címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 24. | szerda
György napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Felszentelték a felújított Regõczi-kápolnát

Felszentelték a felújított Regõczi-kápolnát

Száz évvel ezelõtt született Regõczi István, az Isten vándora, ahogy magát jellemezte, s ahogy az utókor is tiszteli, a jeles évforduló alkalmából vasárnap Beer Miklós megyés püspök újraszentelte a váci Rákóczi téri kápolnát, amelyet valójában Regõczi-kápolnaként ismernek a hívek, s amelyet az elmúlt fél évben kívül-belül teljesen felújítottak.
A hatvan millió forint összegû felújítás az egyházmegye és a hívek támogatásából valósulhatott meg, illetve a városi önkormányzat is hozzájárult a kápolna új életre keltéséhez azzal, hogy az épület elõtti területet az egyházközség rendelkezésére bocsátotta, szabadtéri programok rendezéséhez.
A kápolna építtetõje maga Regõczi István volt, a mostani felújítás motorja pedig a Vác-Felsõvárosi Plébániát vezetõ dr. Csáki Tibor atya.
A múlt vasárnapra rendelt evangéliumi igehely zárása így szól: "Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tõlem õket, mert ilyeneké az Isten országa. Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba..."
- Keresve sem lehetett volna megfelelõbb szentírási idézetet találni erre az alkalomra, hiszen Regõczi István atya, aki otthont alapított városunkban a hadiárváknak, ahogy õ nevezte õket, a sasfiókoknak, a rászoruló kicsinyek, fiatalok felkarolását tekintette egyik fõ küldetésének - mondta többek között homíliájában Beer Miklós megyés püspök.
Az ünnepi eseményen Fördõs Attila polgármester megfogalmazta: ma, amikor Európában egyre inkább megkérdõjelezõdnek a keresztény gyökerek és értékek, különösen fontos, hogy Vácott megújult a Regõczi-kápolna.
- Ez az építkezés, ez az ünnepi esemény biztató jel arra vonatkozóan, hogy a keresztény gyökereket ápoló magyarságnak van jövõje - hangsúlyozta a városvezetõ.
A kápolnaszentelés alkalmából az épület falára emléktábla is került, tisztelegve a 100 éve született, szent életû, a kommunizmus évtizedeiben többször bebörtönzött Regõczi István, az "Isten vándora", a "Saskirály" tiszteletére.

Feladó: Ribáry Zoltán

EU pályázatok