címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Méltóságteljes megemlékezés az államalapítás ünnepén

Méltóságteljes megemlékezés az államalapítás ünnepén

"Óriási megtiszteltetés számomra a díszpolgári cím, amit annak tulajdonítok, hogy - nagyon sokak áldozatos munkájának köszönhetõen - Vác és Ipolyság testvérvárosi együttmûködése példa értékû" - nyilatkozta a vac.hu-nak a nemzeti ünnep városi megemlékezésén Lõwy János, Ipolyság korábbi polgármestere, városunk legrangosabb elismerésének idei kitüntetettje.

A hagyományokhoz híven a Szent István napi ünnepség adott alkalmat a Pro Urbe díjak átadására is, az idén Detre János evangélikus lelkész, Dr. Pornói Anna fõorvos és Bogányi Tibor tanár-karnagy valamint a közösségek közül a Váci és Vidéke Ipartestület részesült ebben a rangos elismerésben.
A mûvelõdési központban rendezett városi ünnepség szónoka dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke volt; szavai szerint a váci Szent István szobor hazánk egyik legkifejezõbb köztéri alkotása az államalapítóról.
- A váci Szent István szobor jobbjával magasba emeli a keresztet, míg bal kezében a földön nyugtatja kardját, ez a kép rendkívül kifejezõ és nagyon fontos üzenetet hordoz. Azt sugallja, hogy nyugodjanak a kardok, ugyanakkor mi magyarok merjük vállalni keresztény örökségünket, hiszen nagy küldetésünk van. Tehát "Üdvözlégy kereszt, egyedüli reményünk!" - mondta beszédében dr. Fabiny Tamás.
Vác új díszpolgára, Lõwy János így fogalmazott elismerése kapcsán:
- Rendkívüli megtiszteltetés ez a kitüntetés, eddigi életpályám legjelentõsebb hivatalos díja, amit ugyanakkor közösségi elismerésnek tekintek. Hiszen nagyon sokan fontosnak tartják a testvérvárosi kapcsolatok ápolását, gazdagítását. Minden ilyen jellegû partnerségben ez a lényeg, az, hogy az együttmûködés az élet minél több területére kiterjedjen. És ez Vác és Ipolyság esetében tényleg így van. Úgy is fogalmazhatok, hogy a két település együtt lélegzik.
A nemzeti ünnep városi megemlékezése nagyszerû gálamûsor volt egyben, amelyben közremûködött a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, Alagi János énekmûvész, a Váci Harmónia Kórus és a Váczi Néptáncegyüttes.

Feladó: Ribáry Zoltán

Fotó: Cseledy András Sándor

EU pályázatok