címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A testületi ülésrõl jelentjük

A testületi ülésrõl jelentjük

Bõvítheti a férõhelyek számát mind a Burgundia utcai, mind a Rádi úti részlegben a Vác Város Önkormányzat Idõsek Otthona és Klubja - dõlt el többek között a júliusi testületi ülésen.
A napirend elõtt az egy híján teljes létszámú testület (Kiss Zsolt maradt távol) tájékoztatót hallgatott meg a bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntéseirõl, a folyamatban lévõ és a tervezett beruházások aktualitásairól. A Vác és Környéke TDM Nonprofit Kft. vezetõje beszámolt a szervezet elsõ félévi mûködésérõl. Tisztázódott két törvényességi felügyeleti eljárás eredménye. A képviselõk tájékoztatást kaptak az önkormányzatnak az idén odaítélt "Családbarát Munkahely" címû pályázati támogatásából rendezett városházi gyereknapi programról. A Boronkay-iskola gimnáziumi képzésével kapcsolatos egyeztetések szintén szóba kerültek. Különösen nagy hangsúlyt kapott a Váci Fegyház és Börtön legutóbbi fejlesztéseirõl, a turisztikai célú nyitás, illetve a szépítés jegyében tervezett beruházásokról szóló ismertetõ.
***
A bizottságok átruházott hatáskörben hozott döntéseirõl:
A gazdasági-városüzemeltetési és vagyongazdálkodási bizottság döntése értelmében tenisz park létesülhet a Vác 3574/1 helyrajzi számú területen azzal a megkötéssel, hogy a kérelmezõnek - hat havi mûködés fejében - évente bruttó 605.000 forint közterület-használati díjat kell fizetnie három részletben.
A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság zöld utat adott a tenisz park kialakításához szükséges változtatások megvalósításához.
A pénzügyi-ügyrendi bizottság - a mûvelõdési-oktatási és ifjúsági-sport bizottság felkérésére - 150.000 forint támogatást biztosított a Váci Reménység Egyesület paraatlétáinak felkészülésére, versenyeztetésére.
***
Beruházások:
Pályázatot nyújtott be a város a Huszár utca járdafelújítására (önkormányzatonként 15 millió forint az elnyerhetõ összeg). A közbeszerzési eljárást követõen a megbízott vállalkozás már készíti a Március 15. tér 10. alatti épület zárófödémének megerõsítésére és tetõfelújítására vonatkozó kiviteli terveket, a leadási határidõ: augusztus 24-e. Júliustól a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. - a gyûjtõszigetek részleges megszüntetésével - az egész városra kiterjesztette "A szelektív házhoz megy" elnevezésû" szolgáltatást. A Kosdi úti körforgalom ügyében Tasó László államtitkár intézkedése nyomán július 21-én feladategyeztetõ találkozót tartottak a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központban. A mélygarázsra vonatkozóan már jogerõs a használatbavételi engedély.
***
Elutasított kifogások:
Nem tartotta megalapozottnak dr. Bóth János képviselõ kifogásait a jegyzõ adóigazgatási- és a polgármester ülésvezetõi tevékenysége kapcsán a Pest Megyei Kormányhivatal.
A képviselõ törvényességi felügyeleti eljárásra vonatkozó kérelmét pedig elutasította az ügyet felülvizsgáló szervezet.
***
Turisztikai célú felújításokat tervez a Váci Fegyház és Börtön:
Az intézet parancsnoka, Kopcsik Károly bv. ezredes képekkel, ábrákkal illusztrált prezentációjában bemutatta az elmúlt évek beruházásainak eredményeit és vázolta a jövõbeli terveket is.
Az utóbbi öt évben felújították-korszerûsítették a börtön és fegyház parancsnoki épületét, korszerû sport- és szabadidõközpontot alakítottak ki a dolgozóknak, megújultak a körletek közlekedõfolyosói, illetve átfogó belsõépítészeti rekonstrukció révén igazán impozáns megjelenésû lett a díszterem.
Még az idén úgynevezett nyári börtön nyílhat a volt rabkórház épületében, ez a létesítmény a jövõben a melegebb évszakokban némiképp enyhíthet a zsúfoltságon, ráadásul kiváltságot jelenthet az ide kerülõ, enyhébb súlyú büntetésüket töltõ fogvatartottaknak, akik adott esetben - természetesen szigorú felügyelettel - ki is mehetnek a városba, ha a szükség úgy hozza, például katasztrófahelyzetben.
A pénzügyi források függvényében 2017-ben megnyílhat a tervezett Doberdó múzeum, amely sok-sok információval szolgál majd az igazságszolgáltatás századokon átívelõ történetérõl, kiemelve a múlt század '50-es-'60-as éveiben a váci börtönben történt kegyetlenkedéseket, méltó emléket állítva az '56-os forradalomhoz fûzõdõ itteni események áldozatainak, a szabadságharc után bebörtönzötteknek.
***
A napirendi sor keretében elfogadott fontosabb közérdekû döntések:
A többség nem támogatta azt az elõterjesztést, mely két alsóvárosi egyszerûsített körforgalom (Rádi út-Magyar utca és Kölcsey utca-Zöldfa utca) megszüntetését indítványozta.
Évekkel ezelõtt a Vác –Alsóvárosi Református Missziói Egyházközség 30 millió forint városi kölcsönt kapott a Hõsök Emléktemploma építésére. Ennek a havi törlesztõrészletérõl is döntött a testület: a jövõben 500 ezer forint helyett 100 ezer forintot kell visszafizetnie havonta az egyházközségnek.
A Vác Város Önkormányzat Idõsek Otthona és Klubja kérése alapján Fördõs Attila polgármester úr elõterjesztést nyújtott be annak érdekében, hogy az intézmény 2016-ban a Burgundia utcai részlegben öt férõhellyel bõvíthesse az intézmény befogadóképességét, a Rádi úti otthon tetõterében pedig kialakíthassa az idõskorúak gondozó házát, pontosabban részlegét, tíz férõhellyel.
Kovács Ágnes sürgõsségi indítványa alapján a képviselõ-testület úgy határozott, hogy újabb lépéseket kell tenni a Március 15. tér köztéri rendjének biztosítása érdekében.
A testület új kuratóriumi tagok és elnök választásával (tagok: Dr. Manninger Péter, Steidl Levente, tag és elnök: Váci Károly), az alapító okirat módosításával határozott arról, hogy a Vác Város és Polgárai közbiztonságáért Alapítvány tovább folytatja, sõt bõvíti tevékenységét.
Az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen indult világméretû összefogást - a képviselõ-testület egyhangú döntése alapján - Vác városa is népszerûsíti. A lényeg, hogy a decemberi klímacsúcs elõtt legalább egymillió ember csatlakozzon támogatásával a kezdeményezéshez és ezzel a párizsi találkozón a vezetõket ösztönözzék arra, hogy a környezetszennyezés ellen fogjanak össze.
A döntéshozók elfogadták az önkormányzat gyermekjogi stratégiáját. A határozat értelmében a város vállalja a településen élõ kiskorúakra vonatkozó, ellátási formánkénti rendszeres és szisztematikus adatgyûjtést, egyúttal a testület támogatja a gyermekközpontú költségvetés-tervezést, illetve hozzájárultak a gyermekjogokért felelõs személy kinevezéséhez.
***
Városi kitüntetések
A képviselõ-testület zárt ülést is tartott a júniusi tanácskozás keretében, az itt született legfontosabb döntésekrõl Fördõs Attila polgármester tájékoztatta a sajtót:
Az augusztus 20-ai megemlékezésen egyéni Pro Urbe -díjat vehet át Detre János evangélikus lelkész, Dr. Pornói Anna fõorvos és Bogányi Tibor tanár,a Váci Harmónia Kórus volt karnagya. A közösségi Pro Urbe-díjban a Váci és Vidéke Ipartestület részesül. Díszpolgári címmel ismeri el a város a felvidéki Ipolyság nyugállományba vonult korábbi polgármestere, Lõwy János munkáját, amelyben különös hangsúlyt kapott a két település testvérvárosi kapcsolatának folyamatos erõsítése

Feladó: Ribáry Zoltán

EU pályázatok