címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Ünnepi megemlékezés a 250 éve felszentelt Barátok templomában

Ünnepi megemlékezés a 250 éve felszentelt Barátok templomában

Ünnepi megemlékezést tartottak július 27-én este a váci ferences templomban (Barátok temploma) annak emlékére, hogy 250 éve szentelték fel a középkori alapokon nyugvó barokk isten-házát.

Az esemény programjában négy elõadást hallhattak az egybegyûltek: Varga Lajos segédpüspök a barokk kor liturgiáját, dr. Prokopp Mária mûvészettörténész a XVIII. században az ország számos helyén feladatokat kapó Falkoner festõiskola tevékenységét, dr. Vukov Konstantin építészettörténész a török kor utáni ferences építkezések jellemzõit, Soós Sándorné dr. Veress Rózsa pedig Telek József ferences teológus prédikációit állította a középpontba.
Szót kapott Lachegyi Máté frissen végzett mûvészettörténész is, aki a Barátok temploma ikonográfiájáról írta szakdolgozatát, amibõl - kibõvített formában - hamarosan könyv készül.
Az eseményen városunk önkormányzatát Fördõs Attila polgármester képviselte.
Az évforduló alkalmából emléktábla került a templom folyosójának falára a 300 éve született Telek József tiszteletére, a jeles prédikátor szónoklatait annak idején zömmel Vácott nyomtatták ki, egyik fõ mûve "A Boldogságos Szûz Mária tizenkét tsillagú koronája" címû fordításkötet.
P. Tömördi Viktor szerzetes atya, templomigazgató az ünnepi eseményen bejelentette, hogy - a kormány rendelete értelmében az elkövetkezõ években megvalósuló teljes körû külsõ-belsõ felújítással egybekötve - új funkciót kap a patinás kolostorépület, a munkaerõ-piaci elhelyezkedést segítõ speciális fejlesztõ központ létesülhet itt, és a beruházás keretében a templom külsõ felújítására is lehetõség nyílik.

Feladó: Városháza

EU pályázatok