címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Folytatódhat a korszerûsítés az evezõsöknél, Mácsik Miklós az év legjobb utánpótlásedzõje

Folytatódhat a korszerûsítés az evezõsöknél, Mácsik Miklós az év legjobb utánpótlásedzõje

A Magyar Evezõs Szövetség a napokban jelezte a Vác Városi Evezõs Clubnak, hogy megérkezett az a hét millió forint összegû kormányzati támogatás, ami a Horváth Mihály utcai csónakház energetikai korszerûsítésének folytatását szolgálja - jelentette be sajtótájékoztatón Vácy Károly klubelnök, önkormányzati képviselõ.
Az elnök hangsúlyozta: a pályázati nyertes beruházás elsõ ütemében, az elmúlt három hónapban - nyílászárók- és a kazán cseréjével - sikerült jelentõsen javítani a csónakház energiahatékonyságát, a jövõ évben esedékes második ütem fõ feladata pedig az épület szigetelése lesz, illetve korszerûsíthetik a zuhanyzókat.
- Hosszabb távon az az elképzelés, hogy napelemes technológiát alakítsunk ki az energiaszükséglet legalább részbeni biztosítása érdekében - mondta Vácy Károly a további fejlesztési elképzelésekrõl.
Természetesen a szakmai munka is szóba került, és ennek kapcsán az elnök örömmel újságolta, hogy a napokban tartott országos edzõkonferencián született döntés alapján az idén Mácsik Miklós lett az év legjobb utánpótlásedzõje.
- Ez nagyon szép siker, szívbõl gratulálunk ezúton is klubunk vezetõedzõjének, aki a Pro Urbe-díjas Rapcsák Károly mesteredzõvel együtt nagyszerû trénerpárost alkot. Kiemelkedõ színvonalú szakmai munkájuk garancia arra, hogy évrõl évre ott legyünk a klubrangsor elején, idén például a negyedikek lettünk a huszonnyolc egyesületbõl. Ami pedig a nemzetközi eredményeket illeti, ezen a téren évek óta a VVEC a magyar evezés egyik zászlóshajója, gondoljunk csak az olimpiai kvótáért küzdõ Galambos Péter sikereire vagy az idei szezonból az Ács Kristóf-Bácskai Máté kétpárevezõs U19-es világbajnoki bronzérmére - sorolta Vácy Károly.
A tájékoztatón ott volt a két ifjú titán is, természetesen mindketten a riói bronzérmet tekintik evezõs pályafutásuk eddigi csúcsának, de elõre is tekintenek, hiszen további utánpótlás éveikben, aztán felnõttként is szeretnének ott lenni a nemzetközi élvonalban.
- Lassan nyolc éve evezek, elõtte egy darabig fociztam, de az nem jött be nekem. Mátéval lassan öt éve alkotunk párost, és évrõl évre akadtak szép eredményeink, persze a világbajnoki bronzérem az eddigi csúcs. Remélem, még sok sikeres év van elõttünk - mondta a Madách-gimnáziumban tanuló Ács Kristóf, aki úgy fogalmazott: nagyon fontos szerepet játszik az életében az evezés, a váci klub.
Bácskai Máté is hosszabb távra tervez az evezést illetõen, mint mondta, most az az elsõ, hogy beleerõsödjenek a következõ életkori kategória nemzetközi mezõnyébe, de természetesen majd felnõttként is szeretnének ott lenni a legjobbak között.
- A fejlõdéshez minden feltétel adott a VVEC-ben. Elõször is nagyon jó edzõink vannak. Aztán az is fontos, hogy nem csak mi küzdünk az álmainkért, hanem többi klubtársunkkal, a velünk egykorúakkal és az utánunk jövõkkel együtt egy versengõ szellemû, ugyanakkor baráti társaságot alkotunk, jó értelemben ûzzük-hajtjuk egymást, aminek az lehet az eredménye, hogy mindannyian egyre jobbak leszünk - mondta a Boronkay-iskola diákja.
Részt vett a tájékoztatón Petõ Tibor alpolgármester, a VVEC korábbi kétszeres felnõtt világbajnoka is.
- Az elmúlt idõszakban az önkormányzat nem tudta úgy támogatni az egyesületeket, ahogy korábban tette vagy ahogy szeretné, ennek értelemszerûen a gazdasági világválság az oka, aminek még mindig érzõdik a hatása. Ezért örülök, hogy a legutóbbi ülésünkön mégis megszavaztunk egy jelentõsebb támogatást, ami egyrészt a VVEC edzõinek a már említett edzõkonferencián való részvételét segítette, másrészt hozzájárulás a klub szokásos téli edzõtáboraihoz. És ha egyelõre még nem is tudjuk visszahozni a sportkörök rendszeres éves támogatását, azt ígérhetem, hogy pályázataikhoz igyekszünk segítséget adni az önrész elõteremtésében, illetve egyedi esetekben rendkívüli támogatásokkal is próbálunk könnyíteni az arra érdemes egyesületek helyzetén - mondta a városvezetõ.

Feladó: Ribáry Zoltán

Fotó: Cseledy András

EU pályázatok