címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A Magyar-Lengyel Barátság Napja Vácott

A Magyar-Lengyel Barátság Napja Vácott

A Váci Zsidó Hitközség kezdeményezésére Vác Város Önkormányzat Képviselõ-testületének februári döntése nyomán városunk helyi rendezvényekkel csatlakozott a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából Katowicében tartott március 21-i megemlékezéshez.
A váci program az Oberlander téri Holokauszt Oktatási Központban a magyar és a lengyel himnusszal vette kezdetét, majd Smál-Szilaj Gábor, Fónay-HUMÁNIA-Társulat tagja adta elõ Karinthy Frigyes Elõszó címû versét.
Ezt követõen Kriksz István önkormányzati képviselõ, szakbizottsági elnök mondott a két nép barátságát méltató beszédet. Ebben többek között kiemelte Henrik Slawik, a lengyel polgári bizottság elnöke és id. Antall József belügyminisztériumi osztályvezetõ tevékenységét, mellyel nagyon sok zsidó származású lengyel, illetve magyar ember életét mentették meg a nácizmus vérzivataros éveiben. Örömét fejezte ki, hogy az országban elsõként Vácott állítanak emléktáblát hõsiességük tiszteletére. Végül cselekedeteiket, humánus gondolkodásukat példaként állította minden ember elé.
A folytatásban az emléktáblák koszorúzása következett. A lengyel nagykövetség részérõl Ma³gorzata Radwan-Vass titkár asszony, a váci önkormányzattól Mokánszky Zoltán alpolgármester, a Váci Zsidó Hitközség nevében Turai János elnök koszorúzott és elhelyezte a tisztelet virágait a Klebersberg Intézményfenntartó Központ Váci Tankerülete is. Az ünnepségen jelen volt többek között Fördõs Attila polgármester, Deákné dr. Szarka Anita jegyzõ, valamint Turai Valéria, a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató-Kutató Központ ügyvezetõje is. Az esemény a Szózat eléneklésével zárult.
A program az Eötvös utcai óvodában folytatódott, ahol Turai János idézte fel a két jó barát, id. Antall József és Henryk Slawik embermentõ humánumát és a magyar-lengyel barátságért tett felejthetetlen tevékenységét. Az óvoda falán található emléktáblánál városunk nevében Deákné dr. Szarka Anita jegyzõ helyezte el a kegyelet koszorúját. A lengyel nagykövetség részérõl Ma³gorzata Radwan-Vass titkár asszony, a Váci Zsidó Hitközség nevében Turai János elnök, a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató-Kutató Központ részérõl pedig Turai Valéria ügyvezetõ koszorúzott.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok