címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Szlovák és magyar vállalkozók találkozója Vácon

Szlovák és magyar vállalkozók találkozója Vácon

Szlovák-magyar kisvállalkozói találkozót rendezett április 22-én a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, a polgármesteri hivatallal illetve a Vác és Vidéke Ipartestülettel együttmûködve.

- Ez a nagyon fontos esemény a kezdõ lépése annak a törekvésünknek, hogy a szlovákiai partnereinkkel meglévõ kapcsolatainkat egy új területen, a gazdasági élet vonatkozásában is egyre inkább megerõsítsük a magunk szintjén. Ennek az egymásra utaltság, a kölcsönösen elõnyös közös érdekek felismerése az alapja, és segíti a cél elérését, hogy országainkban nagyon hasonló a vállalkozói kultúra, amit meghatároz a vállalkozások indításának és mûködtetésének feltételrendszere, a szinkronban lévõ közlekedési és egyéb infrastruktúra. Most különösen jó a két ország kapcsolata, aminek erõsítéséhez az önkormányzatok, vállalkozások is hozzájárulhatnak annak jegyében, hogy a magyar és a szlovák emberek minél otthonosabban érezzék magukat a szomszéd államban - mondta Fördõs Attila polgármester.
Milan Kurucz, a budapesti szlovák nagykövetség kereskedelmi tanácsosa kiemelte, hogy dinamikusan fejlõdik Szlovákia és Magyarország gazdasági együttmûködése, aminek alátámasztására megemlítette: amíg tíz éve hozzávetõlegesen egy milliárd dolláros volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, addig - a szlovákiai statisztika alapján - tavaly ez az érték már elérte a hat milliárd eurót.
- Az együttmûködést minden szinten tovább lehet és kell dinamizálni. A mikrovállalkozások kapcsolatépítésében is igen nagy potenciál van. A határ mentén különösen jó lehetõség kínálkozik erre. Viszont a szép remények maguktól nem teljesülnek. Ehhez sokat kell tenni, és az együttmûködésekben nagyon fontos szerep hárul az önkormányzatokra az egyéni- és mikrovállalkozók különbözõ szervezeteire.
Alt Gyula, a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a találkozó ötletgazdája és fõszervezõje elmondta: informális, baráti beszélgetéseken sok vállalkozó ismerõse felvetette az utóbbi idõben, hogy lehetõség szerint szeretne adni-venni a szomszédos országban is, így jött az ötlet a találkozó megszervezésére, hiszen, mint fogalmazott önállóan, külön-külön nehezebb a kapcsolatépítés.
Buchwald Imre, a Vác és Vidéke Ipartestület elnöke úgy fogalmazott, hogy a térségben a kis távolság, a határok ellégiesedése miatt reális esély van az egyéni vállalkozók, mikrovállalkozások érvényesülésére a szomszéd országban is, de ehhez támogatásra van szükségük például összefogással megvalósuló piackutatásokkal, rendszeres találkozók szervezésével.
A váci találkozón a vállalkozók mellett több szlovákiai településvezetõ szintén részt vett, ott volt például ©tefan Mi¹ák, Léva polgármestere, Franti¹ek Mikolá¹ek, Vágtölgyes alpolgármestere is.

Feladó: Városháza

EU pályázatok