkezik.

Feladó: Városháza

EU pályázatok