Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2016. július 20., szerda]

Családbarát város, Családbarát Önkormányzat

Újabb elismerést kapott Vác városa, miután sikerült újra elnyerni a Családbarát Önkormányzat kitüntető címet - jelentette be a városházán Fördős Attila polgármester és Deákné dr. Szarka Anita jegyző.

Rugalmas- és részmunkaidős munkavállalásra is van lehetőség a városházán, emellett a dolgozók kedvezményesen használhatják a strandot a nyári szünidő alatt. Ez is szempont az Emberi Erőforrások Minisztériumának díjánál, a Családbarát cím odaítélésénél, amelyet ismét elnyert az önkormányzat.
A további tervek szintén sokat nyomtak a latban, így a pályázatot kiíró minisztérium méltányolta a "Pünkösd kedd" bevezetésének tervét, aminek révén négynapos hosszú hétvégét kaphatnának a hivatali dolgozók, ugyancsak tetszést aratott a munkatársak gyermekeinek szóló rajzpályázat kiírásának ötlete, a családi közösségi rendezvények körének bővítésére vonatkozó elképzelés.
A díjjal a kormány értékeli a munkahelyek már létező és tervezett családbarát intézkedéseit.

Feladó: Városháza

Közélet [2015. május 20., szerda]

Újabb elismerés Vác Város Önkormányzatának

Ebben az évben Vác Város Önkormányzata is részt vett a Családbarát munkahelyek kialakításának és támogatásának fejlesztésére kiírt pályázaton. A városvezetés hétfő délelőtt megtartott sajtótájékoztatóján bejelentették: az önkormányzat megkapta a Családbarát munkahely címet.
A sajtótájékoztató elején Fördős Attila jelentette be, hogy Vác Város Önkormányzata néhány napja átvehette a Családbarát munkahely elismerést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett pályázatra mintegy félezer jelentkezés történt. Ezekből 53 részesült a címben. A 27 nyertes költségvetési szervezet között 8 önkormányzat érdemelte ki az elismerést. A polgármester a díj legfőbb üzeneteként azt emelte ki, hogy a munkavállalás és a gyermekvállalás egymásra épülésével erősödik a munkahely, vele együtt a család segítségével erősödik a nemzet. A díj elnyeréséhez szívből gratulált mindazoknak, akik közreműködtek elnyerésében, mindenekelőtt a polgármesteri hivatalt vezető Deákné dr. Szarka Anita jegyzőnek és Mohácsiné Dim Rita osztályvezetőnek.
Fördős Attila ezt követően röviden összegezte az utóbbi években a város által elnyert elismeréseket. Ezek:
- A Nemzet Sportvárosa 2003;
- A Kultúra Magyar Városa 2010
- Idősbarát Önkormányzat 2013;
- Hild János-díj 2014
- Kerékpárosbarát Település 2014
- Raoul Wallenberg-díj 2015
Mint megtudtuk, a Kerékpárosbarát Település elismerést ebben az esztendőben is elnyerte Vác és folyamatban van az UNICEF Gyerekbarát Település pályázatra beadandó váci jelentkezés kidolgozása.
A kitüntetésekről újságírói kérdésre Fördős Attila elmondta, hogy ezek növelik városunk presztízsét és objektív módon megerősítik, hogy a városvezetés igyekszik a lakosság javát szolgálni és a közjóért tenni, valamint fontos eredményei annak a munkának, amelyek a jegyző által meghirdetett mintaönkormányzat elérése felé irányulnak.
A sajtótájékoztató következő részében Deákné dr. Szarka Anita ismertette a Családbarát munkahely pályázat céljait, váci jellemzőit, programjait. Mint elmondta, a pályázat célja olyan családbarát munkahelyek kialakítását és fejlesztését megvalósító munkahelyi családbarát programok támogatása, melyek elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását. A pályázat segítséget nyújt a családi élet és az alkotó munka minél eredményesebb összehangolásában. A harmonizálás alapvető érdeke a munkaadóknak, hiszen kiegyensúlyozott munkaerővel jóval hatékonyabban lehet dolgozni; a munkavállalóknak, mivel családi életük és munkájuk harmonikusabbá, életük kiegyensúlyozottabbá válik; s közvetetten az egész társadalomnak - hiszen a gyarapodó családok és az értékteremtő munka a nemzet két legfontosabb erőforrása. Mindezek szellemében a pályázat támogatja azokat a családbarát munkahelyi gyakorlatokat és elképzeléseket, a munka és családi élet összehangolását elősegítő intézkedéseket és fejlesztéseket, melyek hozzájárulnak e cél hatékony megvalósulásához.
A jegyző hangsúlyozta, városunk vezetése mindent megtesz ezen célok megvalósulásáért. Mint elhangzott: a díjat Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelő államtitkár adta át. Az ünnepség keretében az államtitkár asszony a családbarát intézkedések elsődleges céljának nevezte a megtervezett, de meg nem született gyermekek megszületését. Mint hangsúlyozta, a munkaadóknak törekedniük kell olyan intézkedésekre, melyekkel - a munka és a család összeegyeztetésével - vállalhatók lesznek egy családban a további gyermekek.
A díjjal járó 1,8 millió forintos vissza nem térítendő támogatásból a váci önkormányzat a következő programokat tervezi megvalósítani:
- Gyermeknap a Városháza udvarán (június 13.), melynek keretében a köztisztviselők gyermekei meglátogathatják a szülők munkahelyét is;
- Családi Nap egy városon kívüli szabadtéri területen;
- Mikulás nap (december);
- Színházi előadások csoportos megtekintése (bölcsődés kortól az általános iskolás gyermekekig);
- Drogprevenciós előadások szervezése (középiskolások számára).
A programok kialakítása közös szervezés eredménye, melyek támogatásáért a jegyző köszönetét fejezte ki a városvezetésnek és a köztisztviselőknek. Deákné dr. Szarka Anita kiemelte még, hogy hivatalvezetőként fontos számára annak közvetítése, hogy a váci önkormányzatnál a maximális mértékben támogatják a gyermekvállalást és igyekeznek mindenben segítséget nyújtani a köztisztviselők számára a gyermeknevelés és a munka harmonikus összeegyeztetéséhez.
A sajtótájékoztatón jelen volt Pető Tibor és Mokánszky Zoltán alpolgármester, valamint Mohácsiné Dim Rita, az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője.
A költségvetési szervek kategóriájában szintén elnyerte a címet a Váci Fegyház és Börtön.

Feladó: Váci Városimázs Kft.

Email: estv@estv.hu

1