címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 16. | kedd
Csongor napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Újabb elismerés Vác Város Önkormányzatának

Újabb elismerés Vác Város Önkormányzatának

Ebben az évben Vác Város Önkormányzata is részt vett a Családbarát munkahelyek kialakításának és támogatásának fejlesztésére kiírt pályázaton. A városvezetés hétfõ délelõtt megtartott sajtótájékoztatóján bejelentették: az önkormányzat megkapta a Családbarát munkahely címet.
A sajtótájékoztató elején Fördõs Attila jelentette be, hogy Vác Város Önkormányzata néhány napja átvehette a Családbarát munkahely elismerést. Az Emberi Erõforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázatra mintegy félezer jelentkezés történt. Ezekbõl 53 részesült a címben. A 27 nyertes költségvetési szervezet között 8 önkormányzat érdemelte ki az elismerést. A polgármester a díj legfõbb üzeneteként azt emelte ki, hogy a munkavállalás és a gyermekvállalás egymásra épülésével erõsödik a munkahely, vele együtt a család segítségével erõsödik a nemzet. A díj elnyeréséhez szívbõl gratulált mindazoknak, akik közremûködtek elnyerésében, mindenekelõtt a polgármesteri hivatalt vezetõ Deákné dr. Szarka Anita jegyzõnek és Mohácsiné Dim Rita osztályvezetõnek.
Fördõs Attila ezt követõen röviden összegezte az utóbbi években a város által elnyert elismeréseket. Ezek:
- A Nemzet Sportvárosa 2003;
- A Kultúra Magyar Városa 2010
- Idõsbarát Önkormányzat 2013;
- Hild János-díj 2014
- Kerékpárosbarát Település 2014
- Raoul Wallenberg-díj 2015
Mint megtudtuk, a Kerékpárosbarát Település elismerést ebben az esztendõben is elnyerte Vác és folyamatban van az UNICEF Gyerekbarát Település pályázatra beadandó váci jelentkezés kidolgozása.
A kitüntetésekrõl újságírói kérdésre Fördõs Attila elmondta, hogy ezek növelik városunk presztízsét és objektív módon megerõsítik, hogy a városvezetés igyekszik a lakosság javát szolgálni és a közjóért tenni, valamint fontos eredményei annak a munkának, amelyek a jegyzõ által meghirdetett mintaönkormányzat elérése felé irányulnak.
A sajtótájékoztató következõ részében Deákné dr. Szarka Anita ismertette a Családbarát munkahely pályázat céljait, váci jellemzõit, programjait. Mint elmondta, a pályázat célja olyan családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elõsegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását. A pályázat segítséget nyújt a családi élet és az alkotó munka minél eredményesebb összehangolásában. A harmonizálás alapvetõ érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerõvel jóval hatékonyabban lehet dolgozni; a munkavállalóknak, mivel családi életük és munkájuk harmonikusabbá, életük kiegyensúlyozottabbá válik; s közvetetten az egész társadalomnak - hiszen a gyarapodó családok és az értékteremtõ munka a nemzet két legfontosabb erõforrása. Mindezek szellemében a pályázat támogatja azokat a családbarát munkahelyi gyakorlatokat és elképzeléseket, a munka és családi élet összehangolását elõsegítõ intézkedéseket és fejlesztéseket, melyek hozzájárulnak e cél hatékony megvalósulásához.
A jegyzõ hangsúlyozta, városunk vezetése mindent megtesz ezen célok megvalósulásáért. Mint elhangzott: a díjat Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelõ államtitkár adta át. Az ünnepség keretében az államtitkár asszony a családbarát intézkedések elsõdleges céljának nevezte a megtervezett, de meg nem született gyermekek megszületését. Mint hangsúlyozta, a munkaadóknak törekedniük kell olyan intézkedésekre, melyekkel - a munka és a család összeegyeztetésével - vállalhatók lesznek egy családban a további gyermekek.
A díjjal járó 1,8 millió forintos vissza nem térítendõ támogatásból a váci önkormányzat a következõ programokat tervezi megvalósítani:
- Gyermeknap a Városháza udvarán (június 13.), melynek keretében a köztisztviselõk gyermekei meglátogathatják a szülõk munkahelyét is;
- Családi Nap egy városon kívüli szabadtéri területen;
- Mikulás nap (december);
- Színházi elõadások csoportos megtekintése (bölcsõdés kortól az általános iskolás gyermekekig);
- Drogprevenciós elõadások szervezése (középiskolások számára).
A programok kialakítása közös szervezés eredménye, melyek támogatásáért a jegyzõ köszönetét fejezte ki a városvezetésnek és a köztisztviselõknek. Deákné dr. Szarka Anita kiemelte még, hogy hivatalvezetõként fontos számára annak közvetítése, hogy a váci önkormányzatnál a maximális mértékben támogatják a gyermekvállalást és igyekeznek mindenben segítséget nyújtani a köztisztviselõk számára a gyermeknevelés és a munka harmonikus összeegyeztetéséhez.
A sajtótájékoztatón jelen volt Petõ Tibor és Mokánszky Zoltán alpolgármester, valamint Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetõje.
A költségvetési szervek kategóriájában szintén elnyerte a címet a Váci Fegyház és Börtön.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

EU pályázatok