címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Szenzációs 17. századi festmény az Ars memorandi kiállításon

Szenzációs 17. századi festmény az Ars memorandi kiállításon

Ars memorandi - Kapuk a múltra a címe a Tragor Ignác Múzeum új állandó kiállításának, mely az újonnan kialakított, három terembõl álló impozáns múzeumi térben kapott helyet.
- Amikor öt éve a mostani városvezetés elkezdte a munkát, azt vettük észre, hogy bemutatásra érdemes értékeink számosságához képest nagyon kevés kiállítóhelyünk van, tehát célul tûztük ki a bõvítést. Aztán nagy lökés volt, hogy újra városi fenntartásba került a Tragor Ignác Múzeum. Az elõrelépéshez kevés lett volna a pályázati forrás, de önkormányzatunk elkötelezett a kiállítási kínálat gazdagítása kapcsán, így jelentõs forrásokat biztosítunk a folyamatos fejlesztéshez - mondta a megnyitón Fördõs Attila polgármester úr.
Dr. Vigh Annamária, a kiállítás létrejöttét jelentõs összegû pályázati támogatással segítõ szaktárca fõosztályvezetõje méltatta az önkormányzat elkötelezettségét a kulturális élet élénkítése tekintetében, mint fogalmazott, Vác az egyik legjobb példa arra, hogy jó döntés volt újra települési fenntartásba adni a helyi múzeumokat.
- Nagyszerû gondolat, hogy életutak, sorsok felvillantásával mesél a gazdag kiállítási anyag a város barokk kori történetérõl, felvirágzásáról – tette hozzá a fõosztályvezetõ.
A kiállítás egyik legnagyobb kincse egy újonnan restaurált táblakép, mely a segítõ Szûz Máriát ábrázolja.
- A kiállításra készülve került képbe ez a vászon, amirõl a restaurálás közben kiderült, hogy nem 18., hanem 17. századi, ráadásul nem ismeretlen az alkotója, hanem nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy Giovanni Lanrfanco-nak illetve iskolájának tulajdonítható a mûalkotás. Az is elképzelhetõ, hogy egy oltárkép részletének vázlataként készült. Egyértelmûen rendkívül kvalitásos darabról van szó, a Szépmûvészeti Múzeum korabeli gyûjteményében is megállná a helyét - mondta érdeklõdésünkre a megnyitón a képet helyreállító Szentgyörgyi Edit restaurátor.
Az új kiállítás szervesen kapcsolódik a nemzetközi hírû Memento mori bemutatóhoz, az új állandó kiállítóhely alatti középkori pincében megtekinthetõ gyûjteményben a Fehérek templomának kriptájában talált múmiák, koporsók, személyes tárgyak, ruhadarabok láthatók.
Az Ars memorandi - Kapuk a múltra címû kiállítás a török hódoltság utáni újratelepítéstõl a 18. századi társadalom és az intézményrendszer kialakulásáig, a barokk város megépüléséig, felvirágzásáig mutatja be a település történetét – nem elsõsorban az eseménytörténetre, hanem a társadalomra, az életmódra koncentrálva.
A kiállításon több olyan mûtárgy és lelet is helyet kapott, amelyeket eddig még sehol nem állítottak ki. Ilyen például egy több generációs 18. századi váci fazekasmûhely hatalmas anyagának forma- és motívumkincse, néhány, a közelmúltban restaurált mûalkotás. És a kriptaleletek közül is bekerült a válogatásba számos, eddig még be nem mutatott darab.
A 18. századi várostörténetet bemutató fejezet a domonkosok kriptájába temetett váci polgárok tárgyi hagyatékára és a róluk mesélõ dokumentumokra épül, vagyis az azonosított bába, kisgyermek, orvos, hivatalnok, kereskedõ példáján, sorsán átszûrve ad képet Vác korabeli életérõl.
Mint azt Forró Katalin, a múzeum igazgatója elmondta, magának a kiállításnak a megvalósítása a múzeum és az önkormányzat sikeres közös pályázatának köszönhetõ, s anyagi hátterét javarészt az illetékes minisztérium támogatása jelentette az önrész mellett, de mindennek az alapját az adta, hogy a város forrást biztosított a kiállítótér kialakítására.
Az interaktív kiállításon egy asztalnál a látogatók a meglévõ vagy az idõk során elpusztult mûemlékek képei alatti gombokra kattintva egy kinagyított korabeli metszeten közelrõl is megszemlélhetik ezek elhelyezkedését, illetve bõvebb információkat kaphatnak az épületekrõl. Belelapozhatnak egy, a 18. században Vácott kinyomtatott könyv hiteles másolatába. Továbbá két ismeretterjesztõ rövidfilmet is végignézhetnek - a város 18. századi újjáépítésérõl és a Fehérek temploma nevezetes kriptájának feltárásáról.
A kiállítóhelyre a Március 15-e tér 19. számú épületének kapuján betérve, az udvarról lehet belépni, itt alakították ki az új pénztárat is. A nyitva tartás rendje a következõ: keddtõl vasárnapig 10-18 óra között (a téli idõszakban 10-17 óráig) látogatható a bemutató. A belépõjegy ára 1200 Ft, és ebben értelemszerûen benne foglaltatik mind az Ars memorandi, mind a Memento mori kiállítás megtekintése.
***
Csütörtökön önálló kiállítás nyílt a Görög Templom Kiállítóhelyen Garay-Nagy Norbert festõmûvész munkáiból, az alkotó gyûjtõktõl kölcsönkért mûvekkel és vadonatúj festményekkel készült a bemutatkozásra.
Különleges darabja a kiállításnak az az alkotás, amelynek középpontjában egy régi, az alkotó keresztelõjén készült családi fotó áll, és amelynek készítésekor Garay-Nagy Norbert egy péksütemények csomagolására szolgáló zacskót is felhasznált, ez az összegyûrten megfestett átlátszó anyag afféle plusz keretet ad a témának a kereten belül.

Feladó: Ribáry Zoltán

EU pályázatok